Σε πολιορκία η κυβέρνηση!
Από τη μια τα αγροτικά μπλόκα που δίνουν ραντεβού στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο (3.2.2024), από την άλλη οι καταλήψεις με χημικά (ΑΠΘ), αλλά και ο αποκλεισμός του υπουργείου Υγείας από τους υγειονομικούς, προκαλούν πονοκέφαλο στην κυβέρνηση. Το 68% των πολιτών βρίσκει ότι έχουν δίκιο οι αγρότες (Pulse για τον Σκαι). Το 37% θεωρεί ότι για την κατάσταση στα ΑΕΙ την κύρια ευθύνη έχει η κυβέρνηση με διπλή ανάγνωση: είτε γιατί φέρνει το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ, είτε γιατί περίμεναν πιο δραστική παρέμβαση στις καταλήψεις και όχι να πετάει το μπαλάκι στις πρυτανικές αρχές.
Καυτός μήνας!
Ο Φεβρουάριος θεωρείται ένας καυτός μήνας. Στις 14 Φεβρουαρίου 2024 ψηφίζεται η ρύθμιση για τα ομόφυλα ζευγάρια. Είναι οι αντιδράσεις της Εκκλησίας. Έρχονται και εσωκομματικές αναταράξεις από τα «όχι» και την αποχή των βουλευτών της ΝΔ. Τα μη κρατικά ΑΕΙ θα ψηφιστούν και αυτά έως τέλη Φεβρουαρίου. Οι αγρότες ότι είναι να πάρουν θα τα πάρουν τώρα. Το Μαξίμου με τον Αμερικανό σύμβουλο του πρωθυπουργού Γκρίνμπεργκ μετράει τον σφυγμό της κοινής γνώμης. Άνοιξε τα καυτά μέτωπα στην αρχή της θητείας της και σε απόσταση ασφαλείας (;) από τις ευρωεκλογές. Ο χρόνος θα δείξει εάν περάσει τους κάβους του Φεβρουαρίου και αν τελικά η ακρίβεια είναι αυτή που θα την δοκιμάσει σκληρά στις κάλπες του Ιουνίου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κασσελάκης vs «βαρόνοι»
Οι χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις που δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να παγιώνεται στην τρίτη θέση, με το ΠΑΣΟΚ να κερδίζει την δεύτερη θέση αν και όχι με ιδιαίτερη δυναμική, φέρνουν νεύρα στην Κουμουνδούρου. Πυκνώνουν οι μπηχτές για τον πρόεδρο του κόμματος Στέφανο Κασσελάκη. Έχασε το μομέντουμ όταν ήταν στα επάνω του με την μεγάλη νίκη που πέτυχε όταν τους πήρε το κόμμα μέσα από τα χέρια. Έκανε αλλεπάλληλα επικοινωνιακά λάθη και επέδειξε πολιτική άγνοια. Από την άλλη, όμως, ούτε μια μέρα δεν πέρασε που να μην του κάνουν κριτική ακόμη και άνθρωποι που τον στήριξαν όταν ήταν παντελώς ξένος στον ΣΥΡΙΖΑ. Το κλίμα είναι βαρύ. Ακόμη και το «αγαπησιάρικο» κλίμα των Σπετσών δεν κράτησε πολύ. Έχει ένα στενό κύκλο βουλευτών που τον ενθαρρύνουν να μη διστάσει να τα βάλει και με τους «βαρόνους» του κόμματος.
Προ των πυλών διαζύγιο με Πολάκη;
Ο Παύλος Πολάκης αν και «υπέρ συντονιστής» των τομεαρχών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, έφτασε με καθυστέρηση στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας το αντικείμενο της οποίας ήταν η στρατηγική του κόμματος στη Βουλή χθες το απόγευμα. Με το γνωστό του γλωσσικό στυλ χαρακτήρισε σενάρια επιστημονικής φαντασίας και απένειμε «όσκαρ ηλιθιότητας» στους δημοσιογράφους που αποκάλυψαν το «άδειασμα» που του επιφύλαξε ο Κασσελάκης όταν πήγε να του επιτεθεί γιατί ήταν …χαλαρός με τα εξοπλιστικά, στη συνάντηση του με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια, όταν πήγε να ενημερωθεί για τα F35 συνοδευόμενος από τον Ευάγγελο Αποστολάκη. «Παύλο αν δεν σου αρέσει μπορείς να φύγεις» φέρεται να τον έκοψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλοι υποστήριξαν ότι τον προκάλεσε να φύγει από την αίθουσα. Άλλοι ότι ο Στέφανος έστειλε μήνυμα. Υπήρξαν όμως και άλλα ..θερμά επεισόδια μεταξύ των δυο.
Τέσσερα αδειάσματα!
Άδειασμα 1ο: Ο Πολάκης είπε στον Κασσελάκη ότι δεν τολμάει να πάει στα ορεινά του νομού Χανίων γιατί του λένε για την ρύθμιση που αφορά το γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ του απάντησε από βήματος της ΚΕ ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί «με υπερηφάνεια» διότι «η Αριστερά στα βουνά ξέρει να αγωνίζεται, όχι να κρύβεται». Και προκάλεσε όποιον διαφωνεί να σηκωθεί όρθιος.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Άδειασμα 2ο: Μιλούσε ο Κασσελάκης στους βουλευτές στο σπίτι του στις Σπέτσες και ο Πολλάκης πήγε να τον διακόψει. «Τώρα μιλάω εγώ» τον έκοψε ο πρόεδρος με αυστηρό ύφος.
Άδειασμα 3ο: Η Κουμουνδούρου επισήμως άδειασε τον Πολάκη όταν επιτέθηκε στον σκιτσογράφο της Καθημερινής Ηλία Μακρή για ένα σκίτσο που τον σατίριζε. Τον χαρακτήρισε «λυξόνταρμα».
Άδειασμα 4ο: Είναι το άσμα «άμα θες να φύγεις φύγε, άμα θες να κλάψεις κλάψε, να γκρινιάζεις μόνο πάψε δεν μπορώ να τ’ ανεχτώ» που τραγούδησε ο πρόεδρος στον υπέρ συντονιστή.
Δεν βρέχει!
Κάτι άλλο συμβαίνει. Δεν βρέχει! Αρκεί μια συζήτηση με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -όλων των τάσεων- για να επιβεβαιωθεί το κλίμα έντασης που υπάρχει στις σχέσεις των δυο ανδρών, παρά το γεγονός ότι ο Κασσελάκης έχει αναγνωρίσει ότι «χωρίς τον Παύλο και τον Καπνισάκη δεν θα ήμουν πρόεδρος». «Μην εκπλαγείτε εάν δείτε διαζύγιο» λένε.
Τα πυρά Παππά
Ο Κασσελάκης ίσως δεν θα ήταν πρόεδρος εάν δεν τον στήριζε και ο Νίκος Παππάς. Και αυτός όμως άρχισε να παίρνει αποστάσεις. «Οι ηγεσίες όλων των κομμάτων θα κριθούν από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών» δήλωσε στο Ναυτεμπορικη tv. «Όλοι μας κρινόμαστε, αλίμονο, είναι μια πολιτική μάχη» είπε. Για την φθορά της κυβέρνησης Μητσοτάκη που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις είπε ότι θα ήταν μεγαλύτερη «αν υπήρχε μια εναλλακτική που να μπορέσει ο κόσμος να την προβάλει στο μέλλον ως δυνατότητα πολιτικής αλλαγής, κι αυτό δεν το έχουμε καταφέρει, δεν το έχουμε καταφέρει, δεν θα κοροϊδευόμαστε». Υπήρξε ενόχληση στο στενό περιβάλλον. Δεν έγινε διαρροή επίσημη. Αλλά χωρίο που φαίνεται, κολαούζο δεν θέλει.
Πίκρα!
Μια στο καρφί και μια στο πέταλο, το πήγε ο Τάκης Θεοδωρικάκος. «Θετικό το πλαφόν 7% στο βρεφικό γάλα αλλά μετά τι θα γίνει» αναρωτήθηκε. Ζήτησε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας από κοινού με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη να επανεξετάσουν απόφαση του 2008 για προσαρμογή στο κοινοτικό δίκαιο και να δοθεί η δυνατότητα εκπτώσεων και προσφορών ώστε να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός. «Υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης μιας πρακτικής που εφαρμόζεται ήδη διαδικτυακά» επισήμανε. Αυτά όμως γιατί δεν τα έλεγε και όταν ήταν υπουργός; Το βρεφικό γάλα δεν έφτασε να είναι ακριβό κατά 213% εν μία νυκτί… Ας τον ακούσουν πάντως. Μπορεί να έχει δίκιο.
