Site icon NewsIT
08:29 | 29.03.22

Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Οδηγός για να έχετε όφελος από 450 έως 2.200 ευρώ τον χρόνο

Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Οδηγός για να έχετε όφελος από 450 έως 2.200 ευρώ τον χρόνο
Θανάσης Παπαδής

Με το διαθέσιμο εισόδημα να συμπιέζεται λόγω του υψηλού πληθωρισμού, η συλλογή ηλεκτρονικών αποδείξεων μπορεί να αποδειχθεί … «χρυσάφι» και να αυξήσει με τον τρόπο αυτό το εισόδημα από 450 έως και 2.200 ευρώ τον χρόνο.

Όπως προβλέπει η νομοθεσία, θα πρέπει κάποιος για να τύχει της μείωσης του φόρου, να συγκεντρώσει για το 30% του εισοδήματός ισόποσες ηλεκτρονικές αποδείξεις.

Όμως όλες οι αποδείξεις δεν θα μετρούν το ίδιο. Θα υπάρχουν και εκείνες που θα έχουν υψηλότερο ειδικό βάρος και θα αφορούν συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους από την αρχή της χρονιάς.

Έτσι λοιπόν, όσοι πληρώνουν με ηλεκτρονικό χρήμα δικηγόρους, κομμώτριες, κουρείς, ταξί, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, φωτογράφους, γυμναστήρια, σχολές χορού και άλλους επαγγελματίες που βρίσκονται στην «κόκκινη ζώνη» της φοροδιαφυγής θα διαπιστώσουν ότι θα έχουν γλιτώσει φόρο έως 450 ευρώ αν το ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 10.000 ευρώ ενώ αν το εισόδημά τους υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ η έκπτωση φόρου φτάνει έως 2.200 ευρώ.

Η σχετική διάταξη και η δημοσιοποίηση της λίστας των επαγγελμάτων που δίνουν έξτρα έκπτωση φόρου στους φορολογούμενους που πραγματοποιούν ηλεκτρονικές πληρωμές έγιναν χθες (28.03.2022) με την έκδοση της απόφασης που υπογράφουν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης και ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Το νέο μέτρο θα ισχύει από φέτος έως και το 2025 κρύβει «μυστικά» αλλά και «παγίδες» που θα πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι.

Ας δούμε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία:

  • Ποιοι δικαιούνται την έκπτωση φόρου; Μόνο τα φυσικά πρόσωπα και συγκεκριμένα όσοι αποκτούν εισόδημα από μισθωτή εργασία, συντάξεις, οποιαδήποτε μορφής επιχειρηματική δραστηριότητα η από εκμίσθωση ακινήτου.
  • Πως αφαιρούνται οι δαπάνες; Η αφαίρεση των δαπανών από το φορολογητέο εισόδημα ισχύει αποκλειστικά και μόνο για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος και όχι άλλου φόρου.
  • Ποιους κλάδους αφορούν; Οι δαπάνες θα πρέπει να αφορούν πληρωμές για κτηνιατρικές υπηρεσίες, εργασίες υδραυλικού, ψυκτικού, συντηρητή θέρμανσης, ηλεκτρολόγου, ξυλουργού, μόνωσης, τοιχοποιίας, σοβατίσματος, τοποθέτησης πλακιδίων, στέγης και παραθύρων λαμαρίνας κλπ, σκυροδέματος, υπηρεσίες ταξί, κομμωτήρια, κουρεία και καταστήματα ομορφιάς, υπηρεσίες κηδειών, μασάζ, φυσικής ευεξίας, καθαρισμού και οικιακές υπηρεσίες, ανάπτυξη φωτογραφιών, σχολές χορού, γυμναστήρια και δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου με συνδρομή, διάφορες υπηρεσίες ελεύθερου χρόνου, προσωπική φροντίδα και νοσηλεία (εξαιρούνται νοσοκομειακές δραστηριότητες), νομικές υπηρεσίες και υπηρεσίες φροντίδας παιδιών.
  • Με ποιους τρόπους πρέπει να πληρώνονται οι υπηρεσίες; Οι δαπάνες θα πρέπει να πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα όπως αυτά ορίζονται στις αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών. Ως ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ενδεικτικά μεταξύ άλλων νοούνται οι κάρτες και μέσα πληρωμής με κάρτες [χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες, προπληρωμένες κάρτες (prepaid cards)], η πληρωμή μέσω λογαριασμού πληρωμών Παρόχων Υπηρεσιών Πληρωμών (μεταφορά πίστωσης, εντολές άμεσης χρέωσης, πάγιες εντολές, τραπεζικές ή ταχυδρομικές επιταγές), μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking), ηλεκτρονικού πορτοφολιού (e-wallet), paypal κ.λπ., καθώς και η καταβολή μετρητών προς Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών (σε γκισέ ή σε μηχάνημα easy-pay).
  • Πως θα εμφανίζονται τα ποσά των δαπανών; Τα ποσά των δαπανών θα προσυμπληρώνονται σε ειδικό κωδικό στις φορολογικές δηλώσεις από την ΑΑΔΕ ζητά και λαμβάνει στοιχεία για τις δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ανά φορολογούμενο και ανά κατηγορία δαπάνης με βάση τον Κωδικό Κατηγορίας Εμπόρου και κάθε άλλο απαιτούμενο στοιχείο από τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών. Επίσης θα υπάρχει η δυνατότητα στους φορολογούμενους να εισέρχονται στο σχετικό κωδικό και να συμπληρώνουν τυχόν πρόσθετες δαπάνες που αποδεδειγμένα έχουν πραγματοποιήσει εντός του φορολογικού έτους.
  • Πως θα υπολογίζεται η έκπτωση φόρου; Για κάθε φορολογικό έτος από φέτος έως και το 2025 εκπίπτει από το εισόδημα ποσοστό ίσιο με το 30% των ηλεκτρονικών δαπανών με ανώτατο όριο τα 5.000 ευρώ ετησίως. Για δαπάνες 5.000 ευρώ η έκπτωση θα είναι 1.500 ευρώ, για 10.000 ευρώ θα ανέλθει στα 3.000 ευρώ και για 15.000 ευρώ στα 4.500 ευρώ. Αν όμως κάποιος έχει δαπάνες ύψους 20.000 ευρώ δεν θα αφαιρεθεί το 30% δηλαδή 6.000 ευρώ αλλά το ποσό των 5.000 ευρώ που αποτελεί το ανώτατο όριο.
  • Μέχρι ποιο ποσό θα υπολογίζονται οι δαπάνες; Το ποσό εισοδήματος που αφαιρείται δεν μπορεί να υπερβαίνει το συνολικό πραγματικό εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία του φυσικού προσώπου. Δηλαδή αν κάποιος δηλώσει ετήσιο εισόδημα 4.500 ευρώ και το ποσό πουν πρέπει με βάση τις δαπάνες να εκπέσει ανέρχεται στα 5.000 ευρώ αυτό θα περιοριστεί  αυτόματα στα 4.500 ευρώ.
  • Μέχρι ποιο ποσό φτάνει η έκπτωση φόρου; Η έκπτωση φόρου δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ξεπερνά τα 2.200 ευρώ ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.

