Οι διαμάχες μεταξύ των δύο έχουν γίνει συχνές τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, η ένταση κόπασε αφού η Σαουδική Αραβία συμφώνησε να υποστηρίξει τη συμφωνία για περιορισμό της παγκόσμιας παραγωγής αργού, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες για λήψη μέτρων από τον ΟΠΕΚ με στόχο την ενίσχυση των τιμών του πετρελαίου.
Ωστόσο, κατά τη συνάντηση των ειδικών του ΟΠΕΚ την περασμένη εβδομάδα, που στόχο είχε να καθοριστούν οι λεπτομέρειες για τις μειώσεις για την επόμενη συνεδρίαση των υπουργών του ΟΠΕΚ στις 30 Νοεμβρίου, η Σαουδική Αραβία και το Ιράν συγκρούστηκαν και πάλι, σύμφωνα με τέσσερις πηγές του ΟΠΕΚ που παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Οι Σαουδάραβες έχουν απειλήσει να αυξήσουν την παραγωγή τους στα 11 εκατ. βαρέλια την ημέρα ακόμα και στα 12 εκατ. βαρέλια την ημέρα, μειώνοντας τις τιμές πετρελαίου, και να αποχωρήσουν από τη συνάντηση», δήλωσε πηγή του ΟΠΕΚ που παραβρέθηκε στη συνάντηση.
Τα κεντρικά γραφεία του ΟΠΕΚ αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις συζητήσεις που έγιναν κεκλεισμένων των θυρών την περασμένη εβδομάδα. Οι εκπρόσωποι της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν στον ΟΠΕΚ επίσης αρνήθηκαν να κάνουν κάποιο σχόλιο.
Η Σαουδική Αραβία έχει αυξήσει την παραγωγή από το 2014 σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ γύρω στα 10,5 εκατ.-10,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ενώ μια περαιτέρω αύξηση θα επιδεινώσει την κατάσταση στην ήδη κορεσμένη αγορά, που έχει δει τις τιμές να μειώνονται τουλάχιστον κατά το ήμισυ από τα 115 δολάρια το βαρέλι από τα μέσα του 2014.
Τον Σεπτέμβριο, ο ΟΠΕΚ σε συνάντησή του στην Αλγερία συμφώνησε σε αρχικές, μετριοπαθείς μειώσεις της παραγωγής, στην πρώτη συμφωνία αυτού του είδους από το 2008, ενώ προβλέφθηκαν ειδικοί όροι για τη Λιβύη, τη Νιγηρία και το Ιράν, η παραγωγή των οποίων έχει πληγεί από πολεμικές συγκρούσεις και κυρώσεις.
Η επόμενη συνάντηση της επιτροπής ειδικών θα πραγματοποιηθεί στη Βιέννη στις 25 Νοεμβρίου προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες για την επόμενη συνεδρίαση των υπουργών του ΟΠΕΚ στις 30 Νοεμβρίου.