Γιατί ξεμείναμε από deals;
Ευτυχώς που χθες είχαμε την ανακοίνωση για τη (σταδιακή) εξαγορά της εταιρείας συμβούλων επικοινωνίας V+O, των Θωμά Βαρβιτσιώτη και Γιάννη Ολύμπιου, από την ιταλική SEC Newgate και κάτι κουνήθηκε στην αγορά. Κατά τα λοιπά, οι υψηλές τιμές στο χρηματιστήριο, σε συνδυασμό με τις υψηλές προσδοκίες των πωλητών, έχουν οδηγήσει σε κάποιο μούδιασμα των επιχειρηματικών συμφωνιών. Από την άλλη βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή του χρόνου και κάποιες συμφωνίες οι οποίες είχαν παγώσει πέρυσι έχουν αρχίσει να ξαναμπαίνουν στις ράγες αλλά θα χρειαστούμε μερικές εβδομάδες ή μήνες προκειμένου να πέσουν οι υπογραφές. Είναι, πάντως, άξιο επισήμανσης το γεγονός ότι υπάρχει γενικότερο μούδιασμα στις επιχειρηματικές εξελίξεις τις τελευταίες ημέρες. Ας λάβουμε υπόψη μας, όπως δείχνουν και οι τελευταίες επισκέψεις του πρωθυπουργού σε εν εξελίξει ή τελειωμένα εργοτάξια, πως και οι ισχυροί όμιλοι φέτος έχουν αρχίσει να τρέχουν προκειμένου να υλοποιήσουν σειρά έργων ή συμφωνιών που υπέγραψαν την τελευταία διετία. Έτσι δεν υπάρχει χρόνος για παζάρια και νέα deals!
Εντάσεις στα μέτωπα του Airbnb και της Χρυσής Βίζας
Δύο στρατόπεδα τα οποία ήδη ακονίζουν τα μαχαίρια τους έχουν δημιουργηθεί γύρω από τη βραχυχρόνια μίσθωση και τη Χρυσή Βίζα. Στο ένα βρίσκονται όσοι αξιοποιούν σήμερα ή θέλουν να αξιοποιήσουν αυτά τα δύο «οχήματα» της αγοράς ακινήτων. Στο άλλο είναι όσοι δυσκολεύονται να βρουν στέγη ή βλέπουν τις τιμές των ενοικίων να καλπάζουν εξαιτίας του περιορισμένου αποθέματος. Στη μέση βρίσκεται η κυβέρνηση η οποία νιώθει ήδη την πίεση από τα νοικοκυριά που βρίσκονται στη μέγγενη της ακρίβειας και βλέπουν ως κερασάκι στην τούρτα τις αυξήσεις στα μισθώματα. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε πρόσφατα, για άλλη μια φορά, για την πιθανότητα λήψης πρόσθετων μερών αποθάρρυνσης της βραχυχρόνιας μίσθωσης ή κινήτρων για μακροχρόνιες μισθώσεις με αποτέλεσμα να υπάρξει βροχή διαμαρτυριών. Το ίδιο συμβαίνει και με τη Χρυσή Βίζα, θέμα για το οποίο υπάρχει εδώ και καιρό πανευρωπαϊκή αντίδραση. Σε χθεσινή εκδήλωση, πάντως, όλοι οι εμπλεκόμενοι στη «βιομηχανία» της Χρυσής Βίζας προειδοποίησαν την κυβέρνηση να αποφύγει τη λήψη μέτρων.