Ας δούμε το όφελος αναλυτικά ανά ποσό εισοδήματος:

  • έως 450 ευρώ για ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ,
  • έως 1.100 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ,
  • έως 1.400 ευρώ για εισόδημα από 20.000 έως 30.000 ευρώ,
  • έως 1.800 ευρώ για εισόδημα από 30.000 έως 40.000 ευρώ και
  • έως 2.200 ευρώ για ετήσιο εισόδημά πάνω από 40.000 ευρώ.

Ας δούμε και μερικά παραδείγματα:

  1. Φορολογούμενος με εισόδημα 15.000 ευρώ πραγματοποιεί δαπάνες ύψους 5.000 ευρώ. Από το εισόδημά του αφαιρείται ποσό 1.500 ευρώ (30% της δαπάνης των 5.000 ευρώ) με αποτέλεσμα το φορολογητέο εισόδημα του να περιορίζεται σε 13.500 ευρώ.
  2. Για τα 15.000 ευρώ θα πλήρωνε φόρο 2.000 ευρώ ενώ για τα 13.500 ευρώ θα πληρώσει 1.670 ευρώ. Δηλαδή θα γλιτώσει φόρο 330 ευρώ.

Οι εξαιρέσεις

Δεν δικαιούνται την έκπτωση ακόμα και αν πληρούν τις προϋποθέσεις οι φορολογούμενοι που εντός του ίδιου έτους έχουν προχωρήσει σε υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης κατοικίας για τις οποίες έχουν λάβει την σχετική έκπτωση φόρου. Πρόκειται για εκείνους που έχουν κάνει χρήση του μέτρου που προβλέπει ότι οι δαπάνες από 1.1.2020 έως και 31.12.2022 για τη λήψη υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων, τα οποία δεν έχουν ήδη ενταχθεί ή δεν θα ενταχθούν σε πρόγραμμα αναβάθμισης κτιρίων, μειώνουν ισόποσα κατανεμημένες σε περίοδο 4 ετών, σε ποσοστό 40% του ύψους τους, τον φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων, μέχρι του αναλογούντος για κάθε φορολογικό έτος φόρου με ανώτατο συνολικά όριο δαπάνης τις 16.000 ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι σε βάθος τετραετίας το μέγιστο ποσό έκπτωσης διαμορφώνεται συνολικά στα 6.400 ευρώ.

Η μείωση του φόρου αφορά αποκλειστικά τον φορολογούμενο που πραγματοποιεί τις δαπάνες και το τυχόν πλεονάζον ποσό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον άλλο σύζυγο ή μέλος συμφώνου συμβίωσης όπως ισχύει με την κάλυψη από τις ηλεκτρονικές αποδείξεις του 30% του εισοδήματος. Για παράδειγμα αν η μείωση του φορολογητέου εισοδήματος με βάση τις δαπάνες είναι 6.000 ευρώ δηλαδή ξεπερνά το ανώτατο όριο των 5.000 ευρώ ετησίως, το υπερβάλλον ποσό των 1.000 ευρώ δεν αφαιρείται από το εισόδημα του η της συζύγου.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version