Οι τιμές σε φυσικό αέριο πρωτίστως και σε πετρέλαιο δευτερευόντως καλπάζουν και δημιουργούν κλοιό της οικονομίες της Ευρώπης, ειδικά μάλιστα τις λιγότερο εύρωστες. Το προχθεσινό Eurogroup δεν φάνηκε διατεθειμένο να αναλάβει δράση, κάτι που ανάγκασε 24 ώρες μετά χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Ελλάδα, η Τσεχία και η Ρουμανία να διαχωρίσουν – κομψά – την θέση τους και να ζητήσουν την ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Με την τιμή του φυσικού αερίου να κάνει νέο άλμα 10% και το πετρέλαιο να υπερβαίνει τα 82 δολάρια το βαρέλι και το αργό τα 79 δολάρια, ο χειμώνας που έρχεται προμηνύεται εξαιρετικά δύσκολος.
Η κατακερματισμένη αντιμετώπιση του προβλήματος από την κάθε χώρα ξεχωριστά, μάλλον είναι αδιέξοδη και δεν προσφέρει βιώσιμες λύσεις. Άλλες χώρες, επιλέγουν την επιδοματική πολιτική όπως η Ελλάδα, άλλες την επιβολή πλαφόν στις τιμές και άλλες την μείωση των φόρων.
Όμως αν δεν αναληφθεί δράση είναι ηλίου φαεινότερο ότι η όποια δράση θα λειτουργήσει σαν ασπιρίνη και τίποτε περισσότερο.
Χθες ανέλαβαν δράση και πήραν την πρωτοβουλία να ζητήσουν την ύπαρξη κοινής πολιτικής σε πέντε βασικούς άξονες. Αυτό αποτελεί μάλιστα και ένα δείγμα προθέσεων ενόψει και της Συνόδου Κορυφής.
Η Νάντια Καλβίνο Α΄ Αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομίας και Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Ισπανίας, ο Μπρούνο Λεμέρ υπουργός Οικονομίας, Οικονομικών και Ανάκαμψης της Γαλλίας, η Αλένα Σιλέροβα υπουργός Οικονομικών της Τσεχίας, ο Χρήστος Σταϊκούρας υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας και ο Νταν Βιλτσεάνου υπουργός Οικονομικών της Ρουμανίας στην κοινή δήλωσή τους υπογραμμίζουν ότι «η τιμή του φυσικού αερίου και οι χονδρικές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας έχουν αυξηθεί δραματικά τους τελευταίους μήνες και αποτελούν σημαντικό και αυξανόμενο βάρος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μας, με ιδιαίτερα έντονο αντίκτυπο στους πιο ευάλωτους συμπατριώτες μας και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μας».
Βέβαια οι λύσεις που προτείνονται, όσο και αν δίνουν λύσεις, είναι μακροπρόθεσμες και οι όλοι ευελπιστούν σε αποφάσεις που θα δίνουν ανάσα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις άμεσα. Η σκυτάλη πλέον περνάει στους ηγέτες της ΕΕ στην Σύνοδο Κορυφής στις 21 και 22 Οκτωβρίου.
Ράλι τιμών για μία ακόμη ημέρα
Στο μεταξύ και χθες οι τιμές σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο βρέθηκαν σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα, ενισχύοντας τους φόβους για τον εφοδιασμό, εν μέσω της χειρότερης ενεργειακής κρίσης εδώ και δεκαετίες.
Όπως μετέδωσε το Bloomberg, η Ευρώπη έχει πληγεί από τις τιμές ενέργειας καθώς οι οικονομίες βγαίνουν από την πανδημία, η ζήτηση ενισχύεται ενώ η προσφορά είναι περιορισμένη. Η αύξηση του κόστους αρχίζει να επιβαρύνει τη βιομηχανική παραγωγή, αυξάνοντας τον κίνδυνο περαιτέρω αστάθειας.
Τα futures του ολλανδικού φυσικού αερίου αυξάνονται έως και 7,6% την Τρίτη στα 104 ευρώ ανά μεγαβατώρα, καθώς οι ροές από την κορυφαία προμηθευτική χώρα, τη Ρωσία, παραμένουν περιορισμένες και οι αποστολές της Νορβηγίας μειώθηκαν. Οι τιμές διπλασιάστηκαν τον περασμένο μήνα, με τα αποθέματα καυσίμων στην Ευρώπη να βρίσκονται στο χαμηλότερο εποχικό επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας.
Η γερμανική ενέργεια φτάνει σε νέο ρεκόρ, στα 217 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ τα συμβόλαια για το επόμενο έτος εκτινάχθηκαν στο υψηλό όλων των εποχών, στα 147 ευρώ.