Οι ξένοι πιστεύουν στην Ελλάδα και δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης. Μέχρι στιγμής ωστόσο η ψήφος αυτή μένει στις καλές προθέσεις και στους ευσεβείς πόθους. Η κυβέρνηση όμως θέλει απτά αποτελέσματα και οι ευσεβείς της πόθοι να μετουσιωθούν σε πράξεις.
Στο πλαίσιο αυτό το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης δεν είναι άλλο, από το να αποκτήσει η χώρα επενδυτική βαθμολογία μέσα στο 2020. Ο επίσημος και διατυπωμένος στόχος της Ελλάδας, είναι αυτό να συμβεί μέσα στο 2021. Ωστόσο στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν πως αν τελικά έρθει νωρίτερα η επενδυτική βαθμολογία θα σημάνει πολλά για τη χώρα και την οικονομία.
Click4more: Λαγκάρντ: Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα της Ελλάδας σε πλεόνασμα και ανάπτυξη
Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ. H νέα πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ χθες στην παρθενική της εμφάνιση μίλησε με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια για την Ελλάδα. Εξήρε τις προσπάθειες της χώρας για δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά όταν έφτασε η συζήτηση για την συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, είπε σε απλά ελληνικά ότι: η ΕΚΤ έχει κανόνες και όταν η Ελλάδα θα πληροί τους κανόνες αυτούς θα μπει στην ποσοτική χαλάρωση, δηλαδή όταν θα αποκτήσουν τα ελληνικά ομόλογα επενδυτική βαθμολογία.
Πρόσφατα και η Citi άφησε να εννοηθεί ότι η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει την πολυπόθητη επενδυτική βαθμολογία μέσα στο 2020.
ΕΚΤ για Ελλάδα
Χθες η πρόεδρος της ΕΚΤ Κρ. Λαγκάρντ εξέφρασε την ικανοποίηση της για την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και τα πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ επανέλαβε ότι η χώρα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης όταν εκπληρώσει τα σχετικά κριτήρια.
«Μπορώ να δώσω συγχαρητήρια, η Ελλάδα είναι μια μακρόχρονη ιστορία για εμένα. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη που βλέπω την πρόοδο, την ανάκαμψη και τα αποτελέσματα. Είναι πολύ εντυπωσιακό τόσο στην ανάπτυξη όσο και στα πρωτογενή πλεονάσματα για τα οποία έχω πάντως τις απόψεις μου», ανέφερε.
Όσον αφορά την ένταξη της χώρας στο τελευταίο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της κεντρικής τράπεζας, η πρόεδρος της ΕΚΤ διευκρίνισε ότι «οι αγορές ομολόγων υπόκεινται σε κριτήρια καταλληλότητας και αυτό αφορά ολόκληρο το Ευρωσύστημα. Όταν η Ελλάδα εκπληρώσει τα κριτήρια αυτά θα μπορέσει άμεσα να ενταχθεί στο πρόγραμμα, μέχρι τότε όμως θα πρέπει να σεβαστούμε τους κανόνες που ισχύουν για όλους», πρόσθεσε.