Σάββατο, 23 Νοε.
14oC Αθήνα

Και νέο μήνυμα Χατζηδάκη στις τράπεζες: Οι τράπεζες να γίνουν βρύσες με νερό

ΦΩΤΟ EUROKINISSI - Ο Κ. Χατζηδάκης σε ομιλία στη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος
ΦΩΤΟ EUROKINISSI - Ο Κ. Χατζηδάκης σε ομιλία στη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος

Τη διαβεβαίωση ότι “η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει, σε κάθε περίπτωση, να πάρει άλλα μέτρα σαν αυτά που δημιούργησαν πιέσεις στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά” τα τελευταία χρόνια, έδωσε, σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο γεύμα της Κεντρικής ‘Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ).

“Δεν είμαστε πια στον γκρεμό και στο κενό […] Έχουμε διανύσει τα 3/4 του δρόμου και πρέπει να φτάσουμε στο τέρμα για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες. Θα διανύσουμε και το τελευταίο μίλι, ώστε το 2013 να είναι η τελευταία δύσκολη χρονιά. Η ώρα που το σκάφος της πατρίδας θα μπει σε ήρεμα νερά πλησιάζει” σημείωσε ο υπουργός.

Απευθύνοντας δε, μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες, πρόσθεσε: “Οι Έλληνες δεν θα παραδώσουμε τη χώρα ούτε στον λαϊκισμό και την αβάσταχτη ελαφρότητα του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε στην πολιτισμική οπισθοδρόμηση και βαρβαρότητα της Χρυσής Αυγής”.

Τους τελευταίους 15 μήνες, πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης, η Ελλάδα έχει ανέβει τρία σημαντικά σκαλοπάτια και δεν ήταν εύκολο να φτάσει μέχρι εδώ, γιατί την τελευταία τριετία ταξιδεύαμε συνεχώς κόντρα στον άνεμο: πέτυχε πολιτική σταθερότητα, γερή αγκύρωση στο ευρώ και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο υπουργός επεσήμανε ακόμη ότι θα βρεθεί τρόπος για τη χρηματοδότηση των επιμελητηρίων, ενώ υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των καρτέλ, χωρίς ωστόσο να επεκταθεί σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Οι τράπεζες να γίνουν βρύσες με νερό

Σε ό,τι αφορά το ΕΣΠΑ και τις χρηματοδοτικές του δυνατότητες, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε: “Ασφαλώς δεν παραγνωρίζουμε πως το πρόβλημα της ρευστότητας υπερβαίνει το ΕΣΠΑ και αυτό δεν επαρκεί για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Άλλωστε, ο ετήσιος στόχος απορρόφησης του ΕΣΠΑ είναι 4 δισ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο χρηματοδοτικό κενό, σύμφωνα και με την έκθεση της Oliver Wyman, ανέρχεται στα 15 με 18 δισ. ευρώ. Για αυτό αξιοποιούμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, όπως το ΕΤΕΑΝ και η συνεργασία μας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ)”.

Όπως γνωστοποίησε, σε πρόσφατη συνάντηση, η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών δεσμεύθηκε πως στο 1 δισ. ευρώ που προέρχεται από τα διαρθρωτικά ταμεία και την ΕΤΕπ θα προσθέσει αμέσως άλλο 1 δισ. ευρώ. “Επομένως, μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν συμβασιοποιηθεί περίπου δύο δισ. ευρώ σε δάνεια με φθηνά επιτόκια” πρόσθεσε και είπε χαρακτηριστικά: “Οι τράπεζες πρέπει να γίνουν βρύσες με νερό”.

Στην τελική ευθεία οι εξελίξεις για τον ενιαίο φορέα εξωστρέφειας

Αναφερόμενος ειδικά στο υπουργείο Ανάπτυξης, σημείωσε ότι έως το τέλος του 2013 ολοκληρώνονται – μεταξύ άλλων – οι βασικές δράσεις:

– Αναθεωρείται συνολικά, για πρώτη φορά, το πλαίσιο για τις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων. “Για να αφαιρεθεί επιτέλους ο γραφειοκρατικός ‘ζουρλομανδύας’ που τυλίγει τις επιχειρήσεις” είπε χαρακτηριστικά.

– Δημιουργείται ενιαίος φορέας εξωστρέφειας, που θα προκύψει από τη συγχώνευση ΟΠΕ και Invest in Greece. “Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για να εξαγγείλουμε εξελίξεις” σημείωσε.

– Δρομολογείται οριζόντια παρέμβαση για την άρση των εμποδίων εισόδου και την ενίσχυση του ανταγωνισμού σε 4 βασικούς τομείς της οικονομίας (τουρισμός, επεξεργασία τροφίμων, οικοδομικά υλικά και λιανεμπόριο), στο πλαίσιο συνεργασίας με τον ΟΟΣΑ.

– Συγκροτείται το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο που θα συντελέσει και αυτό, ως ένα βαθμό, στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Στόχος είναι το Ταμείο να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2014.

Τρεις βασικές κατευθύνσεις

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, από εδώ και πέρα, τρεις είναι οι βασικές κατευθύνσεις της κυβέρνησης:

– Η μείωση και βελτίωση της απόδοσής του δημόσιου τομέα, ώστε να περιορισθεί η σπατάλη και κάθε ευρώ που δίνει ο φορολογούμενος να δημιουργεί πρόσθετη αξία

– Η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων

– Η ολοκλήρωση των διαρθρωτικών αλλαγών

Δ. Μπακατσέλος: Να κινηθούμε γρήγορα

Την πεποίθηση ότι, τρία χρόνια μετά την υπογραφή του πρώτου μνημονίου και την υιοθέτηση σκληρών περιοριστικών μέτρων, η ελληνική οικονομία “δεν έχει ακόμη αποκτήσει τη δυναμική εκείνη που θα επέτρεπε, σε βάθος χρόνου, την αποπληρωμή του χρέους”.

“Η βασική αδυναμία της κυβέρνησης – είπε – είναι η απροθυμία της να δει το πρόβλημα της οικονομίας έξω από την καθαρά δημοσιονομική του διάσταση. Το ζητούμενο δεν είναι η κάλυψη του ελλείμματος όπως – όπως φέτος, προκειμένου να δείξουμε ότι πετύχαμε τους στόχους και ‘αύριο έχει ο Θεός’. Μόνο με την επιστροφή στην ανάπτυξη θα μπορέσουμε να ανακτήσουμε τη δυνατότητα αποπληρωμής του χρέους σε βάθος χρόνου”. Και αυτό, σύμφωνα με τον κ. Μπακατσέλο, απαιτεί προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων γεγονός που προϋποθέτει βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, πάταξη της φοροδιαφυγής, της γραφειοκρατίας και της παραοικονομίας, μείωση των μη μισθολογικών επιβαρύνσεων για τις επιχειρήσεις κτλ.

Όμως, όπως υπογράμμισε ο κ. Μπακατσέλος, “για να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη πρέπει να κινηθούμε γρήγορα. Χρειάζεται να αλλάξουν νοοτροπίες, να γίνουν συγκρούσεις με μικροσυμφέροντα και να σπάσουν αποστήματα που δημιουργήθηκαν τα τελευταία 30 χρόνια, τα οποία λειτουργούν ως τροχοπέδη στην οικονομία”.

“Δεν απελευθερώσαμε σημαντικές αγορές, αλλά το επάγγελμα του ταξιτζή άνοιξε”

Ο κ. Μπακατσέλος επεσήμανε ακόμη ότι “η κυβέρνηση δεν απελευθέρωσε ακόμη σημαντικές αγορές, που έχουν άμεση σχέση με το κόστος παραγωγής, αλλά άνοιξε το επάγγελμα του ταξιτζή”.

Επίσης, ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά στο πρόβλημα του παρεμπορίου που “ζει και βασιλεύει”, με τζίρο ο οποίος εκτιμάται στα 20 δισ. και απώλειες από φόρους για το δημόσιο στα 4 δισ. το χρόνο.

Στις προτάσεις τις οποίες έχει υποβάλει στην κυβέρνηση η ΚΕΕΕ αναφέρθηκε ο πρόεδρός της και πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, επισημαίνοντας – μεταξύ άλλων – πως “για να επαληθευτεί στην πράξη το success story, πέραν των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που μεσομακροπρόθεσμα θα αποφέρουν καρπούς, χρειάζεται να υπάρξουν παρεμβάσεις, άμεσης απόδοσης”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Χατζηδάκης: 433 έργα στην Αττική γίνονται μέσω ΕΣΠΑ – Επίσκεψη στο εργοτάξιο του νέου βιοκλιματικού κολυμβητηρίου Βύρωνα


“Μετροφοβία” βλέπει ο Κ. Χατζηδάκης και χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ “γομολάστιχα”

Αυστηρό μήνυμα Χατζηδάκη στις τράπεζες: Ρίξτε χρήμα στην αγορά

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε