Σάββατο, 16 Νοε.
16oC Αθήνα

Η Κίνα προχωρά σε νέα ισχυρή παρέμβαση στην αγορά ομολόγων

Η Κίνα προχωρά σε νέα ισχυρή παρέμβαση στην αγορά ομολόγων

Οι κινεζικές αρχές καταβάλλουν ισχυρές προσπάθειες για να σφίξουν τον έλεγχό τους στην τρίτη μεγαλύτερη αγορά κρατικών ομολόγων στον κόσμο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Σε μια εξαιρετικά ασυνήθιστη κίνηση την Παρασκευή (9.8.2024), οι ρυθμιστικές αρχές είπαν στις αγροτικές τράπεζες στην επαρχία Jiangxi της Κίνας να μην διακανονίσουν τις πρόσφατες αγορές κρατικών ομολόγων, μια εντολή που ουσιαστικά αθετεί τις υποχρεώσεις τους στην αγορά.

Ήταν η τελευταία από μια σειρά παρεμβάσεων που αποσκοπούν στην αναχαίτιση ενός ράλι της αγοράς που έστειλε τις αποδόσεις σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ και αναζωπύρωσε τις επίσημες ανησυχίες ότι οι τράπεζες έχουν εκτεθεί υπερβολικά στον κίνδυνο επιτοκίων.

Προς το παρόν, οι παρεμβάσεις φαίνεται να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα: αφού άγγιξε το ιστορικό χαμηλό του 2,12% νωρίτερα αυτό το μήνα εν μέσω αυξανόμενων ενδείξεων οικονομικής επιβράδυνσης στην Κίνα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε σταθερά σε περίπου 2,22%.

Ο κίνδυνος όμως είναι ότι η ανάμειξη των αρχών αποσυνδέει την αγορά από τα θεμελιώδη οικονομικά της μεγέθη και υπονομεύει τη μακροπρόθεσμη εμπιστοσύνη των επενδυτών. Οι απόπειρες της κυβέρνησης να παρέμβει στις μετοχές και στις συναλλαγές συναλλάγματος τα τελευταία χρόνια -με μερικές φορές χαοτικές συνέπειες- έχουν αποθαρρύνει τους διεθνείς διαχειριστές κεφαλαίων.

Σε μια ένδειξη του πόσο βαθιά παραμένει η απαισιοδοξία απέναντι στα περιουσιακά στοιχεία της χώρας, τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας έδειξαν ότι οι ξένοι απέσυραν ένα ποσό ρεκόρ χρημάτων από την Κίνα το δεύτερο τρίμηνο.

«Η PBOC (η κεντρική τράπεζα της Κίνας) είχε επανειλημμένα προειδοποιήσει την αγορά για τους κινδύνους των επιτοκίων από τον Απρίλιο, αλλά τα επιτόκια συνέχισαν να μειώνονται», δήλωσε η Becky Liu, επικεφαλής της κινεζικής μακροοικονομικής στρατηγικής στην Standard Chartered «Αυτή τη φορά, θέλουν να στείλουν ένα αρκετά ισχυρό μήνυμα στην αγορά, για να αναγνωρίσουν καλύτερα το επίπεδο “άνεσης” των μακροπρόθεσμων ομολόγων, ώστε να μειώσουν τις μελλοντικές κερδοσκοπικές θέσεις».

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις