Site icon NewsIT
16:14 | 09.08.15

Η νέα συνάντηση με το κουαρτέτο – Σε ποια θέματα έχει κλείσει η συμφωνία

Η νέα συνάντηση με το κουαρτέτο – Σε ποια θέματα έχει κλείσει η συμφωνία
Newsit Newsroom

Ξεκίνησε πριν από λίγο η νέα συνάντηση των υπουργών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Οι δύο πλευρές είχαν μαραθώνια συνάντηση χθες το απόγευμα που κράτησε περισσότερες από έξι ώρες και ολοκληρώθηκε χωρίς να γίνουν δηλώσεις από τις δύο πλευρές.

Νωρίτερα, συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο κατάλογος με τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί μέχρι τώρα φαίνεται πως θα περιλαμβάνει:

1. Αλλαγές στον ΦΠΑ: συζητείται η επιβολή ΦΠΑ 23% στα δίδακτρα και των ιδιωτικών σχολείων, για να μην υπάρχει άνιση μεταχείριση με τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, πληροφορικής αλλά και όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. Αντίστοιχα όμως, και για να μην υπάρχει σύγχυση ΦΠΑ «δύο ταχυτήτων» στον κιμά και το σουβλάκι, συμφωνήθηκε η μετάταξη και του μοσχαρίσιου κρέατος από το 23% στο 13%, όπως ισχύει για το χοιρινό, το κοτόπουλο κλπ.

2. Αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων: θα τεθούν εισοδηματικά κριτήρια αλλά και θα αυξηθεί και το επιτόκιο στο 5% για χρέη από 5.000 ευρώ και άνω προς το δημόσιο. Τα εισοδηματικά κριτήρια θα έχουν ως αποτέλεσμα να μειωθεί ο αριθμός των δόσεων. Όσο υψηλότερο το εισόδημα, τόσο θα μειώνονται οι δόσεις, έστω και αν έχουν ήδη ξεκινήσει να πληρώνονται. Ως αποτέλεσμα, θα αυξηθεί το μηνιαίο ποσό που θα πρέπει να καταβάλουν κάθε μήνα οι οφειλέτες στην εφορία. Επίσης, εξετάζεται να συμπεριληφθεί όρος ώστε να αποπληρώνονται και οι τρέχουσες οφειλές προκειμένου να διατηρηθεί το δικαίωμα παραμονής στη ρύθμιση.

3. Αγρότες: σχεδάζεται σταδιακή –σε δύο δόσεις- κατάργηση της επιδότησης που δίδεται στους αγρότες για την αγορά πετρελαίου κίνησης. Αυτό, αναμένεται να είναι και το μόνο από τα μέτρα που θα πλήξουν τους αγρότες που θα περάσει στο πακέτο των προαπαιτούμενων, με τις αλλαγές στη φορολόγησή τους να μετατίθενται χρονικά για το φθινόπωρο και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

4. Εισφορά αλληλεγγύης: Σε αυτό το σημείο φαίνεται να υπάρχει διαφωνία καθώς οι δανειστές θέλουν κατάργηση του συντελεστή 8% που επιβλήθηκε στα εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ και αύξηση του συντελεστή φορολόγησης στο 6% αντί 4% για όσους δηλώνουν από 50.000 έως 100.000 ευρώ. Η ελληνική πλευρά, δεν θέλει την κατάργηση του υψηλού συντελεστή και επιμένει σε συντελεστή υψηλών εισοδημάτων 8% (για πάνω από 1 εκατομμύριο το χρόνο) για να μην επιβαρυνθούν τα εισοδήματα μεταξύ 50.000 και 100.000 ευρώ.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version