Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης δεν μπορούν να αφήσουν την απαίτηση της Φινλανδίας για εγγύηση του δανείου της να εκτροχιάσει το δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας.
Η Έλενα Σαλγάδο εμανίστηκε σίγουρη πως το πακέτο θα εγκριθεί μέσα στο Σεπτέμβριο όπως και η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Ωστόσο ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Έβαλντ Νοβότνι ανησυχεί ότι οι αλλαγές δεν θα εγκριθούν από τα κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. “Φοβάμαι ότι δεν θα τηρηθεί η ημερομηνία για το τέλος Οκτωβρίου”, δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης σε συνέντευξή του στο αυστριακό περιοδικό Profil, την οποία αναδημοσιεύει το Ρόιτερ.
Η Ισπανία δεν θεωρεί αναγκαία την εγγύηση για το δάνειο και δεν θα τη ζητήσει, πρόσθεσε η κυρία Σαλγάδο σε συνέντευξη που έδωσε στη Μαδρίτη.
“Είναι ανοικτή η συζήτηση, για το αίτημα της Φινλανδίας για εγγύηση” δήλωσε η Ισπανίδα υπουργός, σημειώνοντας: “Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η συζήτηση αυτή δεν πρέπει να εμποδίσει τη λύση για την Ελλάδα και, αν έχουμε αυτό ως στόχο, είμαι βέβαιη ότι θα βρούμε λύση”. Δεν είναι “λογικό”, συνέχισε η υπουργός, να δοθεί εγγύηση μόνο σε μία χώρα της Ευρωζώνης για το νέο δάνειο των 109 δισ. ευρώ, προσθέτοντας ότι μπορεί να υιοθετηθεί μία νέα φόρμουλα – που δεν θα βασίζεται αναγκαστικά στο φιλανδικό σχέδιο – για τις χώρες που θέλουν ειδική προστασία. “Η φινλανδική φόρμουλα δεν πρέπει να θεωρηθεί ως οριστική”, τόνισε, προσθέτοντας: “Οι συζητήσεις στην Ευρωζώνη είναι ανοικτές και δεν είναι η πρώτη φορά που μία χώρα προτείνει κάτι και μετά αλλάζει ελαφρά τη θέση της κατά τη διάρκεια των συζητήσεων”.
Ο Γιαν Κέες ντε Γιάγκερ υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, μίας από τις τρεις άλλες χώρες της Ευρωζώνης που δήλωσαν μετά τη Φινλανδία ότι θα ζητήσουν εγγυήσεις για το δάνειο που θα δώσουν στην Ελλάδα, χαρακτήρισε “πολύ πολύπλοκη” την πρόταση της Αυστρίας να συνδεθεί η εγγύηση για κρατικά δάνεια στην Ελλάδα με τις εγγυήσεις που έχουν πάρει οι τράπεζές τους στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων τους. Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, πρέπει να αποκλεισθούν από τις εγγυήσεις για τα κρατικά δάνεια οι χώρες, των οποίων οι τράπεζες θα πάρουν σημαντικές εγγυήσεις από το παραπάνω πρόγραμμα.
Όμως στο “μικροσκόπιο” των ελεγκτών της τρόικας εισέρχεται και πάλι η ελληνική οικονομία. Τεχνικά κλιμάκια ελεγκτών προχωρούν από σήμερα στην πρώτη αξιολόγηση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου που εγκρίθηκε πριν από λίγες εβδομάδες.
Οι επικεφαλής της τρόικας θα έλθουν στην Αθήνα την επόμενη Δευτέρα 29 Αυγούστου, προκειμένου να εξετάσουν την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας ώστε να ανάψουν το “πράσινο φως” για την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου, ύψους 8 δισ. ευρώ. Στο επίκεντρο των ελέγχων των τεχνικών κλιμακίων της τρόικα θα βρεθεί η εκτέλεση του προϋπολογισμού, οι αποκρατικοποιήσεις, οι τράπεζες, το μισθολόγιο στο δημόσιο τομέα, η πορεία του ασφαλιστικού συστήματος αλλά και οι μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα που προβλέπουν καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημοσίων φορέων και επιχειρήσεων.
Η άφιξη της τρόικας συμπίπτει με την αναθεώρηση της πρόβλεψης για την ύφεση της οικονομίας ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 4,5% από 3,5% που προέβλεπε το μεσοπρόθεσμο, αναθεώρηση που αλλάζει τα δεδομένα σχετικά με την επίτευξη του στόχου για μείωση του ελλείμματος στο 7,6% του ΑΕΠ, ο οποίος έχει τεθεί για το 2011.
Διαβάστε επίσης :