Οικονομία

ΙΟΒΕ: Βελτιώνεται το οικονομικό κλίμα – Σε υψηλό 16 μηνών ο δείκτης

Σημαντική βελτίωση παρουσιάζει, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, ο δείκτης οικονομικού κλίματος, ο οποίος ενισχύεται εκ νέου και διαμορφώθηκε στις 111,1 μονάδες από 110,1 μονάδες τον Ιούνιο, σε υψηλό 16 πλέον μηνών.

Στο επιχειρηματικό επίπεδο, η βελτίωση του οικονομικού κλίματος κατά το ΙΟΒΕ είναι αποτέλεσμα της ενίσχυσης των προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο και τις Υπηρεσίες, καθώς στη Βιομηχανία σημειώνεται μικρή κάμψη, ενώ στις Κατασκευές οι προσδοκίες παραμένουν αμετάβλητες.

Η βελτίωση του κλίματος τροφοδοτείται εκ νέου ισχυρά από την περαιτέρω ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης που σημειώνει νέο υψηλότερο επίπεδο διετίας. ‘Αλλωστε συνολικά ο δείκτης κλίματος κινείται από την αρχή του έτους σε υψηλά επίπεδα, πολύ υψηλότερα από πέρυσι, κινούμενος μάλιστα σε αντίθετη πορεία με τους σχετικούς δείκτες στην ΕΕ και την Ευρωζώνη οι οποίοι υποχώρησαν σημαντικά τον Μάιο και επιδεινώθηκαν περαιτέρω τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Η ανανέωση της κυβερνητικής θητείας φαίνεται να έχει περιορίσει τις αβεβαιότητες και το πολιτικό ρίσκο και αποτιμάται θετικά, καθώς οδηγεί σε σταθερότητα και ορατότητα για τα επόμενα χρόνια, στοιχείο που σε έναν βαθμό έχει ήδη φανεί και από την πορεία στο κόστος δανεισμού της χώρας.

Η θερινή περίοδος και η πορεία του τουρισμού ευνοεί αισιόδοξες αποτιμήσεις σε διάφορους κλάδους που αμέσως ή εμμέσως επηρεάζονται από αυτόν αν και οι πληθωριστικές πιέσεις δεν έχουν καμφθεί και εξακολουθούν να προβληματίζουν.

Βεβαίως, εκτιμά το ΙΟΒΕ, παραμένουν σημαντικές εγχώριες προκλήσεις σε πολλά μέτωπα της οικονομίας. Ταυτόχρονα, εισαγόμενες κρίσεις και διαταραχές στο ευρωπαϊκό κυρίως περιβάλλον δεν θα πρέπει να αποκλείονται και είναι κρίσιμο η χώρα να τις αντιμετωπίσει από την ισχυρότερη δυνατή θέση. Συνεπώς οι προτεραιότητες που τίθενται από τη νέα κυβέρνηση θα παίξουν κρίσιμο ρόλο για την κατεύθυνση της οικονομίας κατά την τετραετία.

Αναλυτικότερα:

  • στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση ενισχύθηκε, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα αποκλιμακώθηκαν και οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες εξασθένισαν αισθητά.
  • στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για την παραγωγή ενισχύθηκαν αισθητά, ενώ παράλληλα οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση εξασθενούν σημαντικά.
  • στο Λιανικό Εμπόριο,
  • στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων ενισχύθηκαν, εκείνες για τη ζήτηση βελτιώθηκαν αισθητά, ενώ παράλληλα οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης ενισχύθηκαν ήπια.
  • στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας υποχώρησαν σημαντικά όπως και οι αντίστοιχες για τη δική τους οικονομική κατάσταση. Αντίθετα, επιδεινώθηκαν οι προβλέψεις για μείζονες αγορές και εξασθένισε ήπια η πρόθεση για αποταμίευση.

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Τυφώνας Τραμπ στις διεθνείς αγορές ενόψει της ανακοίνωσης των δασμών στις 2 Απριλίου - Πτώση 2,5% στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 1,1%, με τις μετοχές της εξόρυξης, των τραπεζών και των αυτοκινήτων που είναι εκτεθειμένες σε δασμούς να υποχωρούν περισσότερο
stocks in red
Ανανεώθηκε πριν 16 λεπτά
Πιερρακάκης: Θα δούμε τι δημοσιονομικός χώρος υπάρχει στο τέλος της χρονιάς για να στηρίξουμε συνολικά τους ενστόλους
«Οτιδήποτε πρόσθετο θα πάει τέλος της χρονιάς, ενώ οι ανακοινώσεις θα γίνουν από το πρωθυπουργό» - Έχουμε στο νου μας τους αστυνομικούς, τους πυροσβέστες και τους λιμενικούς δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ.
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης
Αναταραχή στις αγορές φέρνουν απειλές Τραμπ για κυρώσεις στις χώρες που εισάγουν πετρέλαιο από τον Πούτιν
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ απείλησε με «δευτερεύοντες δασμούς» αγοραστές ρωσικού πετρελαίου (Κίνα, Ινδία) εάν ο Βλαντίμιρ Πούτιν αρνηθεί την κατάπαυση του πυρός με την Ουκρανία,
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