Ηλεκτροσόκ στο παρά πέντε!

Ένα σκληρό μπρα ντε φερ, στο παρά πέντε της ψηφοφορίας για την επανεκλογή της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, στη θέση της προέδρου της Ευρωπαικής Επιτροπής, είναι σε εξέλιξη, εδώ στο Στρασβούργο, μετά την απόφαση σοκ του Ευρωδικαστηρίου για τα εμβόλια. Η αποκάλυψη της απόφασης που αποδίδει ευθύνες στην Κομισιόν για το πως και με ποιους όρους έκανε τις διαπραγματεύσεις στη δεδομένη χρονική στιγμή δεν θεωρείται σύμπτωση! Πολύς λόγος γίνεται και για δάχτυλο απερχόμενου αξιωματούχου που έχει σχέσεις ανταγωνιστικότητας και μίσους με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Έγιναν τουλάχιστον τρεις μυστικές συσκέψεις για το πως θα γίνει η διαχείριση της καυτής πατάτας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόεδρος της Κομισιόν άλλαξε την ομιλία που ήταν να κάνει στην ολομέλεια στις 9 το πρωί και θα αναφερθεί εκτενώς στην υπόθεση των εμβολίων.

2,7 δισ. ευρώ

Η επίμαχη παραγγελία της Κομισιόν αφορούσε περισσότερες από ένα δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίου για τις οποίες αποδεσμεύθηκαν περίπου 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση του ευρωδικαστηρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έδωσε επαρκή πρόσβαση στις συμβάσεις αγοράς των εμβολίων και η απόφαση του εκτελεστικού οργάνου να δημοσιεύσει μόνο επεξεργασμένες εκδόσεις των συμβάσεων, περιέχει παρατυπίες.

Άρνηση αποζημιώσεων

Όσον αφορά στους όρους των συμβάσεων οι οποίοι αφορούν στην αποζημίωση των φαρμακευτικών επιχειρήσεων σε περίπτωση ελαττώματος των εμβολίων τους, το Γενικό Δικαστήριο υπογραμμίζει ότι ο παραγωγός ευθύνεται για κάθε σχετική ζημία  και δεν δύναται να περιοριστεί ή να αποκλειστεί έναντι του ζημιωθέντος με ρήτρα περιορισμού ή απαλλαγής από την ευθύνη, δυνάμει της οδηγίας 85/374. Το Γενικό Δικαστήριο επισημαίνει ταυτόχρονα ότι οι όροι αυτοί είχαν εγκριθεί από τα κράτη – μέλη και ήταν ως αντιστάθμιση των κινδύνων τους οποίους ανέλαβαν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις για την  συντόμευση του χρόνου ανάπτυξης των εμβολίων. Η Επιτροπή έχει προθεσμία δύο μηνών και δέκα ημερών για να ασκήσει έφεση. 

Κρίσιμη ψηφοφορία

Οι Ευρωπαίοι ποτέ δεν έμαθαν πόσο έκανε το κάθε εμβόλιο που αγοράστηκε. Το γενικό επιχείρημα των Βρυξελλών το οποίο είχε κάποια βάση  ήταν ότι σε μία εποχή που γινόταν πόλεμος για το ποιος θα αποκτήσει τα εμβόλια η Ευρωπαΐκή Επιτροπή υπό την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ανέλαβε να κάνει τις δύσκολες διαπραγματεύσεις προκειμένου να σωθούν εκατομμύρια ζωές. Επίσης η γραμμή της Επιτροπής είναι ότι «χρειαζόταν να βρει μια δύσκολη ισορροπία». Πηγές του ευρωκοινοβουλίου στο ερώτημα του Newsit κατά πόσο αυτή η απόφαση που βγήκε παραμονή της εκλογής της θα μπορούσε να επηρεάσει τους αναποφάσιστους, η απάντηση ήταν αρνητική αλλά όχι κατηγορηματική. 

