Site icon NewsIT

Η κυβέρνηση σχεδιάζει μείωση Φ.Π.Α. σε βασικά προϊόντα – Πότε και πως θα γίνει

18.10.2016 | 21:10
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

- Με μειωμένο Φ.Π.Α. 14% πολλά προϊόντα πρώτης ανάγκης - Στο τραπέζι και η μείωση του φόρου σε καφέ και κρασί - Όλα θα κριθούν από τα έσοδα και τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές - Την αναγκαιότητα μείωσης φόρων επεσήμανε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης

Ήρθε η ώρα να μπουν στο τραπέζι μειώσεις φόρων. Όλο και περισσότερο κερδίζει έδαφος στην κυβέρνηση η ιδέα για μείωση των φόρων, ενώ στο υπουργείο Οικονομικών αρχίζουν να γίνονται σχέδια επί χάρτου, τα οποία στη συνέχεια θα μετασχηματιστούν σε προτάσεις για μειώσεις συγκεκριμένων φόρων.

Η ιδέα της μείωσης μπήκε στο τραπέζι ύστερα από τις συνέπειες που προκάλεσε πολιτικά, αλλά και οικονομικά η υπερφορολόγηση και ιδίως η αύξηση των έμμεσων φόρων, ενώ σημαντική ώθηση έδωσαν προς αυτή την κατεύθυνση τα υπερβάλλοντα έσοδα κατά 1,4 δισ. ευρώ που είχε ο προϋπολογισμός στο εννεάμηνο.

Αν η καλή πορεία συνεχιστεί ως το τέλος του χρόνου, λένε στο υπουργείο Οικονομικών, τότε από το νέο χρόνο θα ανοίξει δυναμικά το κεφάλαιο της μείωσης των φόρων. Θα γίνουν συγκεκριμένα σχέδια και προτάσεις προς τους Θεσμούς και θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις, καθότι τίποτα δεν γίνεται χωρίς την έγκριση των Θεσμών.

Την αναγκαιότητα της μείωσης των φόρων επισήμανε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος μιλώντας στο 15ο συνέδριο του ΣΕΤΕ τη χαρακτήρισε ως προτεραιότητα της κυβέρνησης.


Το μενού της μείωσης περιλαμβάνει το φόρο στο κρασί, καθώς και το φόρο στον καφέ. Για τον πρώτο το επιχείρημα είναι πως τα αναμενόμενα έσοδα δεν ήρθαν, αυξήθηκε η λαθραία διακίνηση και ότι θίγεται ένας δυναμικός κλάδος, ο οποίος έχει μεγάλες πιθανότητες ανάπτυξης στο πλαίσιο της ενίσχυσης του αγροδιατροφικού τομέα (αν ποτέ δεήσει ο αρμόδιος υπουργός να επεξεργαστεί ένα σχέδιο ανάπτυξης).

Για τον καφέ θα υποστηριχθεί να μην εφαρμοστεί ο νέος φόρος από την 1 Ιουλίου 2017 γιατί πρόκειται για προϊόν ευρύτατης κατανάλωσης, ενώ και η εμπειρία από άλλους φόρους δείχνει πως όταν αυξάνονται οι έμμεσοι φόροι μειώνεται η κατανάλωση και κατ΄ επέκταση και τα έσοδα.

Επίσης, το μενού περιλαμβάνει και μείωση του ΦΠΑ. Προς το παρόν η σκέψη είναι να μετατεθούν από το 24% στο μεσαίο κλιμάκιο προϊόντα ευρύτατης κατανάλωσης.

Ποια προϊόντα θα μετατεθούν θα εξαρτηθεί από το μέγεθος των παραπάνω εσόδων που θα εισπραχθεί.

Στα επιχειρήματα που αναμένεται να επιστρατεύσει η κυβέρνηση για να πείσει τους Θεσμούς είναι και η υποχρεωτική εφαρμογή του πλαστικού χρήματος, η οποία αναμένεται να αυξήσει σημαντικά την εισπραξιμότητα του ΦΠΑ.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version