Site icon NewsIT

ΗΠΑ: Στο 2,2% ο δείκτης πληθωρισμού της Fed τον Αύγουστο

27.09.2024 | 17:37
ΗΠΑ: Στο 2,2% ο δείκτης πληθωρισμού της Fed τον Αύγουστο

Ο πληθωρισμός κινήθηκε πιο κοντά στο στόχο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) τον Αύγουστο, διευκολύνοντας το έδαφος για μελλοντικές μειώσεις των επιτοκίων, ανέφερε σήμερα (27.9.2024) το Υπουργείο Εμπορίου.

Ο δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE), ένας δείκτης που η Fed θεωρεί πιο κατατοπιστικό για να μετρήσει το κόστος των αγαθών και υπηρεσιών στην αμερικανική οικονομία, αυξήθηκε κατά 0,1% για το μήνα, τοποθετώντας το 12μηνο ποσοστό πληθωρισμού στο 2,2%, από 2,5% τον Ιούλιο και το χαμηλότερο από το Φεβρουάριο του 2021.

Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα ενισχυθεί κατά 2,3%. 

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων κατηγοριών των τροφίμων και της ενέργειας, ο λεγόμενος δομικός δείκτης τιμών PCE πραγματοποίησε άνοδο 2,7% σε ετήσια βάση, έναντι 2,6% τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση 2,7%.

Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο πυρήνας του PCE αυξήθηκε κατά 0,1% τον Αύγουστο και ήταν αυξημένος κατά 2,7% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ενώ ο αριθμός 12 μηνών ήταν 0,1 ποσοστιαία μονάδα υψηλότερος από τον Ιούλιο.

Οι αξιωματούχοι της Fed τείνουν να εστιάζουν περισσότερο στον πυρήνα ως καλύτερο μέτρο των μακροπρόθεσμων τάσεων. Οι αντίστοιχες προβλέψεις ήταν για 0,2% και 2,7% στον πυρήνα.

Αν και οι αριθμοί για τον πληθωρισμό έδειξαν συνεχή πρόοδο, οι αριθμοί για τις προσωπικές δαπάνες και το εισόδημα ήταν αμφότεροι ελαφροί.

Το προσωπικό εισόδημα αυξήθηκε κατά 0,2% τον μήνα, ενώ οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,2%. Οι αντίστοιχες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αυξήσεις 0,4% και 0,3%.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version