Παρασκήνιο με Μακρόν – Σολτς

Μέσα σε αυτό το κλίμα μεγεθύνονται και οι αντιπάθειες αλλά και οι συμπάθειες προς την πρόεδρο της Κομισιόν. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου που αποφασίστηκε η στήριξη στο πρόσωπο της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν,  αποκαλύπτεται σήμερα ότι Μακρόν και Σολτς έκαναν δεύτερες σκέψεις. Αντέδρασαν πρώτος ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αμέσως μετά  η Τζόρτζια Μελόνι στη λογική ότι αφού πάρθηκαν αποφάσεις δεν μπορούν κάποιοι να τις παίρνουν πίσω. Υποχώρησαν οι δυο ηγέτες, αλλά ειδικά το Renew του Μακρόν που παίζει τον ρόλο του ρυθμιστή, εμφανίζεται το πιο απαιτητικό σε ότι αφορά στην διεκδίκηση κρίσιμων θέσεων στις επιτροπές του ευρωκοινοβουλίου που συγκροτούνται αυτές τις ώρες. 

Παζάρια

Το δια ταύτα είναι ότι τυχόν απώλειες από το Renew του Μακρόν, κάποιους Σοσιαλιστές (Γερμανούς) και τους Σλοβάκους, είναι πιθανόν να καλυφθούν από τους ευρωβουλευτές της Μελόνι και τους Πράσινους που ψήφισαν και την Ρομπέρτα Μέτσολα για πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου. Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν συναντήθηκε με όλες τις πολιτικές ομάδες χωριστά, εκτός από τους ακροδεξιούς. Στη μία (2 ώρα Ελλάδος) αρχίζει η ψηφοφορία. Είναι μυστική. Θα έχει εκπλήξεις;  Η Ομάδα της Αριστεράς με χθεσινοβραδινή δήλωση της ζητά οι νομικές υπηρεσίες να ελέγξουν εάν μετά την δικαστική εξέλιξη μπορεί να είναι υποψήφια η κ.Φον Ντερ Λάιεν.

Μαύρο πρόβατο

Πέρασαν οι εποχές που υπήρχαν αγάπες και λουλούδια με τον πρόεδρο του ΕΛΚ στο ευρωκοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ του οποίου την επανεκλογή στήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Υπάρχει η πεποίθηση ότι έπαιξε παιχνίδια και δεν στήριξε την υποψηφιότητα του πρώην προέδρου της ΝΔ και ευρωβουλευτή Βαγγέλη Μειμαράκη. Η δικαιολογία ότι στο ΕΛΚ υπάρχουν 40 νέοι ευρωβουλευτές και δεν ήταν εύκολο να τους ελέγξει και έπρεπε να κάνει προεκλογική εκστρατεία και ο Μεϊμαράκης, μόνο θυμηδία προκαλεί.. Δεν τήρησε την συμφωνία που είχε γίνει γιατί οι θέσεις πηγαίνουν στα κόμματα και εκείνα απλώς προτείνουν τα πρόσωπα που πρέπει να ψηφιστεί. «Δεν έπαιξε σωστά, από μας έχει πλέον μαύρο» είπε  στο Newsit για τον Βέμπερ, κορυφαία πηγή του ΕΛΚ στο Στρασβούργο και τις Βρυξέλλες. Ο Βέμπερ στο ψήφισμα για το κράτος δικαίου απέφυγε να ψηφίσει όπως και γύρω στους εφτά – οκτώ ευρωβουλευτές της επιρροής του ενώ άλλοι 10 υπερψήφισαν, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο από το Μαξίμου.

Άσχημη πρωτιά

Είναι η πρώτη φορά που η ΝΔ δεν έχει αντιπρόεδρο ούτε στο ΕΛΚ ούτε στο ευρωκοινοβούλιο ενώ αντιπρόεδρος εξελέγη στους Σοσιαλιστές  ο νεοεκλεγείς ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης και στην ομάδα της Αριστεράς ο Κώστας Αρβανίτης ο οποίος σε δυόμισι χρόνια θα αναλάβει και συμπρόεδρος. 

Για την Κύπρο

Όλα τα ελληνικά κόμματα ζήτησαν από την Μέτσολα να αναφερθεί στο κυπριακό με αφορμή τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή που χώρισε το νησί στα δυο. Ο Κώστας Αρβανίτης ως επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε επιστολή στην Μέτσολα στην οποία τόνισε ότι “το κυπριακό ζήτημα είναι, πρώτα και κύρια, ένα διεθνές ζήτημα εισβολής και κατοχής” και πως “η μόνη βιώσιμη λύση για να επουλωθούν οι πληγές του κυπριακού λαού είναι η επανένωση του νησιού”. «Πάντα μαζί με το ΑΚΕΛ, πάντα μαζί με τον κυπριακό λαό για τη δικαίωση» δήλωσε. Πρότεινε στα ευρωπαϊκά κτίρια στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο να ανεγερθεί  η κυπριακή σημαία όπως έγινε για την Ουκρανία, το Ισραήλ κλπ. Η Ρομπέρτα Μέτσολα έκανε δήλωση χθες στην ολομέλεια. «Η διχοτόμηση ενός ευρωπαϊκου κράτους μέλους δεν είναι κυπριακό αλλά ευρωπαϊκό ζήτημα» τόνισε. «Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ολόκληρη όσο η Κύπρος είναι διχοτομημένη». Κάλεσε τους Κύπριους βουλευτές να μιλήσουν στο σώμα. Αναφέρθηκαν στην μεγάλη εθνική τραγωδία από την οποία οι πληγές είναι ακόμη ανοιχτές.

Ο γάμος Ν. Καραμούζη – Κ. Αντωνόπουλου στο ελαιόλαδο

Με τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Intralot Κώστα Αντωνόπουλο, που εδώ και χρόνια δραστηριοποιείται στο χώρο του ελαιολάδου, ενώνει τις δυνάμεις του ο Νίκος Καραμούζης της SMERemediumCap προκειμένου να δημιουργήσουν τον ισχυρότερο όμιλο του κλάδου. Ο Κώστας Αντωνόπουλος, που σήμερα ελέγχει την Inspiring Earth, θα διοικεί την κοινή εταιρεία που δημιουργείται με την SMERemediumCap και θα εξαγοράσει πλειοψηφικό πακέτο των εταιρειών «Λατζιμάς Α.Ε.», «Έλαια Σητείας-LASITIA Α.Ε.» και «Olympian Green International Α.Ε.». Η μεγαλύτερη εταιρεία του νέου ομίλου είναι η «Λατζιμάς» που έχει ετήσια έσοδα 30 εκατ. ευρώ και μικτά κέρδη γύρω στα τρία εκατομμύρια.

Η τύχη της ΜΙΝΕΡΒΑ

Λέτε να δούμε το σχήμα Καραμούζη – Αντωνόπουλου να εξαγοράζει την ΜΙΝΕΡΒΑ, την ιστορικότερη ελληνική εταιρεία στον κλάδο ελαιολάδου που βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης από τα τρία funds που την αγόρασαν το 2019; Η στήλη δεν έχει τέτοια πληροφόρηση, αλλά δεν αποκλείουμε τίποτα! Το 68% της ΜΙΝΕΡΒΑ είχε αποκτηθεί από την Deca του Δημήτρη Δασκαλόπουλου ενώ από 16% έκαστος είχαν αποκτήσει η EOS Capital Partners του Απόστολου Ταμβακάκη και η Ellkonos Capital. Οι μέτοχοι της ΜΙΝΕΡΒΑ πρόσφατα προχώρησαν στην απόσχιση του κλάδου τυροκομικών προϊόντων και στην πώλησή του σε αυστριακό συνεταιρισμό.

