Το προβληματικό παιδί της ευρωζώνης επιστρέφει, υποστηρίζει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Ηandelsblatt, δίνοντας έμφαση στην υψηλή ζήτηση που παρουσιάζουν οι ελληνικές μετοχές.
Από προβληματικό παιδί της ευρωζώνης η Ελλάδα εξελίσσεται σε μυστικό επιτυχίας για τους επενδυτές, παρατηρεί σε άρθρο της η Handelsblatt, παραπέμποντας στην πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου και στα υψηλά κέρδη που αυτό υπόσχεται.
«Μεγαλύτερη από 170% ήταν η αύξηση που σημείωσε ο δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών από τα μέσα του 2012, ο οποίος είχε καταρρεύσει κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης», υπογραμμίζει η εφημερίδα.
«Στην Ελλάδα είναι πλέον ορατές η οικονομική πρόοδος και οι ενδείξεις σταθεροποίησης. Αυτό ενθαρρύνει τους επενδυτές να τοποθετήσουν πάλι τα χρήματά τους εκεί», υπογραμμίζει ο Φραντς Φύρερ, μάνατζερ της χρηματιστηριακής Lupus Alpha Small και Mid Caps Europa.
Με μικρά βήματα, η Ελλάδα αγωνίζεται να βγει από την επίμονη ύφεση. Σύμφωνα με την Κομισιόν, για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια φαίνεται ότι θα σημειωθεί φέτος αύξηση του ΑΕΠ, κατά 0,6%, γράφει η γερμανική εφημερίδα. «Το 2015 η ανάκαμψη θα ενισχυθεί περαιτέρω, εφόσον οι επενδύσεις γίνουν ο κινητήρας της οικονομικής τόνωσης» προβλέπουν σύμφωνα με την Handelsblatt οι ειδικοί.
Ο Φρανσουά Γκομπρόν της επενδυτικής Generali Investments Europe, είναι πεπεισμένος ότι θα αντλήσουν κέρδη οι ελληνικές επιχειρήσεις που τώρα υποφέρουν, ακόμη και με μια μικρή ανάκαμψη της οικονομίας.
«Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί ότι πολλές ελληνικές μετοχές είναι φθηνές και για τον λόγο αυτό αξίζει να μπει κανείς στην αγορά», διευκρινίζει ο Γκομπρόν.
Ο μάνατζερ διαχειρίζεται τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια GIS European Recovery Equity, τα οποία απευθύνονται σε επαγγελματίες επενδυτές και προσβλέπουν στην οικονομική ανάπτυξη της νότιας Ευρώπης. Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει σε ποσοστό άνω του 19% ελληνικούς τίτλους, μεταξύ αυτών της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία -όπως διευκρινίζει το δημοσίευμα- «επέζησε του κύματος συγχωνεύσεων και πτωχεύσεων των ελληνικών τραπεζών».
Όπως διευκρινίζει ο Φραντς Φύρερ της Lupus Alpha, ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο κατασκευαστικός τομέας, μετά την εξυγίανση της αγοράς. «Πολλές εταιρείες υποβλήθηκαν σε σκληρά προγράμματα μείωσης του κόστους και βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με το παρελθόν», αναφέρει ο κ. Φύρερ και προσθέτει ότι «κατασκευαστικές εταιρείες, όπως η Ελλάκτωρ και η GekTerna, θα μπορούσαν να είναι σε θέση να αντλήσουν οφέλη από ευρωπαϊκούς πόρους για προγράμματα υποδομών».
Το ίδιο ενδιαφέρουσες είναι και οι εταιρείες εκείνες που δεν βρίσκονται σε κρατικά χέρια και είναι ανεξάρτητες από τις πολιτικές αποφάσεις, επισημαίνει ο μάνατζερ, παραπέμποντας στα διυλιστήρια της Motor Oil Hellas και στον όμιλο Μυτιληναίου.
«Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι ο μοναδικός δρόμος για την Ελλάδα προκειμένου να καταστεί μακροπρόθεσμα ανταγωνιστική», τονίζει ο Φραντς Φύρερ, που προβαίνει στην εκτίμηση ότι θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια οι αποκρατικοποιήσεις, καθώς αυτό συνιστά όρο των δανειστών.
Παρά τις θετικές προοπτικές για ένα ελληνικό comeback, η εφημερίδα προειδοποιεί τους επενδυτές να μην αγοράζουν αδιάκριτα ελληνικές μετοχές.
«Είναι πολύ σημαντικό να προσέχει κανείς κάθε εταιρεία ξεχωριστά, το business modell της και φυσικά τους ισολογισμούς της», υποστηρίζουν οι μάνατζερ.
Σύμφωνα μάλιστα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Generali Investment Europe, Κλάους Βίνερ, «οι ελληνικές επενδύσεις θα πρέπει να είναι πάντα μόνο μέρος ενός χαρτοφυλακίου, το οποίο θα διαθέτει κι άλλα προϊόντα, καθώς υπάρχουν ακόμη πολλά ερωτηματικά και κίνδυνοι».
Κι αυτό γιατί ο δρόμος προς την ανάκαμψη είναι ακόμη μακρύς, παρατηρεί η Handelsblatt παραπέμποντας στην υψηλή ανεργία και την υπερχρέωση της Ελλάδας.
Διαβάστε επίσης:
Ο διοικητής της Bundesbank δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αλλαγής της πολιτικής της ΕΚΤ
Tην Τετάρτη κρίνονται όλα για το Ελληνικό – Το σχέδιο της Lamda
Πηγή Deutsche Welle