Τετάρτη, 17 Ιουλ.
37oC Αθήνα

Ισπανία: Γιατί μηδενίζει προσωρινά το ΦΠΑ στο ελαιόλαδο – Έρχεται μόνιμη μείωση του στο 4%

Ισπανία: Γιατί μηδενίζει προσωρινά το ΦΠΑ στο ελαιόλαδο – Έρχεται μόνιμη μείωση του στο 4%

Σε μόνιμη μείωση του ΦΠΑ στο χαμηλό συντελεστή 4% για το ελαιόλαδο προσανατολίζεται η ισπανική κυβέρνηση, μετά τον επερχόμενο –από 1η Ιουλίου- μηδενισμό του, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ισπανικής εφημερίδας El Pais.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα η κυβέρνηση της Ισπανίας θα προβεί σε ένα νέο βήμα προκειμένου να προσπαθήσει να μετριάσει τις ανεξέλεγκτες τιμές του πετρελαίου, οι οποίες έχουν ήδη συσσωρεύσει ετήσια αύξηση άνω του 40%, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα. Το Υπουργικό Συμβούλιο θα καταργήσει τον ΦΠΑ στο ελαιόλαδο από τον Ιούλιο -για την ακρίβεια, θα μειώσει τον συντελεστή στο 0%.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι ότι η μείωση του φόρου στο 0% θα είναι προσωρινή, αλλά ότι αργότερα θα υπάρξει διαρθρωτική αλλαγή με τη μόνιμη ένταξη του ελαιόλαδου στην ομάδα των βασικών αγαθών, όπως το ψωμί, στα οποία εφαρμόζεται κανονικά ο υπερμειωμένος συντελεστής 4% – που τώρα μειώνεται επίσης στο 0% για την καταπολέμηση του πληθωρισμού – σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Οικονομικών.

Το PSOE και ο κυβερνητικός συνασπισμός του ενεργοποίησαν αυτή την αλλαγή στο Κογκρέσο τον Μάρτιο, καθώς οι σοσιαλιστές είχαν συμφωνήσει με το κόμμα Junts per Catalunya με αντάλλαγμα την υποστήριξή του σε διάφορα διατάγματα.

Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού καταχώρισαν το μέτρο ως τροπολογία στο νομοσχέδιο που προέρχεται από το διάταγμα κατά της κρίσης, το οποίο επικυρώθηκε σε ολομέλεια τον Ιανουάριο και εγκρίθηκε να επεξεργαστεί ως νομοσχέδιο για την εισαγωγή πιθανών αλλαγών. Αν και η αρχική συμφωνία επιτεύχθηκε μεταξύ του PSOE και του κόμματος Junts per Catalunya, οι εταίροι της κυβέρνησης συνασπισμού συνυπέγραψαν την τροπολογία.

Το υπουργείο με επικεφαλής την María Jesús Montero είχε ήδη διατάξει τη μείωση του ΦΠΑ στο ελαιόλαδο το 2023, όταν από το 10% πήγε στο 5%, στο πλαίσιο των μέτρων για την καταπολέμηση των συνεπειών της πληθωριστικής κρίσης.

Η ίδια μεταχείριση δόθηκε και στα ζυμαρικά, ενώ σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως το ψωμί, το γάλα, τα φρούτα και τα λαχανικά, που κανονικά φορολογούνται με 4%, δόθηκε συντελεστής 0%, ο οποίος τώρα θα ισχύσει προσωρινά και για τα έλαια. Στο εξής, το προϊόν αυτό θα εξομοιωθεί με τα βασικά είδη διατροφής, με συντελεστή ΦΠΑ 4%, ο οποίος σε κανονικές εποχές είναι υπερμειωμένος.

Η κυβέρνηση εφάρμοσε αυτές τις φορολογικές μειώσεις την ίδια στιγμή που ενέκρινε άλλα εργαλεία, όπως η προσωρινή μείωση των φόρων στην ενέργεια, για να περιορίσει τις επιπτώσεις στις τσέπες των καταναλωτών από τον πληθωρισμό που εκτινάχθηκε σε πρωτοφανή επίπεδα με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Το κόστος για το δημόσιο ταμείο από τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα ξεπέρασε πέρυσι τα 1,7 δισεκατομμύρια. Για φέτος, η αρχική εκτίμηση της κυβέρνησης ήταν 834 εκατ. ευρώ, τα οποία αναλύονται ως εξής: 100 εκατ. ευρώ για την εφαρμογή ΦΠΑ 5% στα ζυμαρικά και τα έλαια αντί του συνήθους 10% και άλλα 734 εκατ. ευρώ για την κατάργηση του φόρου στα βασικά προϊόντα. Το σχέδιο προέβλεπε ότι οι εκπτώσεις θα ίσχυαν μόνο για έξι μήνες, αλλά η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι προτίθεται να τις παρατείνει.

Το νέο μέτρο που εγκρίθηκε για το πετρέλαιο θα αυξήσει το κόστος του λογαριασμού των αντιπληθωριστικών μέτρων, στον οποίο θα πρέπει να προστεθεί και η παράταση της μείωσης του ΦΠΑ για τα υπόλοιπα τρόφιμα από τον Ιούλιο.

Ο πρόεδρος της κυβέρνησης, Pedro Sánchez, έχει ήδη ανακοινώσει ότι επιθυμεί να παρατείνει την ελάφρυνση του φόρου στο καλάθι αγορών, η οποία τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2023 και παρατάθηκε μέχρι τα μέσα του τρέχοντος έτους, μπροστά στον πληθωρισμό, ο οποίος αυξάνεται εδώ και τρεις μήνες -αν και σε πολύ πιο ήπια επίπεδα από ό,τι πριν από ένα χρόνο- τον Μάιο ήταν 3,6% και στην αντίσταση ορισμένων προϊόντων, όπως το πετρέλαιο -το οποίο αυξήθηκε κατά 45,5% σε σχέση με πέρυσι- να μειωθεί.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις