- Στα 3,4 δισ. ευρώ το ελληνικό πλεόνασμα σύμφωνα με τη Eurostat που επιβεβαιώνει πλήρως τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ - Ξεπερνάει τα 23 δισ. ευρώ το έλλειμμα του 2013, στα 318,703 δισ. ευρώ το χρέος - Ανοίγει διάπλατα πλέον ο δρόμος για τη μείωση του ελληνικού χρέους - Σταϊκούρας: το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι απολύτως συμβατό με τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος
Ακριβώς στις 12.00 το μεσημέρι η Eurostat έβγαλε την πολυπόθητη ανακοίνωση με την οποία επιβεβαιώνεται το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας.
Λίγη ώρα αργότερα και ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωνε ότι στα 3,4 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 (αφαιρουμένης της ενίσχυσης των τραπεζών).
Το πρωτογενές αυτό πλεόνασμα είναι με βάση τη μεθοδολογία της Eurostat, ενώ σύμφωνα με την τρόικα ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ. Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος (σύμφωνα με την τρόικα) είναι απολύτως συμβατό με τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους.
– Στα 23,109 δισ. ευρώ το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης
– Στα 318,703 δισ. ευρώ το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης
– Στα 182,054 δισ. ευρώ το ΑΕΠ της Ελλάδας
Η Eurostat επιβεβαιώσε το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας χωρίς όμως να αναφέρει τα στοιχεία του. Ο αριθμός όμως των 3,4 δισ. ευρώ προκύπτει από μία αφαίρεση.
Δηλαδή, με βάση την ΕΛΣΤΑΤ, πέρυσι το πρωτογενές έλλειμμα ήταν στα 15,887 δισ. ευρώ.Αν από τον αριθμό αυτό αφαιρεθούν τα 19,272 δισ. ευρώ που δόθηκαν για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών τότε καταλήγουμε, σύμφωνα με τους κανόνες της Eurostat, σε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,4 δισ. ευρώ.
Ξεκινάει αύριο στις Βρυξέλλες η συζήτηση για το ελληνικό χρέος!
Στις 312.000 οι αιτήσεις για το “κοινωνικό μέρισμα”
Το 39% των Γερμανών πιστεύει πως οι Έλληνες δεν προσπαθούν πραγματικά