Οικονομία

Κασσάνδρα: Κοντά σε συμφωνία κυβέρνηση και Eldorado Gold για τα μεταλλεία

Κοντά σε συμφωνία βρίσκονται η κυβέρνηση με την καναδική εταιρεία Eldorado Gold (μητρική εταιρεία της Ελληνικός Χρυσός) που λειτουργεί τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη Βορειοανατολική Χαλκιδική.

Ύστερα από διαπραγματεύσεις για την επικαιροποίηση της υφιστάμενης σύμβασης μεταβίβασης και του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας, που βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, η συμφωνία κατά τις πληροφορίες κλείνει με αύξηση των εσόδων του Δημοσίου, των επενδύσεων, των θέσεων εργασίας και με πρόσθετα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Οι προϋποθέσεις

Πηγές με γνώση του θέματος αναφέρουν ότι τα περισσότερα «αγκάθια» έχουν ξεπεραστεί και ότι η συμφωνία φαίνεται να γίνεται εφικτή χάρη στην σταθερή στάση που τήρησε από την πρώτη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση η οποία δια στόματος του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη κατέστησε σαφές ότι είναι υπέρ της επένδυσης, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, αυτές είναι οι περισσότερες και βιώσιμες θέσεις εργασίας, αυξημένες εισροές στα κρατικά ταμεία, διασφαλίσεις για την προστασία του περιβάλλοντος σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία με βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της επένδυσης και έργα για τον Δήμο Αριστοτέλη, σε συνεννόηση με την δημοτική αρχή.

Στο πλαίσιο αυτό, η Eldorado Gold προχώρησε σε αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις του επενδυτικού σχεδίου που είχε υποβάλει προς την ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχει επιτευχθεί συμφωνία για αύξηση 10% των εσόδων προς το κράτος από τα μεταλλευτικά δικαιώματα, ενώ αυξημένες θα είναι και οι επενδύσεις κεφαλαίων, καθώς και τα φορολογικά έσοδα.

Στο θέμα της απασχόλησης που αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τους κατοίκους της περιοχής, το αναθεωρημένο business plan προβλέπει πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας σε σχέση με το αρχικό. Σημειώνεται ότι τα Μεταλλεία Κασσάνδρας αποτελούν ήδη τον μεγαλύτερο εργοδότη στην περιοχή καθώς στην επένδυση απασχολούνται 1.650 εργαζόμενοι.

Διαχείριση περιβάλλοντος

Όσον αφορά στην βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της επένδυσης, αναφέρεται πως η Eldorado Gold έχει δεσμευθεί για καλύτερη διαχείριση των αποβλήτων, με τη χρήση της μεθόδου της ξηρής απόθεσης.

Σύμφωνα με την εταιρεία, χάρη σε αυτή τη μέθοδο το περιβαλλοντικό αποτύπωμα στις Σκουριές θα είναι μειωμένο κατά 40%. Επί τάπητος έχει τεθεί και ο καθαρισμός της περιοχής από τα παλιά κατάλοιπα, καθώς και η υλοποίηση περαιτέρω επενδύσεων σε συστήματα περιβαλλοντικής προστασίας.

Για τα έργα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης στον Δήμο Αριστοτέλη, οι πληροφορίες θέλουν την ελληνική κυβέρνηση να ζητά από την Eldorado να δεσμευτεί για έργα τάξης μεγέθους πολλών εκατομμυρίων ευρώ στην περιοχή και να διερευνήσει χρηματοδοτικά σχήματα, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η απορρόφηση των κονδυλίων από τις τοπικές κοινότητες για την υλοποίηση αναπτυξιακών κοινωνικών έργων. Το θέμα αυτό συζητήθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Χατζηδάκη και της Γενικής Γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρας Σδούκου (που χειρίζονται τις διαπραγματεύσεις με την καναδική πλευρά για λογαριασμό της κυβέρνησης) στα γραφεία της εταιρείας στις Σκουριές και στο Δήμο Αριστοτέλη.

