Πέμπτη, 4 Ιουλ.
28oC Αθήνα

iPhone 6: Λυγίζει αλλά έχει περιθώριο κέρδους 49%

iPhone 6: Λυγίζει αλλά έχει περιθώριο κέρδους 49%

Με τιμή 650 δολάρια και κόστος κατασκευής 200 δολάρια το iPhone 6 θα έπρεπε να είναι άκαμπτο σαν την κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, γράφουν σε κύριο άρθρο τους οι Financial Times.

Διαβάστε όλο το άρθρο των Financial Times για τα προβλήματα του iPhone 6, το κόστος κατασκευής του και τα τεράστια περιθώρια κέρδους.

iPhone 6: Λυγίζει αλλά έχει περιθώριο κέρδους 49%

Ένα σύμβολο ψηφιακής ανωτερότητας αξίας $649 δεν πρέπει να λυγίζει. Το λύγισμα είναι αναλογικό και ανάρμοστο. Δεν έχει σημασία που το iPhone 6 έχει πάχος μιας ίντσας και κατασκευάζεται από αλουμίνιο και πλαστικό, υλικά που φημίζονται για την ελαστικότητά τους. Με $650 θα έπρεπε να είναι «βράχος» σαν την κεντρική τράπεζα της Γερμανίας.

Με $650 θα έπρεπε να είναι «βράχος» σαν την κεντρική τράπεζα της Γερμανίας

Η εξήγηση, εν μέρει, είναι ότι το κόστος του τηλεφώνου (σε αντίθεση με την τιμή του) απέχει παρασάγγας από τα $649. Οι αρχικές αναλύσεις δείχνουν ότι το κόστος κατασκευής του βασικού iPhone 6 είναι $200 και αν προστεθούν τα δικαιώματα, οι εγγυήσεις και το κόστος ανάπτυξης, το κόστος ανεβαίνει στα $340 (Morgan Stanley).

Αυτό σημαίνει περιθώριο κέρδους 45%. Οι μεγαλύτερες οθόνες και μνήμες, σημαίνουν ακόμη μεγαλύτερο περιθώριο: Το περιθώριο κέρδους στο 6 Plus είναι 49%.

Τα προβλήματα στο λειτουργικό σύστημα iOS 8 άφησαν ορισμένους από τους πιστούς οπαδούς της Apple χωρίς πρόσβαση στο δίκτυο με τις νέες συσκευές τους. Τα λογισμικά τεχνικά προβλήματα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά

Το νέο ρολόι της Apple ανεβάζει ακόμη παραπάνω τα κέρδη. Το βασικό μοντέλο των $350 θα κατασκευάζεται με υλικά και εξαρτήματα αξίας μόλις $100, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Asymco.

Το καθαρό περιθώριο κέρδους της Apple στο πιο πρόσφατο τρίμηνο ήταν 39%. Τα νέα προϊόντα λογικά θα το ανεβάσουν υψηλότερα.

Αλλά η εμπορική κυκλοφορία κρύβει και παγίδες. Τα προβλήματα στο λειτουργικό σύστημα iOS 8 άφησαν ορισμένους από τους πιστούς οπαδούς της Apple χωρίς πρόσβαση στο δίκτυο με τις νέες συσκευές τους. Τα λογισμικά τεχνικά προβλήματα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Όταν το hardware του smartphone εμπορευματοποιείται –και τα περιθώρια κέρδους της Apple αποτελούν, τρόπον τινά, απόδειξη γι’αυτό- το λειτουργικό σύστημα είναι εκείνο που κάνει την διαφορά.

Οι λαθρέμποροι λέγεται ότι πουλάνε τις νέες συσκευές για σχεδόν $2.000

Επίσης, υπάρχει το ζήτημα της Κίνας, που είναι η πηγή της μισής και πλέον ανάπτυξης της Apple. Οι ρυθμιστικές αρχές δεν έχουν ακόμη εγκρίνει την εισαγωγή του iPhone 6, που επρόκειτο να κυκλοφορήσει στην Κίνα παράλληλα με τον υπόλοιπο πλανήτη. Η ζήτηση είναι μεγάλη: Οι λαθρέμποροι λέγεται ότι πουλάνε τις νέες συσκευές για σχεδόν $2.000.

Το 6 Plus (με τα μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους του) αναμενόταν να έχει ιδιαίτερα καλές πωλήσεις λόγω της αγάπης των Κινέζων για τις μεγαλυτερες οθόνες. Αλλα η Apple έχει αντιμετωπίσει επανειλημμένα προβλήματα με τις ρυθμιστικές αρχές της Κίνας, που πιθανόν να θέλουν να προωθήσουν τους εγχώριους κατασκευαστές smartphones.

Τα υψηλά περιθώρια κέρδους δεν μπορούν να μείνουν υψηλά, αν οι πραγματικές πωλήσεις σε δολάρια στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά χάσουν τον δυναμισμό τους.

Διαβάστε επίσης:

Παράταση έκτακτων μέτρων αντί για μειώσεις φόρων!

Deutsche Welle: Χωρίς κούρεμα ομολόγων η Ελλάδα θα είχε καταστραφεί

Καταρρέει το ευρώ – Αρνητικό ρεκόρ από την κορύφωση της κρίσης

Σόρος προς Μέρκελ: Η Γερμανία να εγκαταλείψει το ευρώ

Πηγή Euro2day

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε