Site icon NewsIT
07:02 | 25.10.18

Η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έλαβε τέλος – Μειωμένα τα έσοδα – Kαμπανάκι για προϋπολογισμό, συντάξεις και αφορολόγητο

Η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έλαβε τέλος – Μειωμένα τα έσοδα – Kαμπανάκι για προϋπολογισμό, συντάξεις και αφορολόγητο
Newsit Newsroom

Τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου για την πορεία των εσόδων ηχούν στα αυτιά του υπουργείου Οικονομικών ως τουλάχιστον ένα ηχηρό καμπανάκι. Μπορεί το πλεόνασμα να δείχνει τεράστιο, αλλά έχει δημιουργηθεί από εξωγενείς και προφανώς μη επαναλαμβανόμενες πηγές, όπως οι φόροι προηγούμενων ετών.

Ο φόρος εισοδήματος ήταν αρκετά μειωμένος σε σχέση με τον στόχο, ενώ το ίδιο συνέβη – όσο σε τόσο μεγάλη έκταση – και για τον ΕΝΦΙΑ. Δεν είναι ότι οι φορολογούμενοι δεν πλήρωσαν βεβαιωμένους φόρους, αλλά είχαν μικρότερα εισοδήματα το 2017, από ότι αναμενόταν και ως εκ τούτου τους καταλογίστηκαν χαμηλότεροι φόροι. Αυτό σημαίνει ότι και το 2018 που δεν έχει σημειωθεί κάτι εντυπωσιακά καλύτερο, είναι πιθανό να υπάρξει ανάλογη εικόνα, κάτι που αναμφίβολα δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο από τους ελεγκτές της τρόικας που φτάνουν τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα για τον έλεγχο του προϋπολογισμού.
Σε περίπτωση που διαπιστωθεί πρόβλημα στην πορεία των επαναλαμβανομένων εσόδων, τότε δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να βρεθεί σε plan B για τις συντάξεις (όπως άφησε να εννοηθεί ο Κλ. Ρέγκλινγκ ηπιότερες μειώσεις και όχι πλήρης αναστολή), ενώ κάτι ανάλογο ενδεχομένως συμβεί και με το αφορολόγητο, αλλά μεταγενέστερα.

Τρύπα 246 εκατ. στα έσοδα τον Σεπτέμβριο

Η υστέρηση του Σεπτεμβρίου μόνο από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, διαμορφώθηκε στα 177 εκατ. ευρώ ενώ 69 εκατ. ευρώ ήταν η «τρύπα» και από τον ΕΝΦΙΑ.
Για να μην διαταραχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού και να δημιουργηθεί το υπερπλεόνασμα το οποίο θα ανοίξει το δρόμο για διανομή κοινωνικού μερίσματα, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρώσουν φόρους 14 δις. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

Στο τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου, η φοροδοτική αντοχή των φορολογούμενων θα δοκιμαστεί εκ νέου με τις απαιτήσεις πληρωμών τριών ακόμα δόσεων ΕΝΦΙΑ ( τέλος Οκτωβρίου, τέλος Νοεμβρίου και τέλος Δεκεμβρίου) , της τελευταίας δόσης φόρου εισοδήματος (τον Νοέμβριο) και των τελών κυκλοφορίας που ακολουθούν τον τελευταίο μήνα του έτους.

Εφόσον στο ταμείο εμφανιστεί υπερπλεόνασμα ένα ποσό της τάξης των 450 – 500 εκατ. ευρώ θα μοιραστεί σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Η ανάλυση στο μέτωπο των φορολογικών εσόδων στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου δείχνει ότι:

1. Τα φορολογικά έσοδα που εισπράχθηκαν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου ανήλθαν σε 33,801 δις ευρώ. Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα προβλέπει σύνολο ετήσιων εισπράξεων 47,948 δις ευρώ. Επομένως για να επιτευχθεί ο στόχος θα πρέπει να μπουν στα ταμεία μέχρι το τέλος του έτους 14,147 δις ευρώ.
2. Οι εισπράξεις από έμμεσους φόρους έσωσαν την παρτίδα των φορολογικών εσόδων αφού είναι 6 δις ευρώ παραπάνω σε σχέση με τις εισπράξεις άμεσων φόρων. Έχουν μπει στο ταμείο 19,993 δις ευρώ έμμεσων φόρων έναντι 13,808 δις ευρώ από άμεσους. Έως το τέλος του έτους αναζητούνται εισπράξεις 7 δις ευρώ από άμεσους για να φτάσουν στα 20,870 δις ευρώ και άλλων 7 δις. ευρώ από έμμεσους φόρους για να φτάσουν στα 27,078 δις ευρώ.

Επιστροφές φόρου

Παράλληλα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα πρέπει σιγά σιγά να αρχίζει να αφήνει το φρένο που πάτησε στις επιστροφές φόρων. Για να επιτευχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού θα πρέπει να διενεργηθούν επιστροφές ή αυτόματοι συμψηφισμοί φόρων που υπερβαίνουν τα 2 δις. ευρώ. Μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη οι επιστροφές φόρου με υστέρηση 507 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο ανήλθαν σε 2,951 δις ευρώ. Στο τέλος του έτους ο προϋπολογισμός προβλέπει επιστροφές φόρου 5,289 δις ευρώ ή 2,338 εκατ. ευρώ παραπάνω σε σχέση με το επίπεδο Σεπτεμβρίου.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version