Επιβεβαιώνονται οι δηλώσεις Μέρκελ για ανάπτυξη στην Ελλάδα μέσω λιτότητας, παραμένουν ανεπιβεβαίωτες οι φήμες πως θα πρωταγωνιστήσει στη νέα διαφήμιση ''Live your myth in Greece''.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος, αφού με τις δηλώσεις της μας κρατά στο ευρώ, τώρα περιμένει πως η λιτότητα θα μας οδηγήσει σε ανάπτυξη, αρκεί όπως καταγγέλει να ξεπεράσει η Ελλάδα τις ”αποστεωμένες πολιτικές δομές και την ανελαστική αγορά εργασίας”.
Κορυφαία από τις ατάκες της σε ομιλία στο Βερολίνο, πως ”σύντομα στην Ελλάδα θα υπάρχουν ευκαιρίες για όλους”.
Χαρακτηριστικό είναι το σχετικό άρθρο των Financial Times με τον ειρωνικό τίτλο ”Merkel: Η Ελλάδα στο ευρώ και με ανάπτυξη!”
Η Angela Merkel «όρκισε» τους εταίρους της στην ευρωζώνη να επιμείνουν στην μακρά και επίπονη των διαδικασία διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για να αποκατασταθεί η οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη, που είναι απαραίτητη για να ξεπεραστεί η κρίση χρεών.
Η καγκελάριος της Γερμανίας υπογράμμισε επίσης ότι η μεταρρύθμιση της Ελλάδας εκτός της ευρωζώνης δεν υπάρχει ως επιλογή.
«Δεν θα συμμετέχω στην ώθηση της Ελλάδας εκτός της ευρωζώνης», είπε. Μια έξοδος από την ευρωζώνη «δεν τίθεται ως πιθανότητα».
Κατά την διάρκεια ομιλίας της στο Βερολίνο για το μέλλον της Ευρώπης, η κα Merkel αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας του προκατόχου της Gerhard Schröeder, που μείωσε τον αριθμό των ανέργων στην Γερμανία από τα 5 εκατ. του 2003 στα 3 εκατ. σήμερα.
Αν και οι μεταρρυθμίσεις δεν ήταν ευπρόσδεκτες τότε, η τάση έδειξε ότι η «αλλαγή μπορεί να φέρει κάτι καλό» και να κάνει τα πράγματα καλύτερα ακόμη και για όσους αρχικώς ήταν αντίθετοι.
Δίνοντας έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η καγκελάριος προσπάθησε να αντικρούσει τις επικρίσεις για το πώς χειρίζεται την κρίση χρεών, καθώς ορισμένοι εταίροι της πιστεύουν ότι επικεντρώνεται υπερβολικά στην λιτότητα αντί για την ανάπτυξη.
«Oι καλές στρατηγικές προϋπολογισμού και η ανάπτυξη δεν πρέπει να εναντιώνονται η μια στην άλλη», είπε η κα Merkel. Σημείωσε ότι οι βιώσιμες δημοσιονομικές θέσεις έχουν θεμέλια στην οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση, που φέρνουν φορολογικά έσοδα.
Ωστόσο η καταπολέμηση της κρίσης χρεών δεν αφορά απλώς και μόνο την πειθαρχία στον προϋπολογισμό, αλλά θέτει το θεμελιώδες ερώτημα αν οι χώρες είναι προετοιμασμένες για τον συνδυασμό σοβαρής δημοσιονομικής πολιτικής και ζωηρής οικονομικής δραστηριότητας.
Οι χρηματοοικονομικές αγορές μπορεί να έχουν αμφιβολίες για αυτή την διαδικασία κατά καιρούς, τόνισε η Καγκελάριος. Όμως η ευρωζώνη δεν έχει άλλη επιλογή παρά να επιμείνει, γιατί αν συνεχίσει όπως πριν, η κοινότητα δεν θα είναι βιώσιμη.
Η κα Merkel σημείωσε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι «πολύ περίπλοκη» και ότι δεν την βοηθούν οι αποστεωμένες πολιτικές δομές και η ανελαστική αγορά εργασίας, στην οποία πολλοί άνθρωποι βρίσκουν κλειστές τις πόρτες για ευκαιρίες εργασίας.
Το άνοιγμα της αγοράς εργασίας που απαιτεί η ευρωζώνη δεν είναι αρεστή στους λίγους εκείνους που είχαν εκμεταλλευτεί το σύστημα, δήλωσε η κα Merkel, αλλά οι μεταρρυθμίσεις θα δημιουργήσουν «ευκαιρίες για όλους στην Ελλάδα» συν τω χρόνω.
Διαβάστε επίσης :