Οι βασικοί άξονες που παρουσίασε ο Γ. Παπακωνσταντίνου στο συμβούλιο των υπουργών της Ευρωζώνης ικανοποίησαν Γιούγκερ και Τρισέ που δήλωσαν ότι “τα δημοσιεύματα περί χρεοκοπίας της Ελλάδας είναι παντελώς αβάσιμα” (καρότο), αλλά υπογράμμισαν ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε επιπλέον μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος (μαστίγιο).
Στα… χαρτιά τα είδαν καλά τα μέτρα της Κυβέρνησης οι Ευρωπαίοι, όμως θέλουν να δουν και τις πράξεις. Ήδη από την περασμένη βδομάδα οι πληροφορίες μιλούν για επιστολή Γιούγκερ στο Γ. Παπακωνσταντίνου για πρόσθετα μέτρα.
Οι Βρυξέλλες περιμένουν να δουν τα αποτελέσματα από τον περιορισμό δαπανών και σπατάλης στο δημόσιο, επιμένουν σε περιορισμένες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, ενώ αναμένουν και τα αποτελέσματα των αλλαγών στη φορολογία που θα κρίνει και τα έσοδα του κράτους.
Κάπου εδώ για το υπουργείο ξεκινάει και το σαφάρι των φοροφυγάδων. Μετά τους γιατρούς του Κολωνακίου παίρνουν σειρά νυχτερινά κέντρα, πάρκινγκ και εταιρείες παραγωγής διαφημίσεων.
Χαρακτηριστικό είναι ότι τα μισά νυχτερινά κέντρα δηλώνουν ζημιές, ενώ τα περισσότερα πάρκινγκ δηλώνουν έσοδα έως 12.000 ευρώ.
Η προειδοποίηση Παπαδήμου στην Κυβέρνηση
Με την ιδιότητά του ως αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήρθε στην Αθήνα ο Λούκας Παπαδήμος και όχι για ιδιωτική επίσκεψη.
Ο κ. Παπαδήμος φέρεται να διεμήνυσε στον Πρωθυπουργό κατά τη συνάντησή τους ότι οι Βρυξέλλες δεν πρόκειται να ανεχθούν καμιά απόκλιση της Ελλάδας στους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας που επιβάλλουν.
Τι ζητούν οι Βρυξέλλες
Η δέσμευση της Αθήνας για μείωση του ελλείμματος στο 9,5% του ΑΕΠ ικανοποίησε τις Βρυξέλλες, αλλά είναι χαρακτηριστική δήλωση του κ. Αλμούνια ότι “η Επιτροπή τελεί εν αναμονή του προγράμματος σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας που καλό είναι να κατατεθεί το ταχύτερο δυνατό”.
Ο Υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι η Κυβέρνηση θα πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα τα οποία θα αποτυπωθούν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης τον Ιανουάριο και αν χρειαστεί θα γίνουν τροποποιήσεις και στον Προϋπολογισμό.
Ο Χ. Αλμούνια ζήτησε μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, επαναπροσδιορισμό της μεθόδου καταγραφής των δαπανών του δημοσίου, βελτίωση των θεσμικών οργάνων για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του δημοσίου και εξυγίανση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας. Ο Ισπανός Επίτροπος επισήμανε ότι οι αλλαγές αυτές πρέπει να εφαρμοστούν, όχι μόνο για το καλό της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για την εύρυθμη λειτουργία της ευρωζώνης.
Από την πλευρά του, ο Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ, διέψευσε κάθε σενάριο για προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά ζήτησε από τους Έλληνες “να δείξουν υπομονή και κουράγιο, γιατί τα μέτρα που θα εφαρμοστούν θα είναι σκληρά.”
Το κλίμα αυτή τη φορά ήταν καλύτερο για την Ελλάδα, αλλά όχι ακόμα καλό. Το επόμενο βήμα θα αποφασιστεί το Φεβρουάριο. Τότε θα κριθεί αν η χώρα θα ενταχθεί στην παράγραφο 9 του άρθρου 104 που θα ανοίξει το δρόμο στην Ε.Ε. να υπαγορεύει εκείνη στην Ελλάδα τα μέτρα που θα πρέπει να πάρει για να μειώσει το έλλειμμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες και ο ίδιος ο κ. Παπακωνσταντίνου έλεγε σε συνεργάτες του ότι “τα δύσκολα είναι ακόμη μπροστά μας”.