Σάββατο, 23 Νοε.
19oC Αθήνα

Ισχυρές πιέσεις σε αγορές μετοχών και ομολόγων – Οι επιπτώσεις της πανδημίας στο δημόσιο χρέος

χρημαριστήριο

Οι αγορές ποτέ δεν σε αφήνουν να πλήξεις και αυτό είναι κάτι που φαίνεται καθημερινά. Και ενώ όλοι απορούσαν με το γεγονός ότι αντιμετώπισαν την πανδημία με μία ιδιαίτερα σκωπτική ματιά και δεν παρασύρθηκαν, εκτός από την πρώτη περίοδο, σε κινήσεις απερισκεψίας και πανικού, τις τελευταίες ημέρες κάτι δείχνει να αλλάζει προς το χειρότερο.

Η αρχή έγινε με τις αγορές ομολόγων, που εδώ και 10 ημέρες περίπου εμφανίζουν μία ανησυχία και κινούνται έντονα ανοδικά σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις τους, επίπεδα που σε πολλές περιπτώσεις είναι ψηλότερα ακόμη και από τις προ πανδημίας περιόδους.

Την τάση αυτή ακολούθησαν χθες (25.02.2021) και οι αγορές μετοχών στις ΗΠΑ και εν συνεχεία της Ασίας, κάτι που αναμένεται να συμβεί σήμερα και στις ευρωπαϊκές αγορές.

Click4more Η πανδημία έφερε πρωτογενές έλλειμμα 1,473 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό τον Ιανουάριο του 2021

Η αιτία δεν είναι άλλη από την πανδημία και τις πληγές που θα αφήσει πίσω της στην πραγματική οικονομία. Επίσης ένα άλλο στοιχείο που αναμφίβολα ανησυχεί είναι η δυσκολία να καταπολεμηθεί ο ιός.

Οι επιδημιολογικοί δείκτες δεν δείχνουν σημάδια βελτίωσης, ενώ οι πρώτες επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία έχουν αρχίσει να μπαίνουν στο σκάνερ των επενδυτών, κάτι που μέχρι στιγμής δεν είχε συμβεί.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το δημόσιο χρέος. Μέχρι πριν από λίγες ημέρες ουδείς αναζητούσε εξηγήσεις για το τρόπο που αυτό αυξάνει. Πλέον οι επενδυτές κάνουν και δεύτερες σκέψεις για συγκεκριμένες χώρες και συγκεκριμένους δείκτες.

Αν αυτό βέβαια σημαίνει ότι τελείωσε η περίοδος του φθηνού χρήματος, ή απλά αποτελεί ένα διάλειμμα και σύντομα θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα, είναι κάτι που κανείς αυτή την στιγμή δεν μπορεί να το απαντήσει με βεβαιότητα.

Εκείνο που θα πρέπει να σημειώσει κανείς είναι ότι ως τάση, είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει μέσα στην περίοδο της πανδημίας, να έχουμε ισχυρές πιέσεις σε τέτοια έκταση, τόσο στην αγορά ομολόγων, όσο και αυτή των μετοχών.

Ο δείκτης Dow Jones στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σημείωσε εντυπωσιακή πτώση της τάξεως των 561,36 μονάδων ή 1,76%, που είναι και η μεγαλύτερη για μέσα στο 2021. Εξίσου μεγάλες ήταν οι απώλειες για τον S & P που έχασε 2,43% και 95,20%, αλλά και για την τεχνολογικό δείκτη Nasdaq που για μία ακόμη συνεδρίαση, είχε σημαντικές απώλειες. Συγκεκριμένα έχασε 478,54 μονάδες ή 3,52%.

Βασική αιτία για την εικόνα αυτή αποτέλεσαν οι πιέσεις που υπάρχουν όλες τις τελευταίες ημέρες στις αγορές ομολόγων σε όλο τον πλανήτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ έφτασε στο 1,614%, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2020.

Ανάλογη εικόνα και για τα ευρωπαϊκά ομόλογα με το γερμανικό 10ετές να σκαρφαλώνει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 μηνών και συγκεκριμένα στο – 0 ,2%. Στην Ελλάδα το 10ετές ομόλογο ξεπέρασε το 1,1% που είναι το υψηλότερο σημείο από πέρυσι το καλοκαίρι.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις