Site icon NewsIT
23:44 | 08.03.12

Η ώρα της αλήθειας για το ελληνικό χρέος – Τέλος στην προθεσμία για το PSI – Reuters: Ξεπέρασε το 85% η συμμετοχή

Η ώρα της αλήθειας για το ελληνικό χρέος – Τέλος στην προθεσμία για το PSI – Reuters: Ξεπέρασε το 85% η συμμετοχή
Newsit Newsroom

- Η χώρα θα απαλλαχθεί από 107 δισεκατομμύρια ευρώ που βαρύνουν το χρέος της - Εάν το ποσοστό φτάσει περίπου στο 88,5% ίσως και να μην ενεργοποιηθούν οι ρήτρες - Συνέντευξη Τύπου στις 13:00 του Ευάγγελου Βενιζέλου - Δίχτυ προστασίας από τον Ντράγκι στις ελληνικές τράπεζες

Οι ομολογιούχοι που έχουν δηλώσει συμμετοχή στο PSI φέρεται να υπερβαίνουν σε ποσοστό το 85% και να επιβεβαιώνεται το σενάριο για την επιτυχία της ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων.

Το πρακτορείο Reuters μάλιστα που επικαλείται έλληνα αξιωματούχο μεταδίδει πως η συμμετοχή ξεπερνά το 85% για τίτλους που υπάγονται φυσικά στο ελληνικό δίκαιο.

Αρκετά τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα και το ίδιο εκτιμούν και παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, τονίζοντας ότι η συμμετοχή των επενδυτών στη διαδικασία εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων PSI που βρίσκονται υπό το ελληνικό δίκαιο αναμένεται να ξεπεράσει σύντομα το 80%. Ειδικότερα, οι εκτιμήσεις “βλέπουν” τη συνολική συμμετοχή στην ανταλλαγή των ομόλογων του ιδιωτικού τομέα με βάση το Ελληνικό Δίκαιο κοντά στο 90% και στο γενικότερο σύνολο των ομολόγων που “κουρεύονται” η συμμετοχή αναμένεται κινηθεί στα επίπεδα του 80%.

Με βάση αυτή την θετική κατάληξη, η χώρα απαλλάσσεται από χρέος 107 δισ. ευρώ και ανοίγει ο δρόμος για τη δανειακή σύμβαση των 130 δισ ευρώ, προς την ελληνική οικονομία.

Φυσικά βοηθάει ιδιαίτερα και το γεγονός πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να κάνει και πάλι δεκτά τα ελληνικά κρατικά ομόλογα και όσα έχουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, ως εγγύηση (collateral) για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ

Η προθεσμία ανταλλαγής έληξε ήδη. Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν θα ενεργοποιηθούν οι ρήτρες υποχρεωτικής συμμετοχής (CAC’s). Εάν το συνολικό ποσοστό συμμετοχής ξεπεράσει το 88,5%, ενδέχεται να μην ενεργοποιηθούν οι ρήτρες υποχρεωτικής συμμετοχής (CAC’s) και έτσι να μην υπάρξει πιστωτικό γεγονός, με αποτέλεσμα να μην πληρωθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας της Ελλάδας.

Στις 3.00 ώρα Ελλάδος θα πραγματοποιηθεί η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup. Τότε θα αποφασιστεί αν θα ενεργοποιηθούν τα CAC’s. Νωρίτερα στις 13:00 ο υπουργός ΟΙκονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

Επίσης, το Eurogroup θα αποφασίσει για το τι θα γίνει με όσους δεν έχουν δηλώσει συμμετοχή στο PSI.

Στις 12 Μαρτίου, θα γίνει η ανταλλαγή των ομολόγων σε ελληνικό Δίκαιο. Την ίδια μέρα υπάρχει και η προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup για το μήνα Μάρτιο. Στις 14 Μαρτίου αναμένεται η συνεδρίαση του Euroworking Group για να κλειδώσει το νέο πρόγραμμα των 130 δισ. ευρώ και να οριστικοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα των εκταμιεύσεων.

Στις 20 Μαρτίου έρχονται τα πρώτα λεφτά. Το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να καλύψει ένα μέρος των λήξεων του ομολόγου των 14,5 δισ. ευρώ – που θα έχει στο μεταξύ κουρευτεί – το οποίο βρίσκεται στα “χέρια” της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και υπολογίζεται σε 1 δισ. ευρώ.

Στις αρχές Απριλίου γίνεται η ανταλλαγή των ομολόγων υπό ξένο Δίκαιο και την ίδια χρονική περίοδο αναμένεται να δοθεί η πρώτη μεγάλη δόση του νέου πακέτου βοήθειας στη χώρα.

Ο αρχικός στόχος της Αθήνας είναι να φθάσει το 75% έως 80% συμμετοχή στο PSI, κάτι που κατά τις εκτιμήσεις θα επιτευχθεί. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, η επιθυμία της κυβέρνησης είναι να φθάσει η συμμετοχή στο 80%, έτσι ώστε να ασκηθεί πίεση στην ISDA και να μην ενεργοποιηθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου.

Η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης και η ανακοίνωση του αποτελέσματος θα γίνει στις 8 το πρωί της Παρασκευής. Θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για την επικύρωση της συμφωνίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Παγκόσμιο ενδιαφέρον για το ελληνικό κούρεμα – Bloomberg:Ανέβηκε στο 60%…

Τι σημαίνει PSI, ρήτρες CACs και ο στόχος της απαρτίας

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version