Δευτέρα, 22 Ιουλ.
35oC Αθήνα

Η Ουκρανία και η επιτροπή ομολογιούχων επιτυγχάνουν συμφωνία αναδιάρθρωσης του χρέους

Η Ουκρανία και η επιτροπή ομολογιούχων επιτυγχάνουν συμφωνία αναδιάρθρωσης του χρέους

Η Ουκρανία κατέληξε σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία με ορισμένους από τους ιδιώτες πιστωτές της για την αναδιάρθρωση διεθνούς χρέους ύψους άνω των 20 δισ. δολαρίων, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να επιτρέψει στη ρημαγμένη από τον πόλεμο χώρα να αποφύγει τη χρεοκοπία και να εξοικονομήσει χρήματα για τη χρηματοδότηση των αγώνων της κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η επιτροπή των ομολογιούχων αποδέχθηκε ονομαστικές απώλειες 37% των συμμετοχών τους σε 13 ομόλογα, παραιτούμενη από απαιτήσεις ύψους 8,67 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με ανακοίνωση με τους όρους της συμφωνίας για την αναδιάρθρωση του χρέους. Η Ουκρανία αναμένει να εξοικονομήσει 11,4 δισ. δολάρια  τα επόμενα τρία χρόνια με ένα συνδυασμό χαμηλότερων κουπονιών και παράτασης της διάρκειας των ομολόγων.

«Μόλις ολοκληρωθεί, αυτή η αναδιάρθρωση θα ανοίξει επίσης το δρόμο για την επανείσοδο της Ουκρανίας στην αγορά το συντομότερο δυνατό, όταν σταθεροποιηθεί η κατάσταση ασφαλείας, ώστε να χρηματοδοτηθεί η ταχεία ανάκαμψη και ανασυγκρότηση της χώρας μας», ανέφερε σε ξεχωριστή δήλωση ο Ουκρανός υπουργός Οικονομικών, Σέρχι Μαρτσένκο.

Η καταρχήν συμφωνία επιτεύχθηκε με την επιτροπή πιστωτών στην οποία συμμετείχαν οι Amundi SA, BlackRock και Amia Capital LLP, καθώς και άλλοι επενδυτές, οι οποίοι συνολικά αντιπροσωπεύουν περίπου το 25% των ομολόγων. Τουλάχιστον τα δύο τρίτα του συνόλου των ομολογιούχων θα πρέπει να εγκρίνουν τη συμφωνία για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία αναδιάρθρωσης του χρέους.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις