Site icon NewsIT
07:32 | 26.05.21

Καμπανάκι από Γ. Στουρνάρα και σήμα στην ΕΚΤ να συνεχίσει τις αγορές ομολόγων

Γιάννης Στουρνάρας
Θανάσης Παπαδής

Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει το τελευταίο χρονικό διάστημα για το αν θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεχίζει να αγοράζει ομόλογα, ή να περιορίσει σταδιακά το πρόγραμμα. Ένας από αυτούς που θεωρούν ότι το πρόγραμμα πρέπει να συνεχιστεί είναι ο Έλληνας Κεντρικός Τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας.

Με δηλώσεις – παρέμβαση στο Reuters, ο Γιάννης Στουρνάρας σημειώνει ότι παρά την πρόοδο στα προγράμματα εμβολιασμών, η Ευρώπη εξακολουθεί να βρίσκεται στη δίνη της πανδημίας του κορονοϊού, κι ως εκ τούτου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να κρατήσει εντελώς ανοιχτούς τους κρουνούς του χρήματος και να συνεχίσει τις αγορές ομολόγων.

Ο Γ. Στουρνάρας σημείωσε ότι η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη και – καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις για μία περίοδο υψηλού πληθωρισμού στο άμεσο μέλλον – είναι πολύ νωρίς για την ΕΚΤ να επιβραδύνει τις έκτακτες αγορές ομολόγων.

Να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα, η ΕΚΤ να έχει πραγματοποιήσει καθαρές αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP για 21,67 δισ. ευρώ, από 18,96 δισ. πριν από μια εβδομάδα, ανεβάζοντας το εύρος του PEPP σε 1, 075 τρισεκατομμύρια.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν το ελληνικό 10ετές ομόλογο να βρεθεί κάτω από το 0,88%, ενώ λίγες ημέρες πριν είχε κάνει άλμα στο 1,1%. Ανάλογη πορεία και για το ιταλικό 10ετές που ωστόσο παραμένει σε επίπεδα πάνω από το αντίστοιχο ελληνικό.

Όπως σημείωσε στο Reuters ο Γ. Στουρνάρας, «φυσικά, υπήρξε μία επιτάχυνση στους εμβολιασμούς αλλά υπάρχουν ακόμη ταξιδιωτικοί περιορισμοί, επομένως δεν μπορώ να πω ότι έχουμε ξεφύγει ακόμη από τον κίνδυνο».

Με την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό να παραμένει κάτω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ για τα επόμενα χρόνια, ο Γ. Στουρνάρας υποστήριξε τη συνέχεια του έκτακτου προγράμματος αγορών ομολόγων (PEPP), ύψους 1,85 τρισ. ευρώ, με τον σημερινό ρυθμό. «Δεν βλέπω κανέναν λόγο για οποιαδήποτε αλλαγή (στον ρυθμό του PEPP) αυτή τη στιγμή», σημείωσε.

Οι αγορές ομολόγων αυξήθηκαν στα μέσα Μαρτίου και ανέρχονται στα 80 δισ. ευρώ τον μήνα έκτοτε και, ενώ η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, διαμήνυσε ότι είναι πολύ νωρίς να συζητηθεί η σταδιακή μείωση των έκτακτων μέτρων, ορισμένα συντηρητικά μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ θέλουν τη μείωσή τους.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας, Κλάας Κνοτ, δήλωσε στο Reuters τον περασμένο μήνα ότι η ΕΚΤ μπορεί να συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία μέσω του προγράμματος APP, με το οποίο κάνει σήμερα αγορές ομολόγων ύψους 20 δισ. ευρώ τον μήνα. Η Ελλάδα είχε εξαιρεθεί από το APP, λόγω του χαμηλού αξιόχρεου της.

Ο κεντρικός τραπεζίτης είπε ότι δεν είναι ακόμη ώρα για την απόσυρση του PEΕP, το οποίο προβλέπεται να διαρκέσει τουλάχιστον έως τον Μάρτιο του 2022. «Δεν νομίζω ότι είναι ο σωστός χρόνος για να κάνουμε ακόμη αυτή τη μεταβολή», είπε, προσθέτοντας: «Φυσικά, αυτό θα συμβεί σε κάποιο χρονικό σημείο στο μέλλον, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Πρέπει να σκεφθούμε μία ομαλή μετάβαση από το PEPP στο APP.

Ο Γ. Στουρνάρας διαφώνησε με τη συζήτηση που γίνεται στην αγορά για μία διατηρήσιμη ανάκαμψη του πληθωρισμού, που θα τροφοδοτηθεί από την πρωτοφανή στήριξη ως απάντηση στην COVID-19 και την πιο ανεκτική νομισματική στάση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed). «Δεν είμαστε σε μία νέα περίοδο (πληθωρισμού), δεν υπάρχουν ενδείξεις γι’ αυτό», σημείωσε, προσθέτοντας: «… Καθώς η οικονομία θα εξέρχεται από την πανδημία, οι στενωποί από την πλευρά της προσφοράς εμφανίζονται, αλλά αυτό αναμένεται να εξομαλυνθεί με τον χρόνο».

Αναλυτές βλέπουν τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης στο 1,7% ή χαμηλότερα έως το 2023, ενώ η ΕΚΤ έχει ως στόχο έναν πληθωρισμό «κάτω αλλά κοντά στο 2%», σε ένα απροσδιόριστο μεσοπρόθεσμο διάστημα. Ο κεντρικός τραπεζίτης είπε ότι η ΕΚΤ είναι πιθανόν να αλλάξει τον στόχο αυτό στο 2% φέτος, αν και τα μέλη του Δ.Σ. δεν έχουν συμφωνήσει ακόμη αν θα ακολουθήσουν τη Fed, η οποία αποφάσισε πέρυσι να έχει ως στόχο ένα μέσο πληθωρισμό 2%.

Τέλος ο Γ. Στουρνάρας υποστήριξε τις φωνές που ζητούν από την ΕΚΤ να κάνει τις αγορές ομολόγων πιο φιλικές στο περιβάλλον. «Η αλλαγή του κλίματος δημιουργεί μεταβλητότητα στο επίπεδο των τιμών στην οικονομία. Επομένως, πρέπει να το λάβουμε αυτό υπόψη στα μοντέλα μας και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποια από τα μέσα μας για να το επηρεάσουμε, όπως με το πρασίνισμα του δικού μας χαρτοφυλακίου», σημείωσε.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version