Οικονομία

Κανείς δεν θα παίρνει επιστροφή φόρου – Οι φοροαπαλλαγές τρώνε την επιστροφή από την εφορία

- Ποιοι μπορούν να πάρουν επιστροφή και με ποιο τρόπο
- Καμία έκπτωση φόρου για 800.000 νοικοκυριά με στεγαστικό δάνειο
- Τέλος οι εκπτώσεις λόγω αποδείξεων
- Σήμερα η τελική έγκριση του φορολογικού από την τρόικα

Είναι … εμμονή της τρόικας. Ουσιαστικά όλο το φορολογικό κολλάει στις φοροαπαλλαγές. Από το πρώτο μνημόνιο ήδη οι τροϊκανοί ήθελαν την κατάργησή τους και έτσι το πετυχαίνουν με το μνημόνιο 3.

Ουσιαστικά η μεγάλη επιβάρυνση έρχεται πρωτίστως για όσους έχουν στεγαστικό δάνειο και μιλάμε για 800.000 νοικοκυριά, αλλά και όλους όσοι έχουν έξοδα για τα παιδιά όσους δηλαδή πληρώνουν δίδακτρα.

Αυτές οι δυο μεγάλες φοροαπαλλαγές, έστω πετσοκομμένες, έδιναν μια ανάσα μειώνοντας κατά πολύ το φόρο.

Πλέον ευνοούνται μόνον όσοι έχουν πληρώσει αρκετά χρήματα σε ιατρικές δαπάνες και νοσήλια, πληρώνουν διατροφή ή έχουν τη δυνατότητα να κάνουν δωρεές προς το δημόσιο, με λίγα λόγια οι πλούσιοι σε ό,τι αφορά στην τελευταία κατηγορία.

Κάπως έτσι και σε συνδυασμό με την κατάργηση του μπόνους στο φόρο από τις επιπλέον αποδείξεις που μπορούσε να συγκεντρώσει το κάθε νοικοκυριό ουσιαστικά όλοι θα πρέπει να ξεχάσουν από τον επόμενο χρόνο αυτό που μάθαμε να λέμε επιστροφή φόρου.

Ήδη με το μνημόνιο 1 οι φορολογούμενοι που έλαβαν επιστροφή ήταν περίπου 2.000.000. Αυτό το νούμερο προέκυψε με το … λάθος με τις αποδείξεις που έδωσε την ευκαιρία σε χιλιάδες νοικοκυριά να πάρουν επιστροφή φόρου. Αυτό το… λάθος “διορθώθηκε” και έτσι μέσα σε έναν μόλις χρόνο οι επιστροφές φόρου μειώθηκαν κατακόρυφα και έτσι φέτος έλαβε επιστροφή μόλις ο ένας στους τρεις φορολογούμενους σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Το ποσό επιστροφής για το κράτος έπεσε από το 1,5 δισ. στα 453 εκατομμύρια.

Πλέον υπολογίζεται ότι με την κατάργηση των φοροαπαλλαγών για στεγαστικά δάνεια και δίδακτρα μόλις ο 1 στους 100 φορολογουμένους θα παίρνει επιστροφή φόρου και αυτή θα είναι ελάχιστη. Μικροποσά θα επιστρέφει σε σχέση με αυτά που παρακρατεί το κράτος.

Για παράδειγμα. Εαν ένας μισθωτός δήλωνε πέρυσι 1.000 ευρώ για τόκους δανείων, άλλα 800 ευρώ για ασφάλιστρα ζωής και άλλα 800 ευρώ για δίδακτρα θα είχε μια έκπτωση με βάση το 10% της τάξης των 260 ευρώ. Από φέτος αυτή η έκπτωση πάει… περίπατο.

Μέχρι και την τελευταία στιγμή τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΔΗΜΑΡ ζητούσαν ειδικά σε ό,τι αφορά στα στεγαστικά να παραμείνουν οι φοροαπαλλαγές έστω στο 5%, αλλά όλα δείχνουν ότι και αυτό έπεσε πάνω στον τοίχο της τρόικας.

Διαβάστε επίσης:

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα