- Αναμένεται μείωση επιτοκίων στα δάνεια που είναι συνδεδεμένα με το ευρώ - Όλες οι λεπτομέρειες από τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι - Οι αποφάσεις έχουν στόχο την ανάπτυξη και την παροχή ρευστότητας στην ευρωζώνη - Με φθηνότερο ευρώ η χώρα μας θα είναι ακόμα πιο ελκυστική για τους μη Ευρωπαίους τουρίστες - Αναμένεται επίσης να ανοίξει η στρόφιγγα της χορήγησης δανείων από τις τράπεζες σε ιδιώτες
Σε μια ιστορική κίνηση για την οικονομία της ευρωζώνης προχώρησε η ΕΚΤ και ο επικεφαλής της Μάριο Ντράγκι.
Προκειμένου να βοηθήσει στην ανάπτυξη στην ευρωζώνη και ιδίως την παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία ανακοίνωσε την μείωση στο βασικό επιτόκιο του ευρώ, από 0,25% στο 0,15%.
Πρόκειται για ιστορικό “χαμηλό”, από τη θέσπιση του ευρώ την 1.1.1999 και την έκδοση τραπεζογραμματίων και νομισμάτων την 1.1.2002, έως σήμερα. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε τα επιτόκια αναφοράς της ΕΚΤ διαμορφώνονται ως εξής:
– Πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος: 0,15% (έναντι 0,25% που ίσχυε έως τώρα)
– Διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης : 0,40% (έναντι 0,75%)
– Διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων: (αρνητικό) -0,10% (έναντι 0,00%)
Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία μεταβολή στα επιτόκια αναφοράς της ΕΚΤ είχε πραγματοποιηθεί στις 13/11/2013.
Τα επιτόκια που ανακοινώθηκαν σήμερα θα ισχύσουν από τις 11 Ιουνίου.
– Πρώτα πρώτα θα ανακουφίσει όλους τους δανειολήπτες, αρχικά όσους έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο προσδεδεμένο στο ευρώ
– Το κυριότερο όμως θα είναι η αύξηση στην παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Αυτό ουσιαστικά θα γίνει γιατί το πολύ χαμηλό, τιμωρητικό όπως χαρακτηρίζεται επιτόκιο, θα αποτρέπει τους τραπεζίτες από το ”παρκάρισμα” των χρημάτων τους γιατί δεν θα βγάζουν κέρδος
– Τρίτον αλλά όχι τελευταίο σε σπουδαιότητα θα είναι πως θα οδηγήσει με μείωση της αξίας του ευρώ, κάτι που θα βοηθήσει στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Σε κάθε περίπτωση η απόφαση αυτή θεωρείται ευεργετική για την Ελλάδα, αφού η ρευστότητα υπάρχει ουσιαστικά μόνο ως λέξη, ενώ με φθηνότερο ευρώ η χώρα μας θα είναι ακόμα πιο ελκυστική για τους μη Ευρωπαίους τουρίστες.
Ταυτόχρονα η ΕΚΤ έχει στα σκαριά πρόγραμμα ύψους 40 δισ. ευρώ, που αναμένεται να τα ρίξει στην αγορά με κυριότερο στόχο την παροχή ρευστότητας στις μικριμεσαίες επιχειρήσεις από το νότο της ευρωζώνης.
Υπάρχει όμως και η άλλη όψη του νομίσματος, δηλαδή υπάρχουν και κάποιοι που θα χάσουν από τη μείωση στο επιτόκιο του ευρώ. Αυτοί είναι οι καταθέτες, και ιδίως οι μεγαλοκαταθέτες, κάτι βέβαια που σπανίζει ιδίως στην χώρα μας.
Αυτοί όλοι θα ”χάσουν” γιατί θα δουν να σμικρύνονται ακόμα περισσότερο οι αποδόσεις, δηλαδή τα επιτόκια που έπαιρναν από τις καταθέσεις τους.
Αρκεί να αναφερθεί πως ήδη, χωρίς τις ανακοινώσεις Ντράγκι, τα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις τρέχουν με μέσο όρο στο 2,5-2,6%, ενώ πέρσυ ήταν πάνω από 3,5%, με προοπτικές μάλιστα να πέσουν στο 1,5%, όσο είναι δηλαδή και στην ευρωζώνη. Μείωση επιτοκίου βέβαια θα έχουν και οι καταθέσεις απλού Ταμιευτηρίου, που είναι τώρα στο 0,30-0,50% και αναμένεται να μηδενιστούν.
Διαβάστε επίσης: