Site icon NewsIT

ΗΕPS: Το ελληνικό success story στην αμυντική τεχνολογία

15.07.2020 | 15:00
ΗΕPS: Το ελληνικό success story στην αμυντική τεχνολογία

Σε μια εποχή που πολλά λέγονται και γράφονται σε σχέση με την αμυντική θωράκιση της χώρας μας αλλά και σε σχέση με την επιτακτική ανάγκη σταδιακής στροφής της οικονομίας μας σε καινοτόμα παραγωγικά μοντέλα, κάθε σχετικό success story προκαλεί εύλογο ενδιαφέρον. Πόσο μάλλον αν είναι μια ιστορία εξαγωγής υψηλής τεχνολογίας σε μια ξένη χώρα-πρωταθλήτρια στην υψηλή τεχνολογία!

Ο λόγος αφορά την τεχνολογία ΗΕPS (Hybrid Electric Power Systems), της ελληνικής Intracom Defense (IDE), η οποία επενδύοντας σε βάθος δεκαετίας, έχει αναπτύξει μια σειρά Υβριδικών Συστημάτων Ηλεκτρικής Ισχύος.   Πριν από λίγες ημέρες, η ΙDE, υπέγραψε σύμβαση με την εμβληματική  Israel Aerospace Industries (IAI) για την προμήθεια και εφαρμογή ειδικής έκδοσης ΗΕPS σε αυτοκινούμενη στρατιωτική πλατφόρμα της ΙΑΙ.  Το εγχείρημα δεν ήταν ούτε απλό ούτε αυτονόητο, καθώς η ελληνική εταιρεία είχε να ανταγωνιστεί κορυφαίες διεθνείς εταιρείες, ανάμεσά τους και ισραηλινές, σε όλες τις φάσεις αξιολόγησης των δοκιμών και προσαρμογών στις απαιτήσεις της ΙΑΙ.

Η σημασία του HEPS 

Τι ακριβώς παρέχει ένα ΗΕPS σύστημα;  Ηλεκτρική ενέργεια. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι στο σύγχρονο περιβάλλον των στρατιωτικών επιχειρήσεων, η συνεχής και επαρκής παροχή και διαχείριση της ηλεκτρικής ενέργειας, θεωρείται μια από τις κρίσιμες επιχειρησιακές ικανότητες. Λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας, παρέχεται η χρήση διαφόρων προηγμένων συστημάτων τα οποία απαιτούν πολύ περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια, όπως επίσης είναι αναγκαία και η λειτουργία τους σε συνθήκες απόκρυψης.  Παραδοσιακά οι ανάγκες αυτές καλύπτονται από συμβατικές γεννήτριες ντίζελ. Ωστόσο αυτές οι γεννήτριες είναι συχνά υπερμεγέθεις, με αποτέλεσμα την υψηλή κατανάλωση καυσίμου και τη μειωμένη διάρκεια ζωής τους, αυξάνοντας έτσι κατακόρυφα το κόστος χρήσης τους. Επιπλέον, η ανάγκη συχνής συντήρησης και ανεφοδιασμού επιβαρύνουν σημαντικά το στρατιωτικό σύστημα διοικητικής μέριμνας.

Η ανάγκη λοιπόν για βελτίωση αυτών των εγγενών αδυναμιών κατά έναν τρόπο μελετημένο και καινοτόμο, κατέληξε στο HEPS.  Με απλά λόγια, τo σύστημα έχει σχεδιαστεί να παράγει ενέργεια με γεννήτρια ντίζελ και να την αποθηκεύει σε ενσωματωμένο σύστημα αποθήκευσης ενέργειας προηγμένης χημείας και χωρίς ανάγκες συντήρησης. Ένα έξυπνο σύστημα διαχείρισης ενέργειας επιτηρεί τη συνολική λειτουργία του HEPS, διοχετεύοντας την αποθηκευμένη ενέργεια με προτεραιότητα όταν και όπως απαιτείται, ανάλογα με το επιλεγμένο σενάριο της επιχείρησης. Αυτό επιφέρει σημαντική εξοικονόμηση καυσίμου, συντήρησης και εμπλοκής προσωπικού.

Ποιο είναι το πεδίο εφαρμογής των συστημάτων HEPS; Μόνιμες και κινητές εγκαταστάσεις, παρατηρητήρια και σταθμοί διοικήσεως και ελέγχου, κόμβοι επικοινωνιών, οχήματα και οπλικά συστήματα. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε καταυλισμούς και επιχειρήσεις παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και αντιμετώπισης καταστροφών, σε σταθερές και κινητές επιχειρήσεις επιτήρησης και ασφάλειας, όπως και γενικότερα σε απομακρυσμένα σημεία, μη εύκολα προσβάσιμα.

Επιπλέον εφαρμογές

Να σημειωθεί, ότι η ίδια τεχνολογία έχει αναπτυχθεί από την εταιρεία και για εγκατάσταση  σε στρατιωτικά οχήματα και φέρεται ως Υβριδικό Σύστημα Βοηθητικής Ισχύος & Κλιματισμού (Hybrid GENAIRCON). Στις περισσότερες περιπτώσεις η χρήση των υφισταμένων βοηθητικών γεννητριών των στρατιωτικών οχημάτων δεν επαρκεί πλέον για να προσφέρει την ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται κατά τις επιχειρήσεις. Το μεγάλο πλεονέκτημα που φέρει η ενσωμάτωση του GENAIRCON σε ένα στρατιωτικό όχημα είναι η δυνατότητα που του προσδίδει να λειτουργούν όλα τα ηλεκτρικά συστήματά  του, χωρίς να έχει τον κινητήρα του σε λειτουργία, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα απόκρυψης από τον εχθρό. Αυτό στην πράξη καθιστά το όχημα σχεδόν αόρατο θερμικά και ακουστικά για διάστημα ωρών.

Για την ιστορία, συστήματα GENAIRCON εγκαταστάθηκαν αρχικά σε αυτοκινούμενα πυροβόλα τύπου M109 του Ελληνικού Στρατού, κάνοντας το Ελληνικό Πυροβολικό τον πρώτο χρήστη της τεχνολογίας αυτής παγκοσμίως.  Αυτό προκάλεσε άμεσα το ενδιαφέρον των Βρετανών  που ζήτησαν την εγκατάσταση και δοκιμή του συστήματος σε τεθωρακισμένο όχημα μάχης πεζικού τύπου WΑRRIOR, στο οποίο λέγεται ότι το σύστημα έπιασε εξαιρετικές επιδόσεις φανερώνοντας τα μεγάλα τακτικά του πλεονεκτήματα.

Στο τελευταίο διάστημα η Intracom Defense είναι στη διαδικασία πιστοποίησης του συστήματος GENAIRCON σε άρμα μάχης Leopard 2A4 του Ελληνικού Στρατού, σε συνεργασία με το ΥΠΕΘΑ αλλά και με τον κατασκευαστή του άρματος KMW. Παράλληλα αυτήν την περίοδο, μια έκδοση του συστήματος GENAIRCON αξιολογείται και από τον Στρατό των ΗΠΑ.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version