Σάββατο, 23 Νοε.
20oC Αθήνα

Ποιοί θα επιβαρυνθούν από το φορολογικό – Ποιοι γλιτώνουν φόρους – Ανοίγει “πόλεμο” με το ΔΝΤ η κυβέρνηση

Ποιοί θα επιβαρυνθούν από το φορολογικό – Ποιοι γλιτώνουν φόρους – Ανοίγει “πόλεμο” με το ΔΝΤ η κυβέρνηση

– Το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει πως μέχρι την Τρίτη θα έχει ολοκληρωθεί το κείμενο με τους θεσμούς
– Το ΔΝΤ κατέθεσε δικό του έγγραφο στο οποίο καταγράφονται σε ποια σημεία διαφωνεί
– Επιβάρυνση για τα μεγάλα εισοδήματα, πάνω από 50.000 ευρώ, έως και 5% τους εισοδήματός τους
– Η κυβέρνηση επιμένει πως δεν θα υπάρξει καμία μείωση στις κύριες συντάξεις
– Υπάρχει συμφωνία για το ύψος της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ στα 20 χρόνια ασφάλισης και στα 346 ευρώ με 15 χρόνια
– Βαριές καταγγελίες για το ΔΝΤ πως κάνει δυσμενέστερες προβλέψεις επίτηδες για να δικαιολογήσει την απουσία του από το ελληνικό πρόγραμμα

Η ώρα της αλήθειας πλησιάζει για τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές, με το Μαξίμου να επιμένει πως η πρώτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σύντομα και μάλιστα το οριοθετούν μέχρι το Πάσχα.

Ωστόσο, όπως γίνεται γνωστό μέχρι την Τρίτη θα έχει ολοκληρωθεί και η επεξεργασία του κειμένου των θεσμών, όπου η κυβέρνηση δεν αποκλείει και διαφοροποιήσεις, καθώς το Διεθνές Νομισματικό πιστό στη σκληρή του στάση έχει καταθέσει δικό του κείμενο στο οποίο καταγράφονται όλες οι διαφοροποιήσεις και οι διαφωνίες του.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών σπεύδει να διευκρινίσει πως η συμφωνία με τους δανειστές τον Ιούλιο προέβλεπε τη λήψη μέτρων συνολικού ύψους 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ σε βάθος τριετίας, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2018, θυμίζοντας πως οι προηγούμενες κυβέρνησεις είχαν λάβει μέτρα 62 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η κυβέρνηση επιμένει πως στη μάχη της διαπραγμάτευσης βγήκε νικήτρια τόσο στο φορολογικό όσο και στο ασφαλιστικό. και σημειώνει πως το κόστος των μέτρων που πρέπει να εφαρμοστεί είναι 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ σε διάστημα μάλιστα 30 μηνών.

Σύμφωνα πάντα με την κυβέρνηση στο φορολογικό θα υπάρξουν οι εξής αλλαγές:

– Το 99,8% των μισθωτών / συνταξιούχων έχει μείωση φόρου ή πολύ μικρή επιβάρυνση [από 10.000 έως 22.000 ευρώ το χρόνο η επιβάρυνση είναι, μέσος όρος, 80 ευρώ].

– Ελάφρυνση φόρου προβλέπεται για τα μεσαία εισοδήματα από 28.000 έως 43.000 ευρώ, η οποία σύμφωνα με την κυβέρνηση μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 400 ευρώ λιγότερα για τους μισθωτούς.

– Θα υπάρξει επιβάρυνση για τα μεγάλα εισοδήματα, πάνω από 50.000 ευρώ, έως και 5% τους εισοδήματός τους.

-Το 92% των φορολογουμένων μόνο από επιχειρηματική δραστηριότητα έως 32.000 ευρώ θα πληρώσει λιγότερο φόρο [μέχρι και 700 ευρώ λιγότερα!].

– Το 71% των φορολογουμένων με εισόδημα από επιχειρήσεις και μισθούς να πληρώσει λιγότερο φόρο.

Αναφορικά με το ασφαλιστικό η κυβέρνηση επιμένει πως δεν θα υπάρξει καμία μείωση στις κύριες συντάξεις, ενώ ακόμα παραμένει ο σκόπελος του ΔΝΤ το οποίο διαφωνεί με τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων, αλλά και το ύψος των επικουρικών συντάξεων. Βέβαια, εάν τελικά η κυβέρνηση υποχωρήσει σε αυτές τις δύο απαιτήσεις του ΔΝΤ τότε η μείωση κύριων συντάξεων είναι βέβαιη.

Επισημαίνεται βέβαια από την κυβέρνηση πως υπάρχει συμφωνία με τους δανριστές για το ύψος της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ στα 20 χρόνια ασφάλισης και στα 346 ευρώ με 15 χρόνια. Αυτά τα χρήματα επισημαίνεται πως θα αυξάνονται κατά 2% τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ωστόσο, η κυβέρνηση σημειώνει με νόημα πως αυτά τα μέτρα μπορεί και να μην υλοποιηθούν όλα στο σύνολό τους, εάν η οικονομία πάει καλύτερα από τις προβλέψεις. Μάλιστα, εξαπολύει η κυβέρνηση μία σφοδρή επίθεση κατά του ΔΝΤ λέγοντας πως τον Οκτώβριο του 2015 προέβλεπε ύφεση 2,3%, ενώ τελικά ήταν 0,2%, κατηγορώντας το πως όλες οι προβλέψεις του για την υφεση έπεσαν έξω από την πρώτη χρονιά της κρίσης.

Μάλιστα παραθέτουν και πίνακα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ και τι ίσχυσε τελικά

ΕΤΟΣ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΔΝΤ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
2010 -4,0% -5%
2011 -2,6% -7,1%
2012 +1,1% -6,6%
2013 +2,1% -3,3%
2015 -2,3% -0,2%

Μάλιστα, αφήνουν σοβαρότατες αιχμές κατά του ΔΝΤ λέγοντας πως την περίοδο 2010-2014 έκαναν ευνοϊκότερες προβλέψεις μόνο και μόνο για να δικαιολογήσουν ότι το πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν είναι βιώσμο, ενώ στο τρίτο Μνημόνιο το 2015 κάνουν συνέχεια δυσμενέστερες προβλέψεις για να δικαιολογήσουν την απουσία τους από το τρίτο πρόγραμμα.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε