Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, στη συγκεκριμένη πλατφόρμα θα μπορούν να «μπαίνουν» οι πολίτες και να δηλώνουν τους φόρους υπέρ τρίτων που καταβάλλουν στον επαγγελματικό τομέα τους.
Τα συγκεκριμένα στελέχη δηλώνουν ότι ενώ οι φόροι υπέρ τρίτων στον δημόσιο τομέα είναι καταγεγραμμένοι, η κυβέρνηση ουσιαστικά δεν γνωρίζει τι συμβαίνει στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Φέρουν δε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, ότι στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια υπάρχει επιβάρυνση στα δίδακτρα, προκειμένου να χρηματοδοτείται η άδεια λοχείας των γυναικών εκπαιδευτικών.
Σημειώνεται, ότι στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους υπάρχει μελέτη με την καταγραφή αυτών των φόρων. Ειδικότερα, καταγράφονται 199 φόροι υπέρ τρίτων, οι 93 βασικοί εκ των οποίων σχετίζονται με τα ασφαλιστικά ταμεία, οι 40 επιβαρύνουν την τουριστική αγορά και 25 καταβάλλονται υπέρ διαφόρων νομικών ενώσεων.
Πρόσφατα δε, το ΓΛΚ απέστειλε νέο ερωτηματολόγιο στα υπουργεία, προκειμένου να επικαιροποιήσει τον κατάλογο, αλλά, όπως αναφέρουν τα στελέχη του, δεν προέκυψε ουσιαστικά κάτι νέο. Όμως, «διάσπαρτοι» πόροι υπέρ τρίτων υπάρχουν και σε άλλους τομείς, όπως, για παράδειγμα, από τη χονδρική πώληση αλεύρων έως τις άδειες γάμων και βαπτίσεων που εκδίδονται από την Εκκλησία και πάγιο αίτημα της τρόικας είναι η κατάργηση όλων ανεξαιρέτως.
Στον αντίποδα, η κυβέρνηση γνωρίζει ότι οι περισσότεροι φόροι υπέρ τρίτων αφορούν στη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων και η κατάργησή τους θα δημιουργήσει νέους κινδύνους για τη βιωσιμότητα των ταμείων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ανησυχεί το ΔΝΤ για τα κόκκινα δάνεια – Βλέπει ελάφρυνση του χρέους – Τι αναφέρει η έκθεση