Μία μυστική συνάντηση για την Ελλάδα, χωρίς καμία ελληνική συμμετοχή αποκαλύπτει το γερμανικό πρακτορείο MNI, με τη συμμετοχή του κ. Πολ Τόμσεν από το ΔΝΤ, τον Μπενουά Κερέ από την ΕΚΤ, τον Μάρκο Μπούτι από την Κομισιόν και του Κλάους Ρέγκλινγκ από τον ESM, η οποία πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.
Στη μυστική αυτή συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος όλα τα πιθανά σενάρια για την Ελλάδα, για την ελάφρυνση του χρέους, τη δεύτερη αξιολόγηση αλλά και το σοβαρό πρόβλημα με τη συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σύμφωνα με το MNI και το Euro2day.gr η συνάντηση αυτή κυρίως στο θέμα του ελληνικού χρέους και τη διαχείρισή του κατέληξε σε πολιτικό αδιέξοδο.
Η συνάντηση αυτή όπως αναφέρουν κορυφαίες πηγές, έγινε σε επίπεδο τεχνοκρατών ώστε να μελετηθούν όλα τα πιθανά σενάρια και εν συνεχεία να ανοίξει η πολιτική κουβέντα. Ωστόσο, η συνάντηση κατέληξε σε αδιέξοδο κυρίως της στάσης της Γερμανίας η οποία έχει εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη για το χρέος σε σχέση με τις θέσεις του ΔΝΤ.
Την ίδια ώρα, το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο MNI χαρακτηρίζουν μη ρεαλιστικό το σχέδιο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης εντός του 2016, καθώς ακόμα παραμένει άγγνωστο εάν το ΔΝΤ θα μετέχει ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα. Μάλιστα, το ΜΝΙ αναφέρει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν δείχνει πλέον την ίδια θέρμα με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι όμως που θα έχει σοβαρά θέματα, αφού προϋπόθεση για να βοηθήσει η Γερμανία ήταν η συμμετοχή του ΔΝΤ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ένας από τους βασικούς λόγους που υπάρχει διαφωνία σχετικά με το ρόλο του ΔΝΤ είναι γιατί ο αρμόδιος αξιωματούχος του Ταμείο, ο Πολ Τόμσεν δεν θεωρεί ικανό μέτρο τον περιβόητο κόφτη, ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι μέχρι το 2018, όπως τους θέλουν οι ευρωπαίοι δανειστές.
Όπως αναφέρει το Euro2day.gr ο Πολ Τόμσεν ήδη επιχειρηματολογεί ώστε το ΔΝΤ να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα μιας και παρατηρεί πως υπάρχει πολιτική κούραση τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Βέβαια δεν αποκλείεται το σενάριο το ΔΝΤ να παραμείνει ως σύμβουλος μέχρι τις γερμανικές εκλογές, ώστε η Γερμανία να είναι και πολιτικά και νομικά καλυμμένη και εν συνεχεία μετά τις γερμανικές εκλογές να υπάρξει δραστική απόφαση για το ελληνικό χρέος στα πλαίσια των όσων αξιώνει το ΔΝΤ.
Εκτός όμως από το χρέος, υπάρχει αγεφύρωτο χάσμα ανάμεσα στη στάσητ ου ΔΝΤ με την Ευρώπη για τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει η Ελλάδα. Το ΔΝΤ φαίνεται ιδιαίτερα δυσαρεστημένο από το γεγονός πως η Ελλάδα δεν έχει υιοθετήσει ούτε το μέτρο των ομαδικών απολύσεων ούτε τις περαιτέρω μειώσεις των δημόσιων δαπανών, ανάμεσα στις οποίες είναι ξανά οι συντάξεις.
Το ΔΝΤ θεωρεί πως χωρίς αυτά τα μέτρα δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα και δείχνει προς τη μεριά της Ευρώπης να υποδείξουν με ποιό τρόπο θα επιτευχθούν αυτοί οι υψηλοί στόχοι.
Για το μοναδικό θέμα στο οποίο φέρεται να υπάρχει συμφωνία είναι η ενεργοποίηση του κόφτη σε περίπτωση που ο προϋπολογισμός του 2017 δεν είναι επαρκής, ένα γεγονός όμως που είναι ο μεγαλύτερος εφιάλτης του Μαξίμου.
Με πληροφορίες MNI και Euro2day.gr