Τη χρονιά που πέρασε υποβαθμίστηκε η ποιότητα ζωής μας, ''κουρεύτηκε'' το πορτοφόλι μας, απειλήθηκε όσο ποτέ άλλοτε η παραμονή μας στο ευρώ, γεμίσαμε ανέργους και άστεγους και αδειάσαμε από νέους που μεταναστεύουν μαζικά.
Τα λεφτά-ομόλογα μας έγιναν σκουπίδια
Με το καλημέρα η Fitch, στις 14 Ιανουαρίου, στη σειρά της μετά τις S&P και Moody’s, υποβάθμισαν τα ελληνικά ομόλογα στην κατηγορία ”σκουπίδια”.
Λίγους μήνες μετά, με το που ξημερώνει η 9η Μαΐου η S&P υποβαθμίζει άλλες 2 θέσεις την Ελλάδα.
Το καλοκαίρι, στις 13 Ιουνίου, η S&P τοποθετεί την Ελλάδα μόνη στην χειρότερη κατηγορία που υπάρχει την ”CCC”.
Δεν χορεύουμε όμως μόνοι το χορό των υποβαθμίσεων αφού στις 4 Οκτωβρίου η Μoody’s υποβαθμίζει την Ιταλία, τρεις ημέρες μετά η Fitch υποβαθμίζει Ισπανία και Ιταλία, και στις 5 Δεκεμβρίου στο μικροσκόπιο της S&P για πιθανή υποβάθμιση μπαίνουν Γερμανία, Γαλλία και 13 ακόμα χώρες της Ευρωζώνης.Παγκόσμιο σοκ από την υποβάθμιση των Η.Π.Α.
Μέτρα, μέτρα πακέτα και μέτρα αμέτρητα μας αφήνουν χωρίς μετρητά
Το πρώτο πακέτο μας το σερβίρει στις 15 Απριλίου ο τότε Πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου.Πριν προλάβουμε να χωνέψουμε τα μέτρα ύψους 76 δις ευρώ, ανακοινώνεται πως θα φτάσουν στα 78 δις ευρώ με παράλληλο στόχο την άντληση 50 δις ευρώ από αποκρατικοποιήσεις.
Ένα μήνα μετά στις 24 Μαΐου μας κόβουν άλλο ένα κοστουμάκι μέτρων ύψους 6 δις ευρώ.
Κούρεμα; Αποκλείεται! Πάρτε ένα PSI ναι μετά ένα PSI plus
Επιχειρώντας την ανασκόπηση του καταστροφικού 2011 πέσαμε πάνω στις αναρίθμητες διαβεβαιώσεις, Ελλήνων-Ευρωπαίων και Αμερικανών, πως δεν τίθεται θέμα κουρέματος.
Όμως την 21η Ιουλίου, στη σύνοδο κορυφής οι ευρωπαίοι ηγέτες μας σερβίρουν το δεύτερο πακέτο διάσωσης, και δώρο ένα κούρεμα, που σημαίνει απώλειες 21% για όσους έχουν ελληνικά ομόλογα.
Σε νέα σύνοδο στις 26 Οκτωβρίου ανακοινώνεται το ΡSI plus για την Ελλάδα, που σημαίνει κούρεμα στο 50% της αξίας των ομολόγων και νέο πακέτο βοήθειας 106 δις ευρώ.
Βγαίνουμε από το ευρώ μένουμε στο ευρώ
Τελειωμό δεν είχε, ούτε έχει ακόμα η ακατάσχετη φημολογία και οι δηλώσεις για την έξοδο μας από το ευρώ.
Δυο βραδιές όμως είδαμε το χάρο, τη δραχμή, με τα μάτια μας.
Πρώτα την 6η Μαίου, σε μία μυστική, ολίγον μασονική, συνάντηση του τότε τσάρου Γ.Παπακωσταντίνου με τους συναδέλφους του υπουργούς Οικονομικών της Ισπανίας, Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας με τον πρόεδρο της ΕΚΤ J. C. Trichet και τον προεδρεύοντα της βραδιάς Jean-Claude Juncker.
Το θρίλλερ της δραχμής επαναλήφθηκε, διεκδικώντας βραβείο από το φεστιβάλ Καννών, στις 3 Νοεμβρίου, όταν και ο Γ.Παπανδρέου μάζευε άρον άρον το θέμα του δημοψηφίσματος, μετά τα χαστούκια Μέρκελ – Σαρκοζί στη σύνοδο του G-20 στις Κάννες.
Οι εκβιασμοί της τρόικας και το μαρτύριο της δόσης
Κάθε δόση έρχεται με τη βάσανο της σταγόνας.
Όμως στις 2 Σεπτεμβρίου η τρόικα μας εγκαταλείπει διαπιστώνοντας μεγάλες καθυστερήσεις και μετά ”παγώνει” την εκταμίευση της 6ης δόσης.
