Σάββατο, 23 Νοε.
20oC Αθήνα

Ημέρες Μαρτίου ξανά στις αγορές – Ανησυχία για το νέο κύμα κορονοϊού – Τα βλέμματα στις αμερικανικές εκλογές

χρημαριστήριο

Επέστρεψε και μάλιστα με ένταση η ανησυχία στις αγορές για την επόμενη ημέρα. Η έξαρση των κρουσμάτων στις περισσότερες χώρες του πλανήτη και ειδικά σε ΗΠΑ και Ευρώπη είχε ως αποτέλεσμα οι μεγάλοι χρηματιστηριακοί δείκτες να δεχθούν ισχυρές πιέσεις, όπως επίσης και η τιμή του «μαύρου χρυσού».

Οι επενδυτές φοβούνται ότι θα υπάρξει μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, αν όχι εφάμιλλη αυτής του διμήνου Μαρτίου – Απριλίου, αρκετά σημαντική. Μία άλλη πηγή ανησυχίας για τις αγορές είναι οι επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ. Είναι πασιφανές ότι οι αγορές, ειδικά στην Wall Street θέλουν την επανεκλογή του Ντόναλτ Τραμπ, αλλά πλέον η πιθανότητα αυτή δείχνει να απομακρύνεται και όπως κάθε αλλαγή προσώπου στην μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη προκαλεί κάποια μορφής ανησυχία.

Click4more Με ισχυρή πτώση έκλεισε το Χρηματιστήριο

Χθες οι βασικοί δείκτες στην Wall Street έκλεισαν στο βαθύ κόκκινο με τις ανησυχίες για τον κίνδυνο η παγκόσμια οικονομία να κατρακυλήσει και πάλι σε ύφεση να επανέρχονται στο προσκήνιο εν μέσω της έκρηξης των κρουσμάτων του κορονοϊού σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Τος ανησυχίες αυτές ενίσχυσαν και οι δηλώσεις του επιτελάρχη του Λευκού Οίκου Mark Meadows, ο οποίος την Κυριακή παραδέχτηκε ότι οι ΗΠΑ είναι πλέον αδύνατον να ελέγξουν την εξάπλωση του ιού και πλέον επαφίενται στην απάντηση μέσω φαρμάκων και εμβολίων.

Οι ΗΠΑ κατέγραψαν άνω των 83.000 νέων κρουσμάτων τόσο την Παρασκευή όσο και το Σάββατο, «σπάζοντας” το αρνητικό ρεκόρ των 77.300 κρουσμάτων ημερησίως του Ιουλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το Johns Hopkins University. Ο μέσος ημερήσιος όρος το τελευταίο επταήμερο έχει αγγίξει τα 68.767 κρούσματα, επίσης αρνητικό ρεκόρ.

Η επιδημιολογική εικόνα στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ευρώπη όπου ενισχύονται και πάλι τα μέτρα περιορισμού και τα τοπικά lockdown, έχει θορυβήσει τους επενδυτές που έχουν ακόμα νωπή στη μνήμη τους την πρωτοφανή ύφεση του β’  τριμήνου, όταν εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά τα μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας.

Βουτιά ο Dow Jones

Ο δείκτης Dow Jones έχασε 650,19 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 2,29% και έκλεισε τις 27.685,38 μονάδες. Ο S&P 500 υποχώρησε 64,42 μονάδες ή 1,86% στις 3.400,97 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κατρακύλησε 189,34 μονάδες καταγράφοντας απώλειες της τάξεως του 1,64% και έκλεισε στις 11.358,94 μονάδες.

Στην Ευρώπη μεγάλες ήταν οι απώλειες, ειδικά στην Γερμανία, όπως ο δείκτης Dax στην Φρανκφούρτη σημείωσε απώλειες της τάξεως των 468,57 μονάδες υποχωρώντας κατά 3,71%. Μικρότερες ήταν πάντως οι απώλειες σε Παρίσι και Λονδίνο.

Στην Νέα Υόρκη το κλίμα επιβάρυνε και η απότομη προσγείωση των προσδοκιών για το πολυαναμενόμενο πακέτο τόνωσης της οικονομίας καθώς οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης Τραμπ, των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο φαίνεται να καταλήγουν και πάλι σε αδιέξοδο.

Σε ξεχωριστές συνεντεύξεις τους, ο επιτελάρχης του Λευκού Οίκου, Mark Meadows και η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νancy Pelosi, αλληλοκατηγορήθηκαν ότι αλλάζουν συνεχώς θέσεις στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων.

Ο διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου των ΗΠΑ και κορυφαίος σύμβουλος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Larry Kudlow, επιβεβαίωσε επίσης, μιλώντας στο δίκτυο CNBC, ότι οι συνομιλίες έχουν επιβραδυνθεί, ωστόσο σημείωσε ότι συνεχίζονται.

Σημειώνεται ότι η τρέχουσα εβδομάδα είναι η τελευταία των συναλλαγών για τον Οκτώβριο, με τη χώρα να βρίσκεται πλέον μια ανάσα πριν τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διατηρεί σημαντικό προβάδισμα έναντι του νυν προέδρου και υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο το τελευταίο διάστημα η ψαλίδα μοιάζει ελαφρώς περιορισμένη.

Στα μάκρο της ημέρας, ο δείκτης εθνικής οικονομικής δραστηριότητας της Fed του Σικάγο υποχώρησε στο 0,27 το Σεπτέμβριο έναντι του αναθεωρημένου 1,11 για τον Αύγουστο. Ο τριμηνιαίος μέσος όρος του δείκτη, ο οποίος χρησιμοποιείται προκειμένου να μειώνεται ο ρόλος της μεταβλητότητας, έπεσε στο 1,33 από 3,22 τον Αύγουστο.

Πρόκειται για τον τρίτο συναπτό μήνα που ο δείκτης κινείται χαμηλότερα σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις