Οικονομία

Καμία αλλαγή στο Μνημόνιο – Λιτότητα και μέτρα μέχρι τέλους στην Ελλάδα

- “Απόλυτα σωστό” είναι το πρόγραμμα είπε ο Όλι Ρεν, αρνείται αλλαγές στο μνημόνιο η Ευρώπη
- Διάψευση από την Κομισιόν των προσδοκιών της κυβέρνησης για χαλάρωση των μέτρων
- Μάχη ΔΝΤ-Ε.Ε. στην πλάτη των Ελλήνων που πληρώνουν τα μέτρα

Το φάρμακο είναι σωστό, απλά η δόση είναι λάθος λένε τώρα ΔΝΤ και Ε.Ε. Για το πρόγραμμα της Ελλάδας. Το γεγονός όμως ότι η δόση σκότωσε την ελληνική οικονομία και την έριξε σε μια απίστευτη ύφεση δεν φαίνεται να το υπολογίζει κανείς.

Όπως και να ‘χει όμως τα πράγματα ξεκαθάρισαν. Με μια δήλωση ο Όλι Ρεν ξέκοψε τις ελπίδες για χαλάρωση κάποιων μέτρων.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Ecofin, ο κ. Ρεν σχολιάζοντας τα περί λάθους, υποστήριξε πως «αυτά είναι απλοϊκά και πως το πρόγραμμα είναι απολύτως σωστό».

Για ακόμη μια φορά φαίνεται ότι η Ελλάδα πληρώνει μια διαμάχη ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ε.Ε. Ενώ απ΄ την άλλη πλευρά του Ατλαντικού σε επίσημη έκθεση μιλούν για λάθος στον πολλαπλασιαστή της ύφεσης, ενώ και η Κομισόν κάνει το ίδιο, οι Ευρωπαίοι, ελέω γερμανικών πιέσεων, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο χαλάρωσης.

Πολλοί πάντως είναι εκείνοι που βλέπουν και έναν επικοινωνιακό πόλεμο, όχι μεταξύ των δανειστών, αλλά με στόχο την Ελλάδα.

Ενόψει νέου ελέγχου από την τρόικα δεν θέλουν ίσως να δείξουν διαλλακτικότητα.

Με δεδομένο ότι από την ελληνική πλευρά αναμένεται να τεθούν συγκεκριμένα ζητήματα όπως η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, η μείωση της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης, ίσως επιχειρείται να σταλεί το μήνυμα ότι δεν θα πρέπει να τεθεί τέτοιο θέμα.

Η κυβέρνηση επιχείρησε να αξιοποιήσει την παραδοχή του στελέχους του ΔΝΤ, Ολιβιέρ Μπλανσάρ, για το λάθος στον υπολογισμό του βάθους της ύφεσης που θα επέφεραν τα δημοσιονομικά μέτρα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει ότι δεν έχει γίνει λάθος υπολογισμός της τρόικας σχετικά με την επίπτωση των μέτρων λιτότητας στην ύφεση κατά του πρώτου μνημονίου στην Ελλάδα, παίρνοντας έτσι αποστάσεις από τις δηλώσεις στελεχών του ΔΝΤ περί λάθους.

Η συζήτηση δεν κατέληξε σε καμία συμφωνία και έτσι για ακόμη μια φορά όλα είναι στον αέρα. Ακόμη χειρότερα, όσο παρουσιάζονται αστοχίες απ’ την ελληνική πλευρά στην εφαρμογή του προγράμματος, τόσο οι δανειστές θα απαιτούν την εφαρμογή των “αυτόματων” μέτρων και έτσι οι πολίτες θα βρεθούν αντί ενώπιον χαλάρωσης υπό την πίεση νέων μέτρων.

Διαβάστε επίσης:

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα