Παρασκευή, 22 Νοε.
21oC Αθήνα

Ικανοποίηση στις αγορές από τις αποφάσεις της Fed για αμετάβλητα επιτόκια – Φόβοι και προσδοκίες

Ικανοποίηση στις αγορές από τις αποφάσεις της Fed για αμετάβλητα επιτόκια – Φόβοι και προσδοκίες

Θετικά υποδέχθηκαν οι αγορές τις ανακοινώσεις της Fed, σύμφωνα με τις οποίες διατηρούνται αμετάβλητα τα επιτόκια για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση. Η φρασεολογία του επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζ. Πάουελ ήταν ανάλογη με αυτή της Κριστίν Λαγκάρντ που μία εβδομάδα σχεδόν πριν είχε κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά από 15 μήνες στην Ευρωζώνη.

Κοινός τόπος είναι ότι «με το τέρας του πληθωρισμού δεν τελειώσαμε και αν χρειαστεί θα επιστρέψουμε με νέες αυξήσεις επιτοκίων». Βέβαια αναλυτές σημειώνουν ότι κάποια πράγματα λέγονται μόνο και μόνο για να ειπωθούν και να δείξουν ότι υπάρχει αποφασιστικότητα, αλλά μάλλον είναι εξαιρετικά δύσκολο να χρησιμοποιηθεί εκ νέου ένα φάρμακο με τόσες παρενέργειες, έστω και αν στο τέλος της ημέρας έχει μία μικρή επίδραση προς την θετική κατεύθυνση που δεν είναι άλλη από τον έλεγχο του πληθωρισμού. Επίσης ενδιαφέρον έχει η θέση της Fed ότι οι πιστωτικές συνθήκες έχουν σφίξει ιδιαίτερα και η Κεντρική Τράπεζα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Αυτό ερμηνεύεται από κάποιους ως ένα ισχυρό μήνυμα τέλους στην περίοδο των συνεχών αυξήσεων επιτοκίων.

Εν πάση περιπτώσει, οι αγορές που διψούν για καλά νέα δέχθηκαν με μερική ανακούφιση τις ανακοινώσεις Πάουελ. Έτσι και το πετρέλαιο έχασε τα αρχικά του κέρδη που ήταν πάνω από το 1%, ενώ και τα χρηματιστήρια στην Ν. Υόρκη έκλεισαν με σημαντικά κέρδη.

Ο πρόεδρος της Fed αναφέρθηκε στα οικονομικά δεδομένα και τις υψηλές αντοχές της αμερικανικής οικονομίας, που επισημάνθηκαν και στο ανακοινωθέν του συμβουλίου που αναβάθμισε την αξιολόγηση της οικονομίας από «σταθερή» σε «ισχυρή». Παράλληλα και η αγορά εργασίας παραμένει σφιχτή, αν και σταδιακά ισορροπεί.

Ωστόσο, ο πληθωρισμός παραμένει ψηλά, πολύ πάνω από το όριο του 2%, αν και οι τιμές έχουν υποχωρήσει. «Μερικοί καλοί μήνες είναι μόνο η αρχή» επεσήμανε ο κ. Πάουελ, ξεκαθαρίζοντας ότι η διαδικασία της αποκλιμάκωσης των τιμών «έχει ακόμη πολύ δρόμο».

Δεσμευόμαστε στη διατήρηση της περιοριστικής πολιτικής μέχρι να φτάσουμε στους στόχους του πληθωρισμού, εξήγησε.

Για τα επόμενα βήματα της και την πιθανότητα μιας ακόμη παρέμβασης στα επιτόκια το συμβούλιο θα πάρει υπόψη του τα αποτελέσματα της μέχρι τώρα περιοριστικής πολιτικής και τα δεδομένα στην οικονομία. Σε κάθε περίπτωση η αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών είναι βασικός στόχος, καθώς επηρεάζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

«Δεν έχουμε πάρει ακόμη απόφαση για τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου (που θα είναι η τελευταία της χρονιάς). Δεν έχουμε πάρει καμία απόφαση για τις μελλοντικές συνεδριάσεις» υποστήριξε ο Τζερόμ Πάουελ. Ωστόσο, επεσήμανε ότι «δεν είμαστε ακόμη πεπεισμένοι ότι η μέχρι τώρα περιοριστική πολιτική αρκεί»!

Αναλόγως, σε ερώτηση που δέχτηκε, εξήγησε ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση για το πόσο ακόμη θα διατηρηθεί η περιοριστική νομισματική πολιτική και πως σε κάθε περίπτωση δεν τίθεται ακόμη θέμα μείωσης των επιτοκίων. «Είναι γεγονός ότι η Επιτροπή δεν σκέφτεται καθόλου τις περικοπές των επιτοκίων. Δεν συζητάμε καθόλου για περικοπές των επιτοκίων» ισχυρίστηκε, προσθέτοντας ότι η περιοριστική πολιτική εστιάζει για την ώρα στη μείωση του πληθωρισμού.

Ειδική αναφορά πάντως υπήρξε και στο τραπεζικό σύστημα με τον κεντρικό τραπεζίτη να δείχνει σχετικά ανήσυχος για τις συνθήκες στην αγορά. Όπως σημείωσε η συζήτηση επεκτάθηκε και στο ζήτημα της σύσφιξης των χρηματοοικονομικών και πιστωτικών συνθηκών, που ήταν και ένα σημείο διαφοροποίησης στο χθεσινό ανακοινωθέν, καθώς προστέθηκε η αναφορά στις χρηματοοικονομικές συνθήκες, δεδομένου πως η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων έχει προβληματίσει τη Wall Street.

Ο επικεφαλής της Fed παραδέχτηκε ότι οι χρηματοοικονομικές και πιστωτικές συνθήκες έχουν «σφίξει» το τελευταίο διάστημα, κάτι που το συμβούλιο θα παρακολουθεί στενά για να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις του.
Η τελευταία αναφορά του Τζ. Πάουελ κάνει τους αναλυτές να εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι σε ότι έχει να κάνει με την επόμενη ημέρα και να αναφέρουν ότι αποτελεί σημάδι ότι έφτασε το τέλος και δεν θα πρέπει να αναμένεται νέα αύξηση επιτοκίων. Αυτός εκτιμούν οι αναλυτές ότι ήταν ο λόγος που τα χρηματιστήρια αντέδρασαν θετικά και οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν.

Βέβαια όπως ήταν φυσικό έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί στη Μ. Ανατολή με τον Τζ. Πάουελ να δηλώνει ότι υπάρχουν και αστάθμητοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τα δεδομένα το επόμενο διάστημα. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο γεωπολιτικό ρίσκο, που έχει σαφώς αυξηθεί με φόντο και τον πόλεμο στο Ισραήλ, ενώ στάθηκε και στην ανοιχτή πιθανότητα ενός shutdown του ομοσπονδιακού μηχανισμού, δεδομένου ότι η συμφωνία που είχε επιτευχθεί στο Κογκρέσο είχε μόνο προσωρινό χαρακτήρα και λήγει στα μέσα Νοεμβρίου.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις