Η πτώση των τιμών του πετρελαίου αποτέλεσε βασική κινητήρια δύναμη για τις χρηματοοικονομικές αγορές φέτος, πλήττοντας τις εταιρίες ενέργειας, περιορίζοντας τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό και ενισχύοντας τις εκτιμήσεις για χαλαρότερη νομισματική πολιτική στην Ευρώπη και για σταδιακή υιοθέτηση αυστηρότερης πολιτικής στις ΗΠΑ.
Τα προθεσμιακά συμβόλαια για το αμερικανικό αργό κατέγραφαν άνοδο 21 σεντς στα 37,02 δολάρια το βαρέλι, μετά από απώλειες άνω του 3% χθες. Το πετρέλαιο μπρεντ κινείτο στα 36,82 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 20 σεντς αν και η τιμή του απείχε λιγότερο από ένα δολάριο από το χαμηλό 11 ετών που σημείωσε νωρίτερα τον Δεκέμβριο.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 ενισχυόταν κατά 0,9% ενώ ο δείκτης Euro STOXX 50 σημείωνε άνοδο 1,3%.
Οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων σημείωναν άνοδο 2 μονάδων βάσης στο 0,58%, ενώ οι αποδόσεις των περισσότερων άλλων ομολόγων στην ευρωζώνη ενισχύονταν κατά 1-3 μονάδες βάσης.
Οι αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων, ωστόσο, υποχωρούσαν καθώς οι διαφορές μεταξύ των πολιτικών κομμάτων φαίνεται να καθιστούν ολοένα και πιο απίθανο τον σχηματισμό ενός αριστερού κυβερνητικού συνασπισμού κατά της λιτότητας.
Ο κινεζικός δείκτης blue chip CSI300 ενισχύθηκε κατά 0,9%, ενώ ο Shanghai Composite έκλεισε καταγράφοντας αντίστοιχη άνοδο, καθώς η κεντρική τράπεζα δεσμεύθηκε να διατηρήσει την πιστωτική επέκταση σε εύλογα επίπεδα και το γιουάν σταθερό.
Το κινεζικό γιουάν κινείτο πτωτικά στα 6,5800 έναντι του δολαρίου ενώ το ευρώ κατέγραφε άνοδο 0,1% στα 1,0980 δολάρια.
Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