Συγκεκριμένα η έκθεση διαπιστώνει πως παρά το γεγονός ότι η ευρωζώνη είναι σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες οικονομικές κρίσεις, η δυνητική ανάπτυξη φαίνεται να έχει επηρεαστεί περισσότερο από την κρίση από ό,τι σε προηγούμενες περιόδους ανάκαμψης ή σε άλλες προηγμένες οικονομίες, ακόμη και εκείνες που έχουν πληγεί από τραπεζικές κρίσεις.
H έκθεση σημειώνει πως βασικό πρόβλημα της ευρωζώνης παραμένει η συρρίκνωση των επενδύσεων, η οποία αποτελεί και τη βασική πηγή της τρέχουσας υποτονικής ζήτησης. «Ο φαύλος κύκλος που φαίνεται να έχει αναπτυχθεί μεταξύ της απομόχλευσης, της αδύναμης επενδυτικής δραστηριότητας και της αργής ανάπτυξης αποτελεί λόγο σημαντικής ανησυχίας», σημειώνει η έκθεση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σε ό,τι αφορά το μέλλον, η έκθεση διαπιστώνει πως περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στα κράτη μέλη θα πρέπει να συμβαδίσουν με αποφασιστικά μέτρα για την ολοκλήρωση της αρχιτεκτονικής της ΟΝΕ, με ιδιαίτερη έμφαση στην ολοκλήρωση της χρηματοοικονομικής Ένωσης.
Στα θετικά σημεία, τα οποία μπορούν να στηρίξουν την ανάπτυξη σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, η έκθεση περιλαμβάνει το γεγονός ότι οι μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της αγοράς εργασίας και της αγορά προϊόντων έχουν τεθεί (ή τίθενται τώρα) σε εφαρμογή από ορισμένα κράτη μέλη, και ότι η ΟΝΕ λειτουργεί καλύτερα.