Ξεκίνησε το 1966 από ένα κατάστημα στην οδό Δραγατσανίου στο κέντρο της Αθήνας, εκεί που ήταν τα περισσότερα καταστήματα ηλεκτρονικών. Τη σημερινή νομική μορφή της την πήρε το 1989. Βασικός μέτοχος είναι η οικογένεια Στρούτση, η οποία έχει φθάσει πλέον να ελέγχει σχεδόν το 90% της εισηγμένης εταιρείας.
Ο άνθρωπος που είχε όνειρα για την Ηλεκτρονική ονομάζεται Γιάννης Στρούτσης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος και ήταν εκείνος που ήθελε να την βγάλει και εκτός συνόρων.
Πριν από λίγα χρόνια προσπάθησε να επεκταθεί στην Σερβία αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερε και εκείνοι που γνωρίζουν καλύτερα τα της επιχείρησης λένε ότι αυτή ίσως να ήταν η απαρχή των μεγάλων προβλημάτων για την Ηλεκτρονική.
Η Ηλεκτρονική έμεινε στην ιστορία για την πολύ πετυχημένη διαφημιστική καμπάνια ‘Έλα Αλέκο” που είχε γίνει σλόγκαν στα στόματα όλων. Αυτή η καμπάνια βοήθησε την εταιρεία να αποκτήσει αρκετά υψηλά μερίδια αγοράς, παρά τον ισχυρό ανταγωνισμό που υπήρχε από αλυσίδες που έχουν τη στήριξη πολυεθνικών ομίλων.
Ο Γιάννης Στρούτσης βλέποντας τα τελευταία χρόνια τα προβλήματα να αυξάνονται λόγω της ύφεσης, προσπάθησε όπως λένε αυτοί που ξέρουν να σώσει την εταιρεία του καλύπτοντας αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου τα τελευταία χρόνια που ανέρχονται σε 7 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι η εταιρεία πέρασε δύσκολα όταν «παγιδεύτηκε» σε φορολογική απάτη με ένα πρόστιμο 80 εκατομμυρίων ευρώ να επικρέμεται πάνω από το κεφάλι τους αλλά τελικά αποδείχθηκε η πλάνη και το πρόστιμο μειώθηκε στο 1,5 εκατ. ευρώ. Η υπόθεση αυτή στιγμάτισε την εταιρεία την πιο κρίσιμη στιγμή της. Οι τράπεζες πάντως αρχικά έδειχναν ανοχή βλέποντας τις φιλότιμες προσπάθειες της ιδιοκτησίας αλλά οι εξελίξεις το β’ εξάμηνο του 2015 ήταν πλέον καταιγιστικές και οι πελάτες άρχισαν να εγκαταλείπουν την Ηλεκτρονική.
Η ύφεση “γονάτισε” την Ηλεκτρονική όπως και εκατοντάδες άλλες επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα και σε συνδυασμό με τα capital controls η πτώση ήταν ραγδαία. Η Ηλεκτρονική είδε τα έσοδά της να μειώνονται δραματικά, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνονταν οι υποχρεώσεις της. Είναι χαρακτηριστικό ότι το οικονομικό έτος 2008-2009 (Ιούλιος 2008 – Ιούνιος 2009) οι πωλήσεις είχαν ανέλθει στα 151,45 εκατ. ευρώ για να μειωθούν το οικονομικό έτος 2014-2015 (Ιούλιος 2014 – Ιούνιος 2015) στα 65,375 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, οι υποχρεώσεις οι οποίες ανέρχονταν στις 30 Ιουνίου 2009 στα 72 εκατ. ευρώ είχαν φθάσει στις 30 Ιουνίου 2015 στα 85,7 εκατ. ευρώ.
Από την αίτηση πτώχευσης προκύπτει ότι η περιουσία της Ηλεκτρονικής επαρκεί για την κάλυψη των εξόδων της πτωχευτικής διαδικασίας, καθώς αποτελείται από ακίνητα, συνολικής αντικειμενικής αξίας 16,17 εκατ. ευρώ και απόθεμα εμπορευμάτων συνολικής αξίας περίπου 8 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον πως οι εργαζόμενοι έχουν λάβει και τον μισθό του Μαρτίου 2016, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου αλλά και το Δώρο Πάσχα, αλλά παραμένει άγνωστο αν θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις.
Η Ηλεκτρονική Αθηνών διατηρούσε 44 καταστήματα στην Ελλάδα και 3 στην Κύπρο, απασχολώντας συνολικά περίπου 450 εργαζόμενους.
ΠΗΓΗ: imerisia.gr