Το τελευταίο 2ήμερο η καρδιά της ελληνικής οικονομίας χτυπάει στην Νέα Υόρκη και στο συνέδριο που διοργανώνει η Capital Link. Στο επίκεντρο όλων το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Μπορεί ο υπουργός Οικονομικών και οι κορυφαίοι τραπεζίτες που είναι εκεί να διαβεβαιώνουν ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας, εντούτοις οι επενδυτές δεν δείχνουν να πείθονται και ζητούν περισσότερες λεπτομέρειες για τα σχέδιά κυβέρνησης και τραπεζών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν με αποτελεσματικό τρόπο το μείζον πρόβλημα των «κόκκινων δανείων».
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αφού προσπάθησε να παρουσιάσει μία εικόνα καλύτερη από αυτή που πραγματικά υπάρχει, έδωσε την υπόσχεση ότι σύντομα η κυβέρνηση θα λάβει πρωτοβουλίες, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες και αρκέστηκε να πει ότι θα κινείται στην λογική των εγγυήσεων. Βέβαια δεν εξήγησε αν το σχέδιο αυτό θα λειτουργεί ανεξάρτητα από το πλάνο Στουρνάρα ή συμπληρωματικά.
Από την πλευρά τους οι τραπεζίτες προσπάθησαν να παρουσιάσουν τα πλάνα τους για την επόμενη ημέρα και έδειξαν να είναι σίγουροι ότι μπορούν να τα καταφέρουν.
Οι ξένοι επενδυτές πάντως έδειξαν να θέλουν πιο πειστικές εξηγήσεις, θεωρώντας ότι το θέμα των «κόκκινων δανείων» είναι πολύ σημαντικό για αυτούς και στην περίπτωση που δεν δοθεί ριζική και κυρίως αποτελεσματική λύση, τότε θα απέχουν από τοποθετήσεις στην Ελλάδα.
Μάλιστα αν και δεν είπε κανείς ανοιχτά, ωστόσο όλοι οι ξένοι το άφησαν να εννοηθεί ότι όσο δεν λύνεται το θέμα των «κόκκινων δανείων», οι επιπτώσεις θα είναι σημαντικές για την ελληνική οικονομία και θα δυσχεράνει η προσπάθεια για την επιστροφή στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Αναφορικά με το σχέδιο Στουρνάρα για τα «κόκκινα δάνεια», το οποίο σύμφωνα με δηλώσεις τραπεζιτών στη Νέα Υόρκη είναι μία σημαντική εξέλιξη για τον κλάδο, η Goldman Sachs ανέφερε ότι είναι ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο. Ορισμένες ελληνικές τράπεζες ανέφεραν ότι ο SSM εξέφρασε επιφυλάξεις όσον αφορά το μέγεθος του SPV (40 δισ. ευρώ), ενώ η μεταφορά των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων μπορεί να συνιστά κρατική ενίσχυση.
Όπως πάντως και είναι τα πράγματα, ένα είναι σίγουρο ότι η ελληνική αποστολή επιστρέφει στην Αθήνα έχοντας ένα ηχηρό μήνυμα στις αποσκευές της από τους ξένους επενδυτές. Και το μήνυμα είναι απλό και καθόλου διπλωματικό. Λένε εν ολίγοις: λύστε το πρόβλημα τώρα και αποτελεσματικά και μετά συζητάμε για οποιουδήποτε επενδύσεις, μέχρι τότε θα είμαι απλοί παρατηρητές.
Του Θανάση Παπαδή