Ο Πιερ Μοσκοβισί τόνισε ότι μετά από οχτώ χρόνια η Ελλάδα βρίσκεται πάλι στον δρόμο της κανονικότητας. Είναι μία ιστορική στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρώπη, γυρίζουμε σελίδα και αφήνουμε πίσω μας την οικονομική κρίση, επισήμανε, θυμίζοντας πως τα τελευταία χρόνια ήταν ιδιαίτερα επώδυνα για τον ελληνικό λαό και κυρίως τη μεσαία τάξη και τους πιο ευάλωτους.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια σύμμαχος του ελληνικού λαού και όχι της μίας ή της άλλης κυβέρνησης.
Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχθηκε από τον Κωστή Χατζηδάκη αναφορικά με τη μεταμνημονιακή εποπτεία της χώρας, ο κ. Μοσκοβισί επέμεινε ότι η συμφωνία δεν αποτελεί «συγκεκαλυμμένο τέταρτο μνημόνιο», αλλά ότι σκοπός είναι να διασφαλίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των αγορών.
«Με κατηγορήσατε ότι παίζω πολιτικό παιχνίδι» είπε ο Π. Μοσκοβισί και πρόσθεσε ότι δεν θεωρεί «έντιμη» αυτή τη στάση, γιατί αν παίζει ένα παιχνίδι, είναι «το παιχνίδι της Ευρώπης». «Η Επιτροπή στάθηκε στο πλευρό όλων των κυβερνήσεων, συνεργάστηκα με τον πρωθυπουργό Σαμαρά και τους προκατόχους του, όπως με τον Τσίπρα και τον Τσακαλώτο, γιατί αγαπώ την Ελλάδα» είπε, τονίζοντας ότι «τα πολιτικά πάθη δεν πρέπει να οδηγούν στην απαξίωση μιας καλής συμφωνίας σε βάρος της χώρας». «Υπάρχουν όντως πολλές βελτιώσεις που θα μπορούσαν γίνουν αλλά η πορεία είναι σωστή. Είναι θέμα εντιμότητας και αλήθειας», κατέληξε.
Πρόσθεσε, δε, ότι αν είχε γίνει το Grexit θα είχαμε κατακερματισμό της Ευρωζώνης. Οι Έλληνες είναι αξιοθαύμαστοι για την προσήλωσή τους στην Ευρωζώνη, υπογράμμισε, υποστηρίζοντας ότι στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης καμία χώρα δεν έκανε τόσο μεγάλες μεταρρυθμίσεις σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα όσο η Ελλάδα.
Ειδικότερα, αναφέρθηκε στη φορολογική μεταρρύθμιση, στο κτηματολόγιο, στο συνταξιοδοτικό σύστημα που σήμερα είναι πολύ περισσότερο βιώσιμο, ενώ σε ό,τι αφορά το ζήτημα των κόκκινων δανείων παρατήρησε ότι η κατάσταση βελτιώνεται. Η μόνη αποτελεσματική στρατηγική για τη μείωση του χρέους είναι η ανάπτυξη, σημείωσε ο κ. Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι πρέπει να σταματήσει ο φαύλος κύκλος του χρέους. Η ευθύνη ανήκει τώρα στις ελληνικές κυβερνήσεις, κατέληξε ο Ευρωπαίος επίτροπος, για να συμπληρώσει ότι η ενισχυμένη εποπτεία των Βρυξελλών δεν είναι τέταρτο πρόγραμμα και σε αυτό θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κάποιοι Έλληνες πολιτικοί.
Ακούστε όσα είπε χθες ο Κωστής Χατζηδάκης στη Βουλή
Υπενθυμίζουμε ότι χθες ο Κωστής Χατζηδάκης, είπε μεταξύ άλλων: «Η συμφωνία αυτή δεν είναι καθόλου ανώδυνη για τους πολίτες αφού έχει περικοπή συντάξεων, περικοπή αφορολόγητου και υψηλά πλεονάσματα.
Σε αντάλλαγμα έχουμε το μαξιλάρι για την έξοδο στις αγορές. Από την μία έχουμε λεφτά και από την άλλη υποχρεώσεις και εποπτεία. Τα ίδια είχαμε και στο πρώτο και στο δεύτερο και στο τρίτο μνημόνιο.
Μπορούμε να το βαφτίσουμε Πιέρ, Ευκλείδη, Κωστή, οι πολίτες ξέρουν όμως ότι είναι τέταρτο μνημόνιο».
Όμως, ο κύριος Χατζηδάκης δεν έμεινε εκεί ζήτησε ευθέως από τον κύριο Μοσκοβισί να απαντήσει εάν η κυβέρνηση σε συμφωνία με τους πιστωτές θα ακυρώσει το νόμο για την περικοπή των συντάξεων. Ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι για όλα τα κόμματα πρέπει πρέπει να υπάρχουν καθαροί όροι και θα πρέπει να ξέρει και η Νέα Δημοκρατία εάν μπορεί στο δικό της πρόγραμμα να ακυρώσει και άλλες μνημονιακές δεσμεύσεις.
«Πρέπει να μας απαντήσετε για το σενάριο που λέει ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμφωνήσει με τους δανειστές την ακύρωση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων. Το Πρόγραμμα μας το έχουμε διαμορφώσει με βάση τις διεθνείς συμφωνίες. Κ. επίτροπε πρέπει να μας πείτε εάν η συμφωνία για τις συντάξεις θα ακυρωθεί και εάν θα ακυρωθούν και οι υπόλοιπες συμφωνίες. Καλοδεχούμενο αν γίνει να το ξέρουμε για να διαμορφώσουμε κι εμείς αντίστοιχα το πρόγραμμα μας. Αλλά θα πρέπει να υπάρχουν καθαροί όροι για όλα τα πολιτικά κόμματα για όλους τους Έλληνες. Πρέπει να ξέρουμε πως θα προχωρήσει η χώρα μπροστά με βάση τις διεθνείς δεσμεύσεις της και το τονίζω προς κάθε κατεύθυνση».