Επενδυτικές ευκαιρίες από τη συγκέντρωση κλάδων

Ο παλαίμαχος τραπεζίτης Νίκος Καραμούζης θέλει να κάνει στην κατακερματισμένη αγορά του ελληνικού ελαιολάδου αυτό που έκανε ήδη στην αγορά της διαχείρισης εγκαταστάσεων (facility management). Μέσω σειράς εξαγορών δημιούργησε τον μεγαλύτερο όμιλο του κλάδου που έχει συνολικό ετήσιο τζίρο κοντά στα δύο δισεκ. ευρώ μαζί με τα 500 εκατ. ευρώ που δαπανά κάθε χρόνο το δημόσιο για καθαρισμό και συντήρηση κτιρίων. Στον ίδιο τομέα, το facility management, έχει επενδύσει και η Metlen, ενώ έχει πολυετή παρουσία και ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μέσω της ΓΕΚ Services. Ο Ν. Καραμούζης κάνει στη διαχείριση εγκαταστάσεων και στο ελαιόλαδο αυτό που έχει ήδη κάνει η αμερικανική H.I. G. Capital και ο τοπικός συνεργάτης της Κ. Μπήτρος στον κλάδο των logistics όπου μέσα σε πέντε χρόνια δημιούργησαν τον μεγαλύτερο όμιλο που τώρα επενδύει σε ξένες αγορές, επί του άξονα Ελλάδα – Γερμανία.

Οι απανωτές θετικές εκθέσεις για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Και η Euroxx Χρηματιστηριακή έβγαλε χθες θετική έκθεση για τη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, σε συνέχεια σειράς εκθέσεων από αναλυτές που βλέπουν σημαντική άνοδο της τιμής με αφορμή το deal της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής. Η δύναμη πυρός που αποκτά ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την ολοκλήρωση της συμφωνίας πώλησης της θυγατρικής στην Masdar της επιτρέπει να προχωρήσει τόσο τις νέες παραχωρήσεις που αναλαμβάνει (Αττική Οδός, ΒΟΑΚ, κ.α.) όσο και να διεκδικήσει από θέση ισχύος νέες παραχωρήσεις και έργα στην ευρύτερη περιοχή. Στην Euroxx εκτιμούν πως η εισροή μετρητών από την πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή παρέχει περαιτέρω δυνατότητες ανόδου της μετοχής δεδομένης της επενδυτικής ισχύος των 2 δισ. ευρώ. Κυρίως, όμως, τονίζουν την πρόβλεψη για διπλασιασμό της λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA) στα επίπεδα των 700 – 800 εκατ. μέχρι το 2027 – 2028.

Η ΕΥ και η καλή έκθεση για τις άμεσες ξένες επενδύσεις

Για να μη λέτε πως δεν τονίζουμε τα θετικά, διαβάσαμε χθες με ενδιαφέρον την έκθεση της εταιρείας συμβούλων ΕΥ για τις άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα και το θετικότατο κλίμα που επικρατεί για τη χώρα μας. Η έκθεση αναφέρει πως η διάθεση για επενδύσεις στην Ελλάδα βρίσκεται σε ιστορικό υψηλό αφού ένας στους δύο ερωτώμενους (51%) δήλωσε ότι η επιχείρησή του σχεδιάζει να αναπτύξει ή να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα, στη διάρκεια του επόμενου χρόνου. Πρόκειται για την υψηλότερη επίδοση της χώρας στον κρίσιμο αυτόν δείκτη, ο οποίος την πρώτη χρονιά διεξαγωγής της έρευνας για την Ελλάδα, το 2019, βρισκόταν στο 30%. Μεταξύ των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων (έσοδα άνω του 1,5 δισ.) το ποσοστό είναι ακόμη μεγαλύτερο (65%), ενώ μεταξύ των εγκατεστημένων στην Ελλάδα ξένων επιχειρήσεων φτάνει το 70%. Τα τρία σημαντικότερα εμπόδια κατά τους ξένους επενδυτές είναι τα υψηλά επιτόκια, το υψηλό δημόσιο χρέος της χώρας μας και ο υψηλός πληθωρισμός.

αποCRYPTOγράφος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας