Οικονομία

Ήρθε το τέλος της λιτότητας;

''Η Ευρώπη πιθανόν να «χτύπησε» τα πολιτικά όρια στο πόσο μακριά μπορεί να πάει με τις οικονομικές στρατηγικές της λιτότητας, εξαιτίας της αυξανόμενης αντίθεσης στην περιφέρεια της ευρωζώνης που πλήττεται από την κρίση, δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν και αναλύουν σε άρθρο τους οι Financial Times.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο: Βρίσκει πολιτικό “τοίχο” η λιτότητα στην ΕΕ

”Η Ευρώπη πιθανόν να «χτύπησε» τα πολιτικά όρια στο πόσο μακριά μπορεί να πάει με τις οικονομικές στρατηγικές της λιτότητας, εξαιτίας της αυξανόμενης αντίθεσης στην περιφέρεια της ευρωζώνης που πλήττεται από την κρίση, δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο José Manuel Barroso δήλωσε ότι αν και εξακολουθεί να πιστεύει στην ανάγκη σαρωτικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων και δραστικών περικοπών στα ελλείμματα του προϋπολογισμού, αυτές οι στρατηγικές πρέπει να είναι «αποδεκτές, πολιτικά και κοινωνικά» κάτι που τώρα κινδυνεύει.

«Αν και αυτή η στρατηγική είναι θεμελιωδώς ορθή, πιστεύω ότι έχει φτάσει στα όριά της από πολλές απόψεις», δήλωσε ο κ. Barroso. «Για να είναι σωστή μια πολιτική πρέπει όχι μόνο να σχεδιαστεί σωστά. Πρέπει να απολαμβάνει την ελάχιστη πολιτική και κοινωνική υποστήριξη».

Τα σχόλια του κ. Barroso έγιναν την ώρα που οι υποστηρικτές της αντιμετώπισης της κρίσης με λιτότητας, τηρούν αμυντική στάση, μετά την «επανάσταση» των ψηφοφόρων στην Ιταλία, την εμβάθυνση της ύφεσης σε μεγάλο τμήμα της ΕΕ και την απαξίωση πολυσυζητημένης ακαδημαϊκής έρευνας, που υποστηρίζει ότι το υψηλό κυβερνητικό χρέος υπονομεύει την οικονομική ανάπτυξη.

Οι απόψεις του κ. Barroso έχουν ιδιαίτερα μεγάλη επιρροή, καθώς η Κομισιόν έχει αποκτήσει νέες δραστικές εξουσίες για να αποφασίζει κατά πόσον προβληματικές οικονομίες της ευρωζώνης έχουν την δυνατότητα να χαλαρώσουν την λιτότητα.

Τα σχόλιά του έγιναν την ίδια ημέρα που η Eurostat εξέδωσε στοιχεία που έδειξαν ότι τα χρέη σε πολλές προβληματικές χώρες της ευρωζώνης συνεχίζουν να εκτινάσσονται, παρά τις πρωτοφανείς περικοπές στους προϋπολογισμούς και τις αυξήσεις των φόρων.

Από τις τέσσερις χώρες της ευρωζώνης που έλαβαν κεφάλαια διάσωσης από την ΕΕ πέρσι, μόνο στην Ελλάδα τα επίπεδα του χρέους μειώθηκαν θεαματικά, από 170% του ΑΕΠ το 2011 στο 157% -που παραμένει το υψηλότερο επίπεδο στην ΕΕ.

Τα επίπεδα χρέους στην Ιρλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, έφτασαν πέρυσι σε ρεκόρ από τότε που γεννήθηκε το ευρώ, με την Πορτογαλία να προσεγγίζει την Ιταλία ως το δεύτερο πιο χρεωμένο έθνος της ευρωζώνης. Το χρέος της Λισσαβόνας εκτινάχθηκε στο 124% του ΑΕΠ από 108% του ΑΕΠ, λίγο πίσω από της Ρώμης, όπου αυξήθηκε από 121% σε 127%. Συνολικά τα επίπεδα των εθνικών χρεών στην ευρωζώνη ανήλθαν στο 90,6% του ΑΕΠ πέρσι, που ήταν το 2ο υψηλότερο καταγεγραμμένο επίπεδο.

Στην έκθεση καταδεικνύεται η απόκλιση της περιφέρειας από τον πυρήνα της ευρωζώνης, ειδικά την Γερμανία, που ήταν η μόνη χώρα της ΕΕ η οποία εμφάνισε πλεόνασμα προϋπολογισμού το 2012, αλλά επίσης είδε τα επίπεδα χρέους να παραμένουν αμετάβλητα για τρίτο συνεχόμενο χρονο.

Σε μια ακόμη ένδειξη ότι η Γερμανία αποκλίνει από την υπόλοιπη ευρωζώνη, τα φορολογικά έσοδα της χώρας αυξήθηκαν 3,4% στο α΄ τρίμηνο 2013. Στον Μάρτιο η αύξηση ήταν 5,7% σε σχέση με πέρσι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αν και η οικονομική ανάπτυξη ήταν 1,5%.

«Η πτώση της ανεργίας και οι υψηλότεροι μισθοί έχουν την μεγαλύτερη συμβολή σε αυτή την εξέλιξη», σχολιάζει ο Jens Boysen-Hogrefe, οικονομολόγος και ειδικός δημοσιονομικών στο Ινστιτούτο του Κιέλου, που προειδοποίησε ότι η τάση μπορει να μην συνεχιστεί, αφού εξαρτήθηκε πολύ από τους υψηλούς τζίρους στο real estate. Ο φόρος πώλησης γης και ακινήτων αυξήθηκε 14,3% τον Μάρτιο.

Και πάλι, ο κ. Boysen-Hogrefe δήλωσε ότι τα νέα δεδομένα δυσκολεύουν την προοπτική να εμφανίσει η Γερμανία έλλειμμα προϋπολογισμού 0,5% του ΑΕΠ φέτος, όπως υπολογίζει ο υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schäuble, τονίζοντας ότι το Βερολίνο θα γλιτώσει 11 δισ. ευρώ μόνο από την πτώση του κόστους δανεισμού στην αγορά ομολόγων”.

Διαβάστε επίσης:

Πηγή Euro2day

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα