Δευτέρα, 22 Ιουλ.
31oC Αθήνα

Ημιυπαίθριοι και αυθαίρετα ανεβάζουν τον φόρο ακινήτων – Ποιοι θα πληρώσουμε παραπάνω

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΕ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΕ

– Περισσότερους φόρους σε σχέση με πέρσι για τους πολίτες που θα φορολογηθούν για ημιυπαίθριους και αυθαίρετα που νομιμοποίησαν – Φορολόγηση και για τα κενά ή ημιτελή κτίσματα
– Πολύ πιθανό πλέον το σενάριο της επιμήκυνσης των δόσεων από 5 σε 7, με την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2015
– Ξεκίνησαν ήδη τα λάθη – Φόρο 50 εκατομμυρίων ευρώ προέκυψε σε εκκαθαριστικό που είχε συμπληρωθεί λανθασμένα ένα πεδίο!
– Βήμα προς βήμα πως θα βρείτε στο ΤΑΧΙSnet το εκκαθαριστικό σημείωμα για τον ενιαίο φόρο ακινήτων

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο φορολογούμενοι θα κληθούν να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς θα πληρώσουν μεγαλύτερους φόρους σε σχέση με πέρσι.

Φέτος, φορολογούνται οι ημιυπαίθριοι και τα αυθαίρετα κτίσματα που νομιμοποίησαν οι πολίτες, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα κενά ή ημιτελή κτίσματα.

Με δεδομένο ότι ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) συμπίπτει με την καταβολή του φόρου εισοδήματος, η κυβέρνηση αναζητά εναλλακτικές, καθώς πολύς θα είναι ο κόσμος που δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει και στα δύο.

Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε, είναι πιο πιθανή από ποτέ πλέον η επιμήκυνση των δόσεων από 5 σε 7. Κάτι που σημαίνει ότι η τελευταία θα εξοφληθεί στα τέλη του ερχόμενου Φεβρουαρίου.

Στις σκέψεις της κυβέρνησης είναι εφόσον τελικά βεβαιωθούν ποσά υψηλότερα από αυτά που έχουν προϋπολογιστεί δηλαδή άνω των 3,2 δισ. ευρώ, αυτά να μην επιστρέψουν στους φορολογούμενους κατά το τρέχον έτος αλλά να μπουν στο «καλάθι» των φοροελαφρύνσεων που θα εξεταστεί με την τρόικα τον προσεχή Σεπτέμβριο. Αυτά τα ποσά θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν «τρύπες» στον προϋπολογισμό μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ για τους ένστολους.

Υψηλότερο φόρο θα κληθούν να πληρώσουν:

1) οι  φορολογούμενοι που κατέχουν μονοκατοικίες σε εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα που δεν έχουν πλήρη κάλυψη του συντελεστή δόμησης καθώς και αγροτεμάχια σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων
2) όσοι κατέχουν μη ηλεκτροδοτούμενα -ημιτελή ή αποπερατωμένα- κτίσματα και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας τους είναι χαμηλότερη των 200.000 ευρώ
3) και οι κάτοχοι αυθαιρέτων κτισμάτων που τα νομιμοποίησαν το 2013 καθώς και όσοι είναι ιδιοκτήτες κατοικιών με ημιυπαίθριους χώρους ή άλλους χώρους κύριας ή βοηθητικής χρήσης που «τακτοποιήθηκαν» με διάφορους νόμους από το 2010 έως το 2013.

Μεγάλη προσοχή στη συμπλήρωση των πεδίων. Ξεκίνησαν ήδη τα λάθη

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, ήδη ξεκίνησαν τα λάθη, καθώς χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην συμπλήρωση όλων των πεδίων. Ένας ιδιοκτήτης εμφάνισε τον αριθμό του ρολογιού της ΔΕΗ στο πεδίο όπου έπρεπε να αναγράψει την επιφάνεια του διαμερίσματός του.

Με βάση αυτό θα έπρεπε να πληρώσει φόρο 50 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο το λάθος εντοπίστηκε από τους διαχειριστές του συστήματος και δεν «ανέβηκε» στην ιστοσελίδα του Taxis προκειμένου να ειδοποιηθεί ο ιδιοκτήτης για να πληρώσει.

Βήμα προς βήμα πως θα βρείτε στο ΤΑΧΙSnet το εκκαθαριστικό σημείωμα για τον ενιαίο φόρο ακινήτων

Να υπενθυμίσουμε ότι οι φορολογούμενοι για να δουν το εκκαθαριστικό σημείωμα θα πρέπει να επισκεφτούν την ιστοσελίδα www.gsis.gr στο TAXISnet, με τους κωδικούς τους και στη συνέχεια αφού επιλέξουν τα σημεία «προσωποποιημένη πληροφόρηση» και «στοιχεία οφειλών εκτός ρύθμισης» θα μπορούν να δουν τον φόρο που πρέπει να πληρώσουν.

Οι φορολογούμενοι μέσω του πεδίου «Εμφάνιση στοιχείων δόσεων-εκπτώσεων» μπορούν να δουν στο κάτω μέρος της σελίδας τις δόσεις πληρωμής με τις προθεσμίες τους.

Το εκκαθαριστικό μπορεί να εκτυπωθεί μέσω της επιλογής του πεδίου «Ταυτότητα οφειλής» όπου υπάρχει ένας μοναδικός αριθμός για κάθε οφειλή.

Η πληρωμή του εκκαθαριστικού που χαρακτηρίζεται «Σημείωμα για Πληρωμή» μπορεί να γίνει μέσω τράπεζας ή των ΕΛΤΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εξόφληση χρεών προς εφορία και ταμεία σε 8 χρόνια με ελάχιστη μηνιαία δόση 50€

Απίστευτη ταλαιπωρία για την εύρεση μέσω ΤΑΧΙSnet του ενιαίου φόρου ακινήτων – Προσέξτε τις παγίδες και τα λάθη – Σενάρια για πληρωμή σε 7 δόσεις

Μείωση 5% στο φόρο ακινήτων – Δείτε πως θα πληρώσετε λιγότερα χρήματα – Τα 10 λάθη που καίνε και πως θα τα διορθώσετε

Αυτός είναι ο νέος φόρος στα ακίνητα – Προσέξτε ποιά είναι τα πιο επικίνδυνα λάθη γιατί θα τα ακριβοπληρώσετε

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε