Το ασφαλιστικό μπαίνει από σήμερα στην τελική ευθεία, αφού τώρα αρχίζει η ουσιαστική διαπραγμάτευση.
Η μάχη αναμένεται να εκδηλωθεί σε τρία επίπεδα. Στο καθεαυτό διαπραγματευτικό με το κουαρτέτο στο οποίο θα αποσταλεί το απόγευμα μετά τη συνάντηση του κυρίου Κατρούγκαλου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το κείμενο με τις τελικές προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το δεύτερο επίπεδο θα είναι διπλωματικό με συναντήσεις και παρεμβάσεις στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το τρίτο σε πολιτικό επίπεδο με επαφές του υπουργού Εργασίας και κυρίως του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.
Η δραστηριότητα αυτή, λένε παράγοντες με γνώση, δεν αποκλείεται να έχει ως αποτέλεσμα το τελικό νομοσχέδιο να μην κατατεθεί στη Βουλή στις 15 ή στις 16 Ιανουαρίου, αλλά αργότερα, ενδεχομένως και το Φεβρουάριο, παρότι η κυβέρνηση θα ήθελε να αποφύγει την παράταση που καθυστερεί την αξιολόγηση και συντηρεί τις τριβές στο πολιτικό γενικότερα και στο κυβερνητικό πεδίο ειδικότερα.
Ενας δεύτερος παράγοντας που καθυστερεί την τελική ψήφιση είναι το πόρισμα της επιτροπής για την εξεύρεση των πηγών από τις οποίες θα χρηματοδοτηθεί το ασφαλιστικό και κυρίως η ανακεφαλαιοποίηση των ταμείων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το σχέδιο που αποστέλλεται στο κουαρτέτο δεν περιλαμβάνει καμία μείωση συντάξεων, ούτε κυρίων ούτε επικουρικών.
Αντί για μείωση προτείνεται η αύξηση των εισφορών στις επικουρικές κατά 1% για τους εργοδότες και 0.5% για τους εργαζόμενους, πράγμα που θα έχει σαν αποτέλεσμα την είσπραξη ενός ποσού ελαφρώς υψηλότερου των 500 εκατομμυρίων ευρώ.
Οσον αφορά στις συντάξεις οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το κουαρτέτο και ειδικά το ΔΝΤ εμμένει στις περικοπές ακόμα και των κύριων συντάξεων, που για την κυβέρνηση αποτελεί ¨κόκκινη¨ γραμμή.
Για τις επικουρικές συντάξεις οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι σχεδόν αδύνατη η αποτροπή των μειώσεων και η μάχη θα δοθεί οι περικοπές να εφαρμοστούν σε συντάξεις μεγαλύτερες των 170 ευρώ και όχι των 120 ευρώ που ζητά το κουαρτέτο.
Για τα ταμεία η κυβέρνηση προτείνει τη συγχώνευση όλων σε ένα υπερταμείο, την καθιέρωση εισφορών όσο και στο ΙΚΑ (20 ή 21%).
Η πρόταση της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση περιλαμβάνει ακόμα:
-Τη θέσπιση εθνικής σύνταξης 384 ευρώ η οποία θα αυξάνει ανάλογα με την άνοδο του ΑΕΠ.
-Τον επανυπολογισμό των συντάξεων με νέο σύστημα το οποίο θα λαμβάνει υπόψη το σύνολο των αμοιβών του εργασιακού βίου για τους μισθωτούς ή το σύνολο των εισοδημάτων που δηλώνονται στην εφορία για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ο συντάξιμος μισθός θα υπολογίζεται με συντελεστή 50% σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr με αποτέλεσμα η τελική αναπλήρωση να φτάνει στο 60% ως και 100% ανάλογα με το ύψος των συντάξεων.
-Οι παλιοί συνταξιούχοι θα παίρνουν προσωπική διαφορά αν με το νέο σύστημα προκύπτει μείωση της σύνταξης, ώστε το τελικό ποσό να μην μειωθεί.
-Οι νέοι συνταξιούχοι μετά την 1 Ιανουαρίου 2016 θα παίρνουν χαμηλότερες συντάξεις αφού δεν θα ισχύει η προσωπική διαφορά.