Οικονομία

«Καμπανάκι» Στουρνάρα για την παραγωγικότητα εργασίας στην Ελλάδα: Βρίσκεται στο 55% του ευρωπαϊκού μέσου όρου

Ισχυρό «καμπανάκι» έκρουσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) κος Γιάννης Στουρνάρας σε σχέση με την πορεία της παραγωγικότητας εργασίας στην Ελλάδα.

Μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο διοικητής της ΤτΕ, κος Στουρνάρος ανέφερε πως «το μοντέλο οικονομίας έχει αλλάξει. Το μοντέλο οικονομίας μετά την κρίση έχει αλλάξει πάρα πολύ. Ενώ παλιά οι εξαγωγές μας, αγαθών και υπηρεσιών ήταν το 20% του ΑΕΠ και μας στηλιτεύανε έξω ότι η Πορτογαλία έχει 30% και 35%, σήμερα πλησιάζουμε το 50%. Άρα λοιπόν το μοντέλο μας έχει αλλάξει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Οφείλει να αλλάξει κι άλλο και θ’ αλλάξει κι άλλο με τις μεταρρυθμίσεις.      

Ακόμα, παρά την αύξηση των εξαγωγών ως ποσοστό του ΑΕΠ, η παραγωγικότητά μας, η συνολική παραγωγικότητα είναι το 55% του μέσου όρου της παραγωγικότητας στην Ευρώπη. Βέβαια αυτό δείχνει ότι αν είσαι χαμηλά, μπορείς να πηδήξεις ψηλότερα. Αυτό δεν το λέω αρνητικά, το λέω θετικά για να δούμε πόση ευκαιρία ακόμα έχουμε να βελτιώσουμε το επίπεδο ζωής. Διότι ο πραγματικός μισθός που είπα πριν, όταν ακολουθεί την πραγματική παραγωγικότητα και αυξάνεται και όταν η παραγωγικότητα στην Ελλάδα είναι τόσο χαμηλή και μπορεί ν’ ανέβει, αυτό σημαίνει ότι θ’ αυξηθεί ο μέσος μισθός, άρα και η ευημερία του κόσμου».

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «εάν πάει (σ.σ.  η παραγωγικότητα) στο 80%, τότε αντίστοιχα θ’ ακολουθήσουν και οι πραγματικοί μισθοί. Άρα λοιπόν επενδύσεις, διαρθρωτικές αλλαγές, για να μπορούμε να αυξήσουμε και τους πραγματικούς μισθούς».

Yπενθυμίζεται πως στην ενδιάμεση έκθεση της για τη νομισματική πολιτική, την οποία δημοσίευσε την Τετάρτη (20.12.23) αναφέρεται πως “το 2024 προβλέπεται ότι η άνοδος της παραγωγικότητας θα παραμείνει περιορισμένη, ενώ οι μέσες αποδοχές και το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος θα αυξηθούν και πάλι με αξιόλογους ρυθμούς, οι οποίοι όμως θα είναι κάπως χαμηλότεροι από ό,τι το 2023”..

Επίσης στην ίδια έκθεση επισημαίνεται πως «η διεθνής ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, μετά τη γενική και σημαντική βελτίωση που κατέγραψε τα προηγούμενα έτη, εμφανίζει πλέον ενδείξεις στασιμότητας ή και μικρής υποχώρησης το 2023».

Η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) τονίζει πως «οι δείκτες σταθμισμένης συναλλαγματικής ισοτιμίας με βάση τις σχετικές τιμές και το σχετικό κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος αυξήθηκαν τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2023, αποτυπώνοντας επιδείνωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας, οφειλόμενη κυρίως στη σημαντική επίδραση της ανατίμησης της ονομαστικής σταθμισμένης συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ η οποία καταγράφεται από το τελευταίο τρίμηνο του 2022″.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Σε στάση αναμονής ο κλάδος της επιτραπέζιας ελιάς και του τυποποιημένου ελαιόλαδου λόγω των αμερικανικών δασμών
Αν δεν υπήρχαν οι δασμοί, η φετινή χρονιά θα εξελισσόταν σε χρονιά - ρεκόρ, αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών - Τυποποιητών - Εξαγωγέων Επιτραπέζιας Ελιάς
Extra virgin olive oils on the shelf
Scope Ratings για δασμούς Τραμπ: Το μεγαλύτερο σοκ στο εμπόριο εδώ και πάνω από 100 χρόνια – Τα 3 σενάρια και ο κίνδυνος των capital controls
Βαθιά ύφεση στις ΗΠΑ με σοβαρές χρηματοπιστωτικές συνέπειες για τις οικονομίες σε όλο τον κόσμο προβλέπει ο οίκος Scope για την επιθετική δασμολογική πολιτική του Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ 2