Η κυβέρνηση της Ιταλίας πρόκειται να γίνει ο κύριος μέτοχος της μεγαλύτερης χαλυβουργίας της χώρας, μετά την άρνηση της ArcelorMittal SA να εισφέρει νέα κεφάλαια, σύμφωνα με το Bloomberg.
Η χαλυβουργία Acciaierie d’Italia, που εδρεύει στη νότια πόλη Τάραντο της Ιταλίας, αγωνίζεται εδώ και καιρό να επιστρέψει σε βιώσιμα επίπεδα παραγωγής, καθώς καταπολεμά το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος και την ασθενέστερη βιομηχανική ζήτηση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Η ArcelorMittal δήλωσε ότι είναι πρόθυμη να δεχθεί μειοψηφικό μερίδιο, αλλά όχι να συνεισφέρει οικονομικά», δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας Adolfo Urso στους νομοθέτες στη Ρώμη σήμερα, Πέμπτη (11.1.2024). Πρόσθεσε ότι η έκρηξη του εργοστασίου, πρώην γνωστό ως Ilva, χρειάζεται «μια δραστική κίνηση για να σηματοδοτήσει μια σαφή καμπή σε σχέση με τα τελευταία 10 χρόνια».
Τα εργατικά συνδικάτα πρόκειται να πραγματοποιήσουν έναν ακόμη γύρο συνομιλιών σήμερα το βράδυ (11.1.2024) με αξιωματούχους της κυβέρνησης της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι.
Εκπρόσωπος της Acciaierie d’Italia αρνήθηκε να σχολιάσει τα σχόλια του Urso.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η διοίκηση του Meloni, μετά από συνάντηση με εκπροσώπους της εταιρείας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, πρότεινε να αυξήσει τη συμμετοχή της στην Acciaierie d’Italia σε 66% από 38% με την εισφορά 320 εκατ. ευρώ (351 εκατ. δολάρια) φρέσκου κεφαλαίου μέσω του κρατικού οχήματος Invitalia Spa.
Η απόκτηση του πλειοψηφικού μεριδίου αντανακλά μια παρεμβατική τάση που έχει δει τη δεξιά κυβέρνηση του Meloni να παρεμβαίνει σε αρκετές μακροχρόνιες εταιρικές περιπέτειες, όπως η Telecom Italia SpA και η Banca Monte dei Paschi di Siena SpA.
Το πιο πιεστικό ζήτημα για το εργοστάσιο είναι η εξεύρεση επαρκών κεφαλαίων για τη συνέχιση της παραγωγής. Η χαλυβουργία παράγει λιγότερους από 4 εκατομμύρια τόνους ετησίως, ένα χαμηλό επίπεδο ρεκόρ που συγκρίνεται με μια μέγιστη δυνητική δυναμικότητα περίπου 10 εκατομμυρίων τόνων. Οι υψικαμίνους του εργοστασίου είναι κλειστοί ή λειτουργούν περιστασιακά.