Οι μετασχηματιστές του ΔΕΔΔΗΕ στις πολυκατοικίες και η γραφειοκρατία
Σε πολλούς από εμάς οι εργολάβοι οικοδομών δεν είναι και τόσο συμπαθητικός κλάδος. Κάτι οι δυσάρεστες εμπειρίες από κακοτεχνίες στα διαμερίσματα που αγοράζουν ορισμένοι, κάτι οι υψηλές τιμές που βρίσκονται σήμερα οι κατοικίες, κάτι οι στενές θέσεις πάρκινγκ που χρεώνουν χρυσάφι, τους έχουμε στοχοποιήσεις τους ανθρώπους. Αν μιλήσεις όμως με έναν εργολάβο οικοδομών θα καταλάβεις πως περνάει από έναν κυκεώνα διαδικασιών μέχρι να πουλήσει ένα διαμέρισμα. Τον τελευταίο καιρό έχουν μπλέξει και με τον ΔΕΔΔΗΕ καθώς προβλέπεται πως σε κάθε νέα πολυκατοικία πρέπει να προβλέψουν χώρο εγκατάστασης του μετασχηματιστή. Φτιάχνουν τον χώρο, παίρνουν ένα μικρό ποσό σε σχέση με τη δαπάνη (έτσι λένε!) από τον ΔΕΔΔΗΕ αλλά ο μετασχηματιστής δεν έρχεται! Έτσι περιμένουν μήνες μέχρι να πωλήσουν διαμερίσματα αφού δεν έχουν ρεύμα. Μήπως πρέπει να δει το ζήτημα η διοίκηση του Αλέξανδρου Μάνου; Γνωρίζουμε τουλάχιστον έξι περιπτώσεις οικοδομών που έχουν μπλέξει με διαδικασίες και καθυστερήσεις.
Οι φόβοι για νέες κινητοποιήσεις των συμβολαιογράφων
Και αν οι συμπαθείς εργολάβοι οικοδομών ξεμπλέξουν με τον ΔΕΔΔΗΕ φοβούνται πως θα ξαναμπλέξουν με τους συμβολαιογράφους καθώς ακούγεται πως ετοιμάζουν νέες κινητοποιήσεις μετά την κατάθεση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης. Πρόσφατα είχαν παγώσει επί εβδομάδες οι αγοραπωλησίες και άλλες συμφωνίες λόγω της προηγούμενης αποχής. Για να πάρετε μια ιδέα, αν θες να πωλήσεις μια θέση στάθμευσης σε πολυκατοικία πρέπει να πάρεις αντίγραφο σύστασης που είναι περίπου 200 σελίδες! Για το αντίγραφο οι συμβολαιογράφοι χρεώνουν με τη σελίδα! Γι’ αυτό και υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις στο σχέδιο ψηφιοποίησης του υφυπουργού Κυρανάκη. Το αστείο είναι πως παλαιότερα ένα συμβόλαιο διαμερίσματος μπορεί να ήταν 10 σελίδες αλλά σήμερα είναι 20 σελίδες καθώς η πολιτεία φροντίζει να απαιτεί ολοένα και περισσότερες περιγραφές!
Τα ΣΔΙΤ με πληρωμές διαθεσιμότητας που κινούνται!
Πανηγυρικά ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υποδομών πως με δύο υπουργικές αποφάσεις προχωρούν στο δεύτερο στάδιο οι διαγωνισμοί για την κατασκευή των οδικών αξόνων Θεσσαλονίκη – Έδεσσα και Δράμα – Αμφίπολη, συνολικού προϋπολογισμού 693,5 εκατ. ευρώ. Και τα δύο έργα προωθούνται με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και πληρωμές διαθεσιμότητας. Προχώρησε και ο διαγωνισμός για τις πέντε αστυνομικές διευθύνσεις ανά την Ελλάδα με την επιλογή προσωρινού αναδόχου, της κοινοπραξίας ΕΚΤΕΡ – ΕΡΕΤΒΟ – ΤΕΝΑ.
Το ζήτημα είναι πως ήδη υπάρχει πλήθος έργων, γύρω στα εννέα, που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό με πληρωμές διαθεσιμότητας οι οποίες θα φτάσουν τα 135 εκατ. ευρώ το χρόνο μετά το 2028. Δεν μικρό νούμερο, το είπε και ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος που ξεκαθάρισε πως θα προχωρήσουν μόνο τα απολύτως απαραίτητα ΣΔΙΤ με πληρωμές διαθεσιμότητας από τα περίπου 50 που έχουν ανακοινωθεί ή δημοπρατηθεί.