Το αδειοδοτικό πλαίσιο

Κρίσιμο σημείο των διαπραγματεύσεων είναι το αδειοδοτικό πλαίσιο, που αποτελεί προτεραιότητα για την Eldorado. Κατά πληροφορίες αναζητείται ένα σχήμα που θα συνδυάζει τις προβλέψεις της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας με αντίστοιχες συμβάσεις που έχουν υπογραφεί κατά καιρούς από ελληνικές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια.

Τέλος, αναφορικά με το θέμα της παραγωγής καθαρών μετάλλων με κατασκευή μονάδας μεταλλουργίας, ο καναδικός όμιλος δεσμεύθηκε να υποβάλλει μελέτη για το πώς μπορεί να υλοποιηθεί με τον βέλτιστο από περιβαλλοντικής πλευράς τρόπο.

Είναι σαφές” -καταλήγουν οι ίδιες πηγές- “ότι βρισκόμαστε κοντά σε μια συμφωνία που θα εξασφαλίζει αυξημένα κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη για τις τοπικές κοινότητες και το ελληνικό κράτος, «ξεκλειδώνοντας» ένα μεγάλης κλίμακας έργο που συνιστά σημαντική ευκαιρία για την χώρα να αξιοποιήσει με βιώσιμο τρόπο τον ορυκτό πλούτο της, παράγοντας σημαντικά οφέλη για την τοπική απασχόληση και την οικονομία. Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να καταστεί ο κορυφαίος παραγωγός χρυσού της Ευρώπης χάρη στο κοίτασμα των Σκουριών και του ευρύτερου υπεδάφους της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής, ο ορυκτός πλούτος του οποίου αποτιμάται σε 72 δισ. ευρώ.

Μία συμφωνία που θα ξεμπλοκάρει μετά από σειρά ετών μία τόσο σημαντική επένδυση για τη χώρα καταδεικνύει μεταξύ άλλων τη δέσμευση της χώρας να προσελκύσει πρόσθετα χρηματοδοτικά κεφάλαια και επενδυτές μεγάλου βεληνεκούς. Παράλληλα θα σημάνει την «αρχειοθέτηση» της αίτησης αποζημίωσης ύψους 750 εκατ. ευρώ που είχε υποβάλει η Eldorado Gold προς το Ελληνικό Δημόσιο για τις ζημίες που ισχυρίζεται ότι υπέστη λόγω της διαμάχης που προϋπήρχε.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητούμενο είναι η κατάρτιση μιας σύμβασης με σαφείς όρους για να διασφαλιστεί το μέγιστο όφελος για τη χώρα και παράλληλα να συμφωνηθεί ένας σαφής οδικός χάρτης για την ανάπτυξη της επένδυσης της Eldorado Gold σε βάθος 25ετίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
H United Group εισέρχεται στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, με αρχική επένδυση 120 εκατ. ευρώ στη Βουλγαρία
Mείζονα νέα πρωτοβουλία για την παραγωγή πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας, με αρχική επένδυση ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ στη Βουλγαρία, ανακοινώνει η United Group, μητρική εταιρεία της Nova
H United Group εισέρχεται στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, με αρχική επένδυση 120 εκατ. ευρώ στη Βουλγαρία
ΕΕ: Αναμένονται κόφτες στους κανόνες εταιρικής βιωσιμότητας υπό την πίεση της Γαλλίας και της Γερμανίας
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να μειώσει τις απαιτήσεις της για την υποβολή εκθέσεων εταιρικής βιωσιμότητας (ESG), καθώς η Γαλλία ετοιμάζεται να παρουσιάσει επίσημη πρόταση
ΕΕ: Αναμένονται κόφτες στους κανόνες εταιρικής βιωσιμότητας υπό την πίεση της Γαλλίας και της Γερμανίας