Κυριακή, 24 Νοε.
9oC Αθήνα

Η κυκλική οικονομία, το νέο «στοίχημα» της Ευρώπης: Τα συμπεράσματα έκθεσης των Enel και Ambrosetti

Η κυκλική οικονομία, το νέο «στοίχημα» της Ευρώπης: Τα συμπεράσματα έκθεσης των Enel και Ambrosetti

Επενδύσεις που αγγίζουν τα 110 δισ. ευρώ πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή στην κυκλική οικονομία σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τα οφέλη που θα προκύψουν είναι πολλαπλά και σε όλους τους τομείς, την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον.

Σε έκθεση για την εξέλιξη της κυκλικής οικονομίας στην Ευρώπη, η οποία πραγματοποιήθηκε από την Enel και τον ευρωπαϊκό οίκο Ambrosetti προκύπτει ότι αυτή τη στιγμή η κυκλική οικονομία στην Ευρώπη συνδέεται με 300-380 δισεκατομμύρια ευρώ του ΑΕΠ, 90-110 δισεκατομμύρια ευρώ επενδύσεων και έως 2,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας το 2018.

Η κυκλική οικονομία δημιουργεί σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη, που προκύπτουν από τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και υλικών ή από την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση, ένας κυκλικός σχεδιασμός σε πρώιμο στάδιο που στοχεύει στους μελλοντικούς κύκλους ζωής, στην επέκταση της ωφέλιμης διάρκειας ζωής και στην αύξηση της έντασης της χρήσης αγαθών και προϊόντων.

Click4more Κορονοϊός: Κακά “μαντάτα” από την Παγκόσμια Τράπεζα – “Η ανάκαμψη μπορεί να κρατήσει 5 χρόνια”

«Ο στόχος ανάπτυξης μιας κυκλικής οικονομίας αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για να καταστεί η Ευρώπη πιο ανταγωνιστική, να εκσυγχρονιστεί η οικονομία της, να αναζωογονηθεί η βιομηχανία της και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας μέσω της βιώσιμης και διαρκούς ανάπτυξης», σχολίασε ο Francesco Starace, Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής της Enel. «Σε αυτό το πλαίσιο, η αυξανόμενη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών, σε συνδυασμό με την αυξημένη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας ως φορέα ενέργειας για κατανάλωση τελικού χρήστη, μπορούν να ενισχύσουν τις ευκαιρίες που προκύπτουν από την κυκλική οικονομία και αποτελούν τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να απαλλαγεί η οικονομία και η κοινωνία στην οποία ζούμε από τις εκπομπές άνθρακα».

«Ο κόσμος αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις. Συμβαίνουν ριζικές και ταχύτατες οικονομικές, κλιματικές και τεχνολογικές αλλαγές και διαμορφώνουν τις κοινωνίες και τον τρόπο ζωής μας. Έχει έρθει η ώρα για την Ευρώπη. Η κυκλική οικονομία έχει αυτό που χρειάζεται για να θεωρηθεί “καταλύτης για το κοινό καλό”, γύρω από τον οποίο μπορούμε να αναπτύξουμε ένα ευρύ όραμα για το ευρωπαϊκό μέλλον», δήλωσε ο Valerio De Molli, Εταίρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Οίκου – Ambrosetti. «Ο καινοτόμος πίνακας αποτελεσμάτων κυκλικής οικονομίας που αναπτύχθηκε από το Ίδρυμα Enel και τον Ευρωπαϊκό Οίκο – Ambrosetti, σε συνεργασία με τις Enel και Enel X, αποκαλύπτει μια ιδιαίτερα διαφοροποιημένη κατάσταση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ιταλία και η Ισπανία έχουν ένα μέσο-υψηλό επίπεδο ανάπτυξης: Η Ιταλία υπερέχει στο τέλος του κύκλου ζωής, βρίσκεται σε υψηλή θέση στην κατάταξη σχετικά με τη χρήση βιώσιμων εισροών και την επέκταση της ωφέλιμης διάρκειας ζωής των προϊόντων, ενώ πρέπει να προσπαθήσει να αυξήσει την ένταση της χρήσης προϊόντων και υπηρεσιών. Η Ισπανία, από την άλλη πλευρά, βρίσκεται σε καλή θέση στην κατάταξη σχετικά με τη χρήση βιώσιμων εισροών, το τέλος του κύκλου ζωής και την αύξηση της έντασης χρήσης, ενώ κατέχει μια μέτρια-χαμηλή θέση στην επέκταση της ωφέλιμης διάρκειας ζωής των προϊόντων και υπηρεσιών. Αντίθετα, η Ρουμανία παρουσιάζει σημαντική πορεία ανάπτυξης και στους τέσσερις πυλώνες». 

«Η μεγάλης κλίμακας υιοθέτηση της κυκλικής οικονομίας απαιτεί μια συντονισμένη προσπάθεια, με στόχο την ανάπλαση και αναδιάρθρωση, σε κυκλική προοπτική, πολλών αν όχι όλων των σχεδίων παραγωγής και επιχειρηματικών μοντέλων. Αυτό συμβαίνει επίσης μέσω του επανασχεδιασμού και της πρότασης ενός νέου μοντέλου ενεργειακού συστήματος, εγκαταλείποντας σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και για την ηλεκτρική ενέργεια ως μέσο για την πλήρη απαλλαγή από άνθρακα σε όλους τους τομείς», δήλωσε ο Francesco Venturini, Διευθύνων Σύμβουλος της Enel X. «Η έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το τι σημαίνει κυκλική οικονομία και, κατά συνέπεια, η απουσία κατάλληλων μέσων για τη μέτρηση και την παρακολούθηση της κυκλικής οικονομίας ήταν δύο από τα κύρια εμπόδια για την κυκλική μετάβαση. Η εν λόγω μελέτη μας επιτρέπει να προχωρήσουμε προς ένα σαφές όραμα και στρατηγική, με μετρήσιμους στόχους, εργαλεία που χρειάζονται η Ευρώπη και όλες οι εταιρείες προκειμένου να βρίσκονται στον πυρήνα όχι μόνο της ενεργειακής μετάβασης αλλά και της μετάβασης από ένα γραμμικό σε ένα κυκλικό υπόδειγμα ανάπτυξης».

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις