Οικονομία

«Καμπανάκι» Bundesbank για τις γερμανικές τράπεζες σε περίπτωση «αποσύνδεσης» από την Kίνα

Στο επίκεντρο της προσοχής των εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Bundesbank) βρίσκονται -για πρώτη φορά με δημόσιο τρόπο- οι επιπτώσεις από μία “αποσύνδεση” της οικονομίας της Γερμανίας πάνω στις γερμανικές τράπεζες.

 Ειδικοί της γερμανικής Bundesbank υποστηρίζουν σε άρθρο της μηνιαίας έκθεσής τους ότι αυτό δεν θα ήταν σε καμία περίπτωση εφικτό χωρίς ζημιές για τις τράπεζες και την οικονομία της Γερμανίας.

Πάνω απ’ όλα, ένα απότομο βήμα θα είχε πιθανότατα “σημαντικά σοβαρότερες συνέπειες”, οι οποίες θα “επισκίαζαν σαφώς το κόστος ενός εκτεταμένου διαχωρισμού από τη Ρωσία”.

Σύμφωνα με την Bundesbank, μια αποσύνδεση από την Κίνα θα εγκυμονούσε “σημαντικούς κινδύνους” ιδίως για τις γερμανικές τράπεζες.

Για πρώτη φορά, οι εμπειρογνώμονες της κεντρικής τράπεζας ανέλυσαν τις επιπτώσεις στο γερμανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, τονίζει η Handelsblatt.

Ορισμένα από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν υψηλές απαιτήσεις από εταιρείες με στενούς οικονομικούς δεσμούς με την Κίνα.

Οι αθετήσεις των δανείων αυτών θα επηρέαζαν επίσης το συνολικό χαρτοφυλάκιο και τα ίδια κεφάλαια των μεγάλων, συστημικά σημαντικών τραπεζών.

Εκφρασμένο σε αριθμούς, αυτό σημαίνει ότι οι συνολικές απαιτήσεις των γερμανικών τραπεζών από 756 εταιρείες με μεγάλη εξάρτηση από την Κίνα ανήλθαν πρόσφατα σε σχεδόν 220 δισεκατομμύρια ευρώ.

 Σύμφωνα με την Bundesbank, αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 7% του σταθμισμένου ως προς τον κίνδυνο ενεργητικού του τραπεζικού συστήματος και στο 42% του “κεφαλαίου κοινών μετοχών της κατηγορίας 1”, δηλαδή του σημαντικότερου αποθέματος ασφαλείας κινδύνου.

Περίπου το 90% του τραπεζικού συστήματος έχει πιστωτική σχέση με τουλάχιστον μία εκτεθειμένη εταιρεία”, γράφει η Bundesbank.

Τα ταμιευτήρια αναφέρονται επίσης ρητά ως πιθανά θύματα μιας αποσύνδεσης, καθώς συχνά χρηματοδοτούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ζουν καλά από τις επιχειρήσεις στην Κίνα.

Τουλάχιστον ο όγκος των άμεσων δανείων προς τους κινέζους αντισυμβαλλομένους είναι διαχειρίσιμος.

Σύμφωνα με την Bundesbank, οι γερμανικές ασφαλιστικές εταιρείες εξαρτώνται σχετικά λιγότερο από την Κίνα.

Εν τω μεταξύ, μια οικονομική κρίση στην Κίνα είναι “μάλλον διαχειρίσιμη” για τη γερμανική οικονομία.

 Εάν η αύξηση των επενδύσεων υποχωρούσε κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες και η ιδιωτική κατανάλωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες για δύο χρόνια σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με έναν υπολογισμό προσομοίωσης της Bundesbank, η ανάπτυξη στη Γερμανία θα εξασθενούσε κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες το πρώτο έτος και κατά 1,0 ποσοστιαίες μονάδες το δεύτερο έτος, αλλά στη συνέχεια θα ανακάμψει και πάλι.

Ως εκ τούτου, σε ένα συμπέρασμα της έκθεσής της, η Bundesbank συμβουλεύει τις γερμανικές επιχειρήσεις να μειώσουν περαιτέρω τους κινδύνους τους σε σχέση με την Κίνα και να ενισχύσουν την ανθεκτικότητά τους. Ωστόσο, μια πλήρης απομάκρυνση από την Κίνα, μια “αποσύνδεση”, δεν είναι “ούτε ρεαλιστική ούτε επιθυμητή”.

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα