Site icon NewsIT

Η Κίνα επιβάλλει πρόστιμο στην PwC για την απάτη της Evergrande

13.09.2024 | 14:34
Η Κίνα επιβάλλει πρόστιμο στην PwC για την απάτη της Evergrande

Η Κίνα ανέστειλε τις δραστηριότητες της λογιστικής εταιρείας PricewaterhouseCoopers (PwC) για έξι μήνες και επέβαλε πρόστιμο ρεκόρ για παραλείψεις στον έλεγχο της China Evergrande Group.

Η PwC τιμωρήθηκε με πρόστιμο συνολικού ύψους 441 εκατ. γουάν (62 εκατ. δολάρια), σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργείου Οικονομικών και της Ρυθμιστικής Επιτροπής Κινητών Αξιών της Κίνας που δημοσιεύθηκαν σήμερα (13.9.2024). Η ρυθμιστική αρχή ανακάλεσε επίσης την άδεια του υποκαταστήματός της στην Γκουανγκζού, του κύριου ελεγκτή των διογκωμένων οικονομικών εκθέσεων της Evergrande από το 2018 έως το 2020. 

Η PwC βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μετά την έναρξη στην Κίνα μιας από τις μεγαλύτερες έρευνες οικονομικής απάτης στην ιστορία. Οι αρχές δήλωσαν ότι η κύρια χερσαία μονάδα Hengda της κατασκευάστριας Evergrande υπερεκτίμησε τα έσοδά της κατά 564 δισ. γουάν κατά τη διετία έως το 2020. 

Ξεχωριστά, το Συμβούλιο Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Αναφοράς του Χονγκ Κονγκ δήλωσε ότι η έρευνά του σχετικά με τους ελέγχους της PwC στην Evergrande στην πόλη βρίσκεται σε εξέλιξη. Η PricewaterhouseCoopers Zhong Tian LLP, εταιρεία εγγεγραμμένη στη Σαγκάη που ανήκει στο παγκόσμιο δίκτυο της PwC, ήταν ο ελεγκτής της Hengda κατά την εν λόγω περίοδο. Η PwC ήταν ο ελεγκτής της Evergrande για περισσότερο από μια δεκαετία, μέχρι που παραιτήθηκε τον Ιανουάριο του 2023, λόγω διαφωνιών που, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, σχετίζονταν με τον έλεγχο.

Μεταξύ των τεσσάρων μεγάλων παγκόσμιων ελεγκτικών εταιρειών, η PwC ήταν μία από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες από κινεζικές εταιρείες ακινήτων που είναι εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Έλεγξε τα βιβλία μερικών από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των Country Garden Holdings Co. και Sunac China Holdings Ltd., προτού και αυτές αθετήσουν το χρέος τους.

Ο χερσαίος βραχίονας της PwC, με 291 εταίρους και περισσότερους από 1.700 πιστοποιημένους λογιστές, ανέφερε έσοδα 7,9 δισεκατομμυρίων γουάν το 2022, καθιστώντας τον κορυφαίο κερδοφόρο μεταξύ περισσότερων από 9.000 τοπικών ανταγωνιστών, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Παρόλα αυτά, αυτό είναι ένα κλάσμα των παγκόσμιων εσόδων της ύψους 50,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια του έτους. Έλεγξε περίπου 400 εταιρείες των οποίων οι μετοχές είναι εισηγμένες στη Σαγκάη, τη Σενζέν, το Χονγκ Κονγκ ή τη Νέα Υόρκη.

Η PwC δήλωσε ότι το ανώτατο στέλεχός της στην Κίνα θα παραιτηθεί μετά το σκάνδαλο. Ο Daniel Li συμφώνησε να παραιτηθεί από τη θέση του Senior Partner Territory της PwC China, αλλά θα συνεχίσει να υποστηρίζει την επιχείρηση ως επικεφαλής λογιστής της τοπικής μονάδας.

Ο Hemione Hudson, παγκόσμιος επικεφαλής της εταιρείας σε θέματα κινδύνων και κανονιστικών ρυθμίσεων, θα αναλάβει προσωρινά καθήκοντα TSP και θα μεταφερθεί στην περιοχή. Ο επικεφαλής του Τμήματος Διασφάλισης Kevin Wang θα έχει αυξημένο ρόλο ως επικεφαλής της επιχείρησης ελέγχου και διασφάλισης για την PwC China, αναφέρεται.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version