Η ίδια δόση μπαίνει στην κατάψυξη στις 2 Νοεμβρίου, ως απάντηση των ευρωπαίων ηγετών στη φαεινή ιδέα του Παπανδρέου για δημοψήφισμα.
Όπου και να κοιτάξεις βλέπεις μόνο ανέργους
Στον εφιαλτικό αριθμό των 1.000.000 ανέργων έφτασε η Ελλάδα και το χειρότερο είναι πως θα αυξηθούν.
Η κρίση άφησε πάνω από 450.000 ελληνικές οικογένειες χωρίς κανένα εισόδημα και κατά 25% τους άστεγους στη χώρα μας.
Στα συσσίτια γίνονται ουρές σαν και αυτές των νέων Ελλήνων που συνωστίζονται σε αεροδρόμια και λιμάνια γιατί μεταναστεύουν κυρίως σε Αυστραλία και Γερμανία.
Και άλλοι στη βάρκα μας ή στα νύχια της τρόικας
Στις 6 Απριλίου ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Jose Socrates ζητάει επισήμως βοήθεια από την Ε.Ε. Και στις 16 Μαΐου πέφτουν οι υπογραφές για το πακέτο σωτηρίας της Πορτογαλίας ύψους 78 δις ευρώ, που ακολουθεί το δρόμο που χάραξαν Ελλάδα και Ιρλανδία.
Στο τσακ γλιτώνουν(;) Ισπανία και Ιταλία που αλλάζουν ηγεσίες.
Ο βαθύς ύπνος των ηγετών
Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις, οι αγορές μας πιέζουν, ε δεν κάνουμε καμία Σύνοδο Κορυφής για να δώσουμε μία ”ισχυρή” απάντηση;
Ούτε μία ούτε δύο αλλά 14 Συνόδους έκαναν στους 22 μήνες της κρίσης.
Η τελευταία οικογενειακή φωτογραφία των ευρωπαίων ηγετών τραβήχτηκε στις 9 Δεκεμβρίου, όπυ έγινε λόγος για ”δημοσιονομικό συμβόλαιο” και έγινε ντόρος από την Βρετανική αποχώρηση.
Ηλεκτρικές καρέκλες
Στις 17 Ιουνίου ο Ε.Βενιζέλος διαδέχεται στο υπουργείο Οικονομικών τον Γ.Παπακωσταντίνου.
Μία εβδομάδα μετά ο Ιταλός Μάριο Ντράγκι κάθεται ουσιαστικά στην καρέκλα του Τρισέ ως νέος πρόεδρος της ΕΚΤ και άλλη μία εβδομάδα μετά στην ”ξαναμμένη” καρεκλα του Στρος Καν κάθεται η εως τότε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ.
Οι αδιάφορες για τους πολίτες διαδοχές αποκτούν νόημα μόνο από την αλλαγή πολιτικής της ΕΚΤ που μειώνει δύο φορές τα βασικά επιτόκια του ευρώ.
Στις 30 Νοεμβρίου οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη ανακοινώνουν μέτρα που στοχεύουν στην παροχή ρευστότητας κάνοντας φθηνότερο το δανεισμό σε δολάρια.
Χρηματιστήριο : Μην πυροβολείται το πτώμα
Η βουτιά στις μετοχές γίνεται σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, είτε είναι καλοκαίρι είτε χειμώνας.
Ως αποτέλεσμα οι τιμές των μετοχών επέστρεψαν σε επίπεδα της προηγούμενης εικοσαετίας.
Το μεγάλο μπαμ όμως ακούστηκε την 1η Νοεμβρίου, όταν κατέρρευσαν χρηματιστήρια και αγορές ομολόγων λόγω δημοψηφίσματος Παπανδρέου.Τότε το επιτόκιο του ελληνικού 2ετούς ομολόγου χτυπάει το ρεκόρ 84,7%.
Δύο γάμοι και 2 αρραβώνες που σχόλασαν
Το μεγάλο deal της χρονιάς είναι αναμφισβήτητα ο τραπεζικός γάμος Alpha Bank – Eurobank.
Ο γάμος έγινε πάνω στα συντρίμμια της συμφωνίας μεταξύ Εθνικής και Alpha Bank.
Μεγάλη επιχειρηματική συμφωνία, που έχει ακόμη δρόμο, υπήρξε τη στιγμή που η Vodafone ζήτησε και πήρε το χέρι της Wind.
Στις αρχές του 2011 η Κομισιόν έριξε απαγορευτικό στη συγχώνευση της Olympic Air με την Aegean.
Ευτυχώς όμως τελειώνει το 2011
Δυστυχώς έρχεται το 2012, έτος Αρμαγεδδών όπως έχει ήδη χαρακτηριστεί.
Με την καλημέρα της νέας χρονιάς αυξάνονται εως και τρία χρόνια τα απαιτούμενα έτη δουλειάς για να βγει κανείς στη σύνταξη.Αυτό και εαν είναι ποδαρικό!
Διαβάστε επίσης :