Την «χρυσή λίστα» με τα επαγγέλματα που προσφέρει στους φορολογούμενους, έξτρα μείωση φόρου, εάν λάβουν ηλεκτρονικές αποδείξεις για τις υπηρεσίες τους, έδωσε την δημοσιότητα πριν από λίγο το υπουργείο Οικονομικών.
Στη λίστα με τις φορολογικές αποδείξεις που πρέπει να μαζέψουν οι φορολογούμενοι, περιλαμβάνονται μεταξύ των άλλων περιλαμβάνονται, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ψυκτικοί, ξυλουργοί, οδηγοί ταξί, γραφεία τελετών, υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας, υπηρεσίες καθαρισμού και συντήρησης, παιδικής φροντίδας, γυμναστήρια, σχολές χορού κ.λπ.
Να σημειωθεί ότι e-αποδείξεις από γιατρούς, οδοντίατρους, ορθοδοντικούς κ.λπ. μετρούν ήδη διπλά προκειμένου κάποιος να λάβει αποδείξεις για το 30% του εισοδήματος του.
Την σχετική απόφαση υπογράφουν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης και ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος.
Με βάση την νομοθεσία, αφαιρείται αναλογικά ποσό ίσο με το 30% των δαπανών από το φορολογητέο εισόδημα του φυσικού προσώπου από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία, αποκλειστικά και μόνο για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος, ορίζονται οι δαπάνες λήψης υπηρεσιών από:
- Κτηνιατρικές υπηρεσίες
- Εργασίες υδραυλικού, ψυκτικού, συντηρητή θέρμανσης
- Εργασίες ηλεκτρολόγου
- Εργασίες μόνωσης, τοιχοποιίας, σοβατίσματος, τοποθέτησης πλακιδιίων
- Εργασίες ξυλουργού
- Εργασίας τοποθεσίας στέγης και παραθύρων λαμαρίνας κλπ
- Εργασίας σκυροδέματος
- Υπηρεσίες ταξί
- Κομμωτήρια, κουρεία και καταστήματα ομορφιάς
- Υπηρεσίες κηδειών
- Υπηρεσίες μασάζ
- Υπηρεσίες φυσικής ευεξίας
- Υπηρεσίες καθαρισμού και οικιακές υπηρεσίες
- Ανάπτυξη φωτογραφιών
- Σχολές χορού
- Γυμναστήρια και δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου με συνδρομή
- Διάφορες υπηρεσίες ελεύθερου χρόνου
- Προσωπική φροντίδα και νοσηλεία (εξαιρούνται νοσοκομειακές δραστηριότητες)
- Νομικές υπηρεσίες
- Υπηρεσίες φροντίδας παιδιών
Το αφαιρούμενο ποσό εισοδήματος δεν υπερβαίνει το συνολικό πραγματικό εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία του φυσικού προσώπου και περιορίζεται μέχρι και το ύψος του ποσού των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ ετησίως συνολικά για τα ως άνω εισοδήματα. Οι δαπάνες αφορούν αποκλειστικά τον φορολογούμενο και δεν δύναται το τυχόν πλεονάζον ποσό να χρησιμοποιηθεί από τον άλλο σύζυγο ή μέλος συμφώνου συμβίωσης.
Να σημειωθεί ότι διπλά μετράνε οι δαπάνες για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος οι e-αποδείξεις από ιατρούς, οδοντίατρους, ορθοδοντικούς, οστεοπαθητικούς, χειροπράκτες, οφθαλμίατρους, χειροποδιστές, ποδολόγους.
Ειδικά για τις δαπάνες που αφορούν στις υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης κατοικίας, δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου αυτού, εφόσον το φυσικό πρόσωπο έχει τύχει εφαρμογής, μέσα στο ίδιο φορολογικό έτος, των διατάξεων του άρθρου 39Β του ν. 4172/2013.
Για την εφαρμογή της απόφασης η Α.Α.Δ.Ε. ζητά και λαμβάνει στοιχεία για τις δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ανά φορολογούμενο και ανά κατηγορία δαπάνης με βάση τον Κωδικό Κατηγορίας Εμπόρου (MerchantCategoryCodes MCC) και κάθε άλλο απαιτούμενο στοιχείο αναγκαίο για την εφαρμογή της παρούσας από τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών. Τα ποσά των δαπανών των άρθρων 1 και 2 της παρούσας, για τις οποίες παρέχονται κίνητρα για την πραγματοποίηση συναλλαγών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών, προσυμπληρώνονται με δυνατότητα μεταβολής στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, με βάση τα δεδομένα που παρέχουν οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών.
Η απόφαση εφαρμόζεται για δαπάνες που πραγματοποιούνται από τους δικαιούχους στα φορολογικά έτη 2022 έως και 2025.