Κυριακή, 24 Νοε.
10oC Αθήνα

Και οι καθηγητές του Χάρβαρντ κάνουν λάθη! Πήραν πίσω μελέτη για τη λιτότητα

Και οι καθηγητές του Χάρβαρντ κάνουν λάθη! Πήραν πίσω μελέτη για τη λιτότητα

Διόρθωση της αμφιλεγόμενης μελέτης τους για την επίδραση του δημόσιου χρέους στην ανάπτυξη εξέδωσαν δύο οικονομολόγοι του Χάρβαρντ, η Κάρμεν Ράινχαρτ και ο Κένεθ Ρογκόφ.

Στη μελέτη τους, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, εντοπίστηκαν λάθη και οι δυο καθηγητές «υποχρεώθηκαν» σε διόρθωση. Αλλά όπως φαίνεται με βαριά καρδιά, αφού υποστηρίζουν πως τα συμπεράσματά τους εξακολουθούν να ισχύουν.

Η μελέτη τους του 2010, που κατέληγε στο συμπέρασμα πως ένα αυξημένο χρέος στις πλούσιες χώρες συνοδεύεται απαραιτήτως από μια ύφεση, είχε αμφισβητηθεί όταν ένας φοιτητής της Οικονομετρίας στο Πανεπιστήμιο του Άμχερστ της Μασσαχουσέττης είχε εντοπίσει σφάλματα στη στατιστική μέθοδο.

Τρεις ερευνητές είχαν στη συνέχεια δημοσιεύσει εργασίες που αμφισβητούσαν τα συμπεράσματα της μελέτης, επισημαίνοντας λάθη σε υπολογισμούς και την παράλειψη δεδομένων από ορισμένες χώρες, καθώς και κατηγορώντας τους συντάκτες της μελέτης ότι υποστηρίζουν τη λιτότητα στηριζόμενοι σε εσφαλμένη βάση.

Στα “παροράματά” τους που δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα, οι συντάκτες διορθώνουν μια σειρά σφαλμάτων κωδικοποίησης στους στατιστικούς πίνακες Excel και αποκαθιστούν δεδομένα αναφορικά με την Ισπανία και τη Νέα Ζηλανδία, χωρίς ωστόσο να θέτουν υπό αμφισβήτηση τα γενικά συμπεράσματα της μελέτης τους.

Στις εργασίες τους του 2010, η Κάρμεν Ράινχαρτ και ο Κένεθ Ρογκόφ είχαν συμπεράνει πως οι περίοδοι κατά τις οποίες το δημόσιο χρέος των πλούσιων χωρών είχε ξεπεράσει το 90% του ΑΕΠ τους, αντιστοιχούσαν σε ισχυρή πτώση της οικονομικής δραστηριότητας και για τις υπό εξέταση χώρες σε ύφεση της τάξης του -0,1%.

Στη νέα τους μελέτη, στην οποία προστίθενται κυρίως δεδομένα από νέες χώρες, το συμπέρασμα είναι πως η μέση ανάπτυξη πέφτει κατά 2,8% ως 1,8% σ’ αυτή την περίπτωση. Υπογραμμίζουν πως καταλήγουμε σε κάθε περίπτωση σε μια σημαντική απώλεια ανάπτυξης.

Στη διορθωτική σημείωσή τους, οι Κάρμεν Ράινχαρτ και Κένεθ Ρογκόφ λένε πως “συμφωνούν πλήρως” με τα σχόλια των επικριτών τους για “την εμπειρία μιας ασταθούς και ακανόνιστης ανάπτυξης μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο”. Όμως “το πρόβλημα είναι πως στη συζήτησή τους αγνοούν πλήρως τη μετέπειτα εργασία μας που έθιγε αυτό το πρόβλημα”, υπογραμμίζουν.

Τα νέα δημοσιευμένα δεδομένα επιτρέπουν πάντως να αμφισβητηθεί ότι το όριο του χρέους στο 90% του ΑΕΠ είναι ένα όριο ιερό και απαραβίαστο, μετά το οποίο η ανάπτυξη καταρρέει απότομα.

Η μελέτη αυτή, η οποία δημοσιεύθηκε εν μέσω κρίσης στην ευρωζώνη, είχε χρησιμοποιηθεί ως σημείο αναφοράς από τον αμερικανό πολιτικό Πολ Ράιαν, πρώην υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων για την αντιπροεδρία των ΗΠΑ, ενώ είχε επίσης χρησιμεύσει για να υποστηριχθεί στην Ευρώπη η άποψη των υποστηρικτών της λιτότητας.

Οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται στην Ευρώπη αποτελούν πλέον αντικείμενο έντονης κριτικής σε χώρες του Νότου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πέντε ελληνικά πανεπιστήμια από τα κορυφαία στον κόσμο

Δείτε περισσότερα από 700 online μαθήματα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου

Άλλοι (Παπαδήμος) βραβεύονται, άλλοι (ΓΑΠ) απορρίπτονται…

Κατέγραψαν ομιλία του Παπανδρέου στο Χάρβαρντ με κρυφή κάμερα! (VIDEO)

Πως πήγε το πρώτο μάθημα του Παπανδρέου στο Χάρβαρντ; Διαβάστε τι έγινε

Βρέθηκε πάπυρος που αναφέρεται στη γυναίκα του Χριστού!

Κι όμως! Κρούσμα μαζικής αντιγραφής στο Χάρβαρντ